Frica de radiații a determinat românii să ia farmaciile cu asalt pentru stocuri în această perioadă. Specialiștii însă, ne avertizează asupra faptului că luate fără o recomandare medicală, acestea ne pot face mai mult rău decât bine. Iată când și cum trebuie să luăm pastilele de iod! 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 592, ediția print

Antibiotice Iași a început să producă medicamente cu iod, în eventualitatea unui război nuclear sau a unor scurgeri de radiații provocate accidental. Astfel, vor fi produse 2,5 milioane de pastile în aproximativ 48 de ore. Țara noastră are nevoie însă, de 30 de milioane de pastile, conform estimărilor autorităților statului. Ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila ne dă totuși  asigurări că firma are suficientă substanță necesară producerii acestei cantități ceea ce va permite ca, la nevoie, românii să primească pastilele salvatoare. ”Ele vor fi duse la direcţiile de sănătate publică, important este să ajungă în cât mai scurt timp la nivelul fiecărei primării. Este vorba despre o substanţă care acţionează ţintit la nivelul tiroidei”, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.  

Pastilele se administrează în primele 24 de ore de la expunere 

Iodul este un element esențial pentru funcționarea tiroidei. Glanda tiroidă captează în general aproape toată cantitatea de iod administrată extern. Dacă o persoană este contaminată cu iod radioactiv, acesta va fi absorbit de către glanda tiroidă. Tratamentul cu iodură de potasiu determină scăderea absorbției iodului radioactiv la nivelul tiroidei. Iodul radioactiv este eliminat prin corp pe cale urinară. Așadar, trebuie să reținem că iodura de potasiu nu este un antidot, ci doar un tratament adjuvant. Aceasta este eficientă numai dacă o administrăm în primele 24 de ore de la expunere. Deși blochează radiațiile nucleare, specialiștii ne recomandă să nu luăm aceste pastile fără sfatul experților medicali, în prealabil. Există riscuri pentru sănătate legate de administrarea lor.
”Aș vrea un lucru să fie clar pentru toată lumea: iodura de potasiu nu este panaceu universal, nu se ia preventiv. Se administrează strict la indicație pentru o anumită categorie de persoane”, atenționează ministrul Rafila. Atenție! Pentru ca tratamentul cu iod să poată fi efectuat, trebuie să se cunoască tipul de radiații la care a fost expus pacientul. 

  • Tabletele de iod nu sunt recomandate oricui.
  • Potrivit Nuclearelectrica.ro, tabletele de iod pot avea efecte secundare, de aceea nici nu sunt recomandate oricărei persoane. Cine nu trebuie să ia astfel de pastile? 
  • persoanele care suferă de hipersensibilitate (alergie) la iodura de potasiu sau la oricare dintre componentele medicamentului (celuloza microcristalină, hidrogenocarbonat de sodium, dioxid de siliciu colloidal anhidru, stearat de magneziu);
  • persoanele care suferă de una dintre următoarele boli rare: dermatită herpetiformis, boală a pielii în cazul căreia un aport crescut de iod trebuie evitat, vasculita cu valori mici ale complementului; 
  • persoanele care suferă de disfuncții tiroidiene, disfuncții renale sau boli autoimune vor lua tablete de iod numai la recomandarea medicului curant. 

Ce este boala de iradiere? 

Boala de iradiere mai este denumită și sindrom acut ca urmare a expunerii la radiații sau otrăvirea cu radiații. Boala de iradiere apare în momentul în care corpul uman este expus unei doze foarte mari de radiații într-o perioadă de timp foarte scurtă (expunere acută). Cantitatea de radiații absorbită sistemic, numită și doza absorbită este direct proporțională cu gravitatea simptomelor. Boala de iradiere este foarte gravă și de cele mai multe ori fatală, scrie site-ul doctordebine.ro. 

 Accidentul de la Cernobîl, printre cele mai grave din istorie

Cele mai grave accidente din istorie datorate radiațiilor s-au produs după lansarea bombei atomice în Japonia, la Hiroshima și Nagasaki în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și la Cernobîl în 1986. În general, expunerea acută la radiații apare în urma accidentelor nucleare, cel mai recent fiind explozia centralei nucleare de pe coasta de est a Japoniei în urma cutremurului de mare amplitudine din 2011.