Praznicul închinat Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a adus în sufletele credincioșilor din Afumați bucurie, și speranță. Preoții care slujesc în lăcașul de cult ocrotit de Marele Mucenic Dimitrie, unul dintre cele mai frumoase așezăminte sacre din țară, au săvârșit luni, 26 octombrie, o slujbă superbă, demnă pentru un sfânt martir care și-a dat viața pentru dragostea și credința în Dumnezeu. 

Cântările bisericești impresionante care au răsunat în lăcașul sfânt, la ceas de mare sărbătoare creștină, au atins din plin sufletele sutelor de credincioși, veniți de pretutindeni să se roage în tihnă, la sărbătoarea hramului. La Parohia Afumați II, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost cinstit și prăznuit în chip deosebit. Credincioșii locului, în frunte cu Gabriel Dumănică, primarul comunei, preotul paroh Florin Ionică, tatăl spiritual al enoriașilor și preotul slujitor Cristian Alexandru, s‑au unit în rugăciune pentru ore bune. Într-o atmosferă duhovnicească, o mare de oameni cu dreaptă credință și-au curățat sufletele de tristețe, de grijă, de amărăciune și s-au bucurat de marele praznic, regăsindu-și liniștea ce i-a împodobit cu  smerenia inimii și cu evlavie. La hramul bisericii de la Afumați, creștinii s-au unit cu divinitatea, prin credința mântuitoare. În lăcașul de cult ce constituie un adevărat monument arhitectural, păstrând unicitatea picturii vechi din 1940, măreția frumuseții lui Dumnezeu se resimte neîncetat.     

„Bucură-te Sfinte Mare Mucenice Dimitrie, Izvorâtorule de Mir! Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, în fiecare an, la data de 26 octombrie, Parohia noastră Afumați II îl venerează pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ocrotitorul bisericii noastre. Și anul acesta a fost mare sărbătoare la Parohia noastră, săvârșindu-se Sfânta Liturghie și slujba parastasului pentru ctitorii bisericii noastre, alături de cei aproximativ 300 de enoriași și în prezența autorităților locale, a primarului Gabriel Dumănică și a membrilor Consiliului Local. Cu această ocazie, am făcut un îndemn enoriașilor noștri de a fi prezenți pe data de 27 octombrie, la Patriarhia Română, pe Dealul Patriarhiei, la hramul Sfântului Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureștiului. La finalul hramului nostru, Primăria Comunei Afumați, prin amabilitatea primarului Gabriel Dumănică, toți credincioșii care au asistat la slujba de hram au primit pachete cu alimente. În total, au fost distribuite 400 de pachete cu alimente. Ne bucurăm că biserica noastră îmbracă veșminte noi, frumoase, după ce capriciile vremii au provocat erodări care, în timp, au dus la deteriorarea acesteia. În de­cursul anilor 2012-2015, au fost realizate la parohia noastră mai multe lucrări de restaurare-conservare, cum ar fi: schimbarea acoperișului bisericii parohiale și montarea de tablă tip zinc-titan, refacerea fațadei bisericii parohiale, realizarea gardului bisericii, renovarea capelei, clopotniței, lumânărarului, restaurarea-conservarea picturii murale, a stranelor, catapetesmei, policandrelor, sfeșnicelor, candelelor etc. Toate acestea au fost realizate cu sprijinul Primăriei Afumați, prin bunăvoința primarului Gabriel Dumănică și a enoriașilor Parohiei Afumați II. Nădăjduim că Bunul Dumnezeu va încununa aceste ample lucrări de restaurare cu marele eveniment ce va urma la Parohia noastră, de resfințire a picturii bisericii parohiale. Îl rugăm pe Sfântul nostru ocrotitor, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, să trimită rugăciunile noastre, ale tuturor, la Bunul Dumnezeu! Amin”, ne-a spus preotul paroh Florin Ionică, la finalul slujbei de hram. De altfel, în cuvântul său de învățătură adresat credincioșilor, duhovnicul a subliniat frumusețea vieții și mulțimea minunilor Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, cel ce ocrotește biserica și credincioșii din Afumați. 

Om cu deosebită evlavie și dreaptă credință, și, totodată, fiu duhovnicesc al parohiei, primarul Gabriel Dumănică a asistat la slujba înălțătoare a praznicului. „Hramul Parohiei Afumați II este un prilej de mare bucurie pentru noi. Fără credință nimic nu este posibil. Biserica este singurul loc binecuvântat în care oamenii își găsesc liniștea sufletească, sănătatea, își înfrumusețează viața și își găsesc puterea de a merge mai departe, în momentele delicate din viața lor. Acesta este locul inimii curate și bune. De aceea, împreună cu membrii Consiliului Local, acord o importanță deosebită locurilor de închinăciune din comună. Îmi doresc din suflet să înfrumusețez acest așezământ, să-l fac să fie unul dintre cele mai reprezentantive, frumoase și minunate lăcașe de cult din regiune, unde toți oamenii credincioși să se reculeagă în voie. După lucrările de reabilitare și modernizare a lăcașului sfânt, susținem restaurarea și conservarea picturii murale, veche din 1940. Cu prilejul hramului Sfântului Dimitrie, doresc tuturor credincioșilor din Afumați un sincer și călduros „La mulți ani!” cu sănătate și numai momente încununate cu bucurie”, a spus Gabriel Dumănică, după slujba de hram.

Cum s-a “născut” Biserica Sfântul Dimitrie, din Afumați

Biserica cu hramul ”Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” a fost construită între anii 1932-1940 de către enoriași, în frunte cu Pr. Ioan Cherciu și Dl. Epitrop Dumitru N. Tudor. Familiile Turmăcelu și Teodorescu au avut o contribuție majoră la ridicarea bisericii parohiale, deoarece terenul pe care s-a construit biserica, a fost donat de Dl. Dumitru Tudor. Biserica este construită pe un plan trilobat, în forma tradițională de cruce. Prezintă trei turle identice, așezate pe pronaos și turla mare deasupra naosului. Turlele de pe pronaos sunt pătrate în secțiune, iar turla naosului, la exterior, este octogonală și la interior este circulară. Ferestrele sunt dreptunghiulare la toată biserica, mai puțin la un pridvor, unde au deschiderea în arc de cerc. Cornișa este puternic profilată, având un desen complex. În ceea ce privește arhitectura interioară, în biserica parohială regăsim cele trei elemente tradiționale ale arhitecturii bizantine: Altar, Naos, Pronaos. Pridvorul este, în interior, dreptunghiular. De remarcat din punct de vedere arhitectural este bolta pridvorului, cu puternice influențe gotice.