Uniunea Europeană impune României şi statelor-membre ca, de la 1 ianuarie 2023, să lase 4% din suprafaţa agricolă necultivată pentru biodiversitate şi peisaj, dar ministrul Agriculturii a cerut reconsiderarea acestei poziţii, deoarece asta ar însemna aproape 300.000 de hectare în România.

„Uniunea Europeană impune României şi statelor-membre ca din viitorul program, de la 1 ianuarie 2023, să lase 4% din suprafaţa agricolă necultivată, astfel încât să apară elemente de biodiversitate şi de peisaj. Încă din decembrie, de la primul Consiliul de miniştri la care am participat, am solicitat Uniunii Europene şi Comisiei Europene să-şi reconsidere poziţia, pentru că situaţia globală în care ne aflam la momentul respectiv şi mai ales, iată, în aceste momente, nu cred că mai impune aceste obiective ambiţioase de mediu fără să se ţină cont de specificitatea fiecărui stat-membru. Să laşi 4% din suprafaţa agricolă a unei ţări cum este România, cu 9,4 milioane de hectare de teren arabil, ar însemna aproape 300.000 de hectare necultivate. Nu cred că îşi permite nimeni la nivel european, la nivel global, să lase o astfel de suprafaţă neproductivă, mai ales a unei ţări cum este România, cu un sol atât de fertil”, a afirmat Chesnoiu. 

El a precizat că discuţiile pe acest subiect nu s-au încheiat, iar acestea vor continua.

„Continuăm discuţiile acestea. (…) Suntem una dintre ţările care susţinem să cultivăm fiecare metru pătrat de pământ, astfel încât să putem asigura securitatea alimentară şi siguranţa aprovizionării cu alimente şi pentru alte ţări care nu pot produce necesarul de cereale. Obligaţia mea este să aduc la cunoştinţa factorilor europeni orice problemă cu care se confruntă statul-membru şi să fac propuneri de îmbunătăţire a cadrului normativ”, a spus ministrul.

TVA zero la alimente, o soluție posibil oportună

Întrebat dacă se ia în considerare TVA zero la alimente, demnitarul a răspuns că „poate fi o soluţie oricând va fi considerată oportună”. 

„Sunt mai multe soluţii pe care le avem în vedere. În momentul de faţă, România are cotă redusă de TVA la alimente, de 9%, iar lucrul acesta şi-a dovedit eficienţa ­de-a lungul vremii. Sigur, se pot aplica foarte multe soluţii, dar sunt de natură economică şi în momentul în care vor fi adoptate se vor aplica. TVA zero la alimente poate fi o soluţie oricând va fi considerată oportună, dar în momentul de faţă nu s-a finalizat. Avem mai multe scenarii. În momentul în care pui pe masă o analiză trebuie să vezi care sunt plusurile şi care sunt minusurile şi dacă efectele unei astfel de măsuri pot fi atinse prin aplicarea ei”, a adăugat Adrian Chesnoiu.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.592