Pelerini din Bucureşti şi din împrejurimi, în rugăciune la hramul Mănăstirii Pasărea
Înfrumusețat cu flori înmiresmate și îmbrăcat în lumina Sfântului Duh, monumentul istoric de pe malul Lacului Pasărea, Pădurea Pustnicul din localitatea Brănești – Ilfov, a strălucit mai mult decât oricând, la Rusaliile din acest an. Impresionați de frumusețea locului și de felul în care maicile de aici reușesc să păstreze sfințenia așezării monahale, creștini din Bucureşti şi din împrejurimi și au găsit liniștea sufletească și s-au bucurat de toate darurile minunate revărsate de Bunul Dumnezeu, în ziua Cincizecimii.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 456
Fără nicio îndoială, Mănăstirea Pasărea este un colț de Rai coborât pe pământ. Aerul curat, liniștea peisajului mirific, frumusețea bisericii, a picturii și atmosfera duhovnicească îți odihnesc sufletul și te îmbie să sporești în credință și să stăruiești în rugăciune. Tocmai de aceea, lăcașul de cult continuă, și după două veacuri, să atragă la sânul său o mare de inimi deschise către Dumnezeu. Aici, fiecare zi este minunată și binecuvântată cu rugăciune, închinare și reculegere. Dar duminică, pe 16 iunie, alăturându-ne credincioșilor în rugăciunile speciale închinate Pogorârii Duhului Sfânt, ne-am dat seama că aici candela credinței nu se stinge niciodată și că minunile despre care rugătorii vorbesc cu atâta ardoare chiar sunt reale.
O slujbă unică prin frumusețea și atmosfera duhovnicească
Aflându-ne printre mulțimea de credincioși care s-au aplecat adânc în rugăciune, ne-am împărtășit și noi, echipa ziarului, cu harul tămăduirii, al ușurării sufletești și al întăririi trupești. Iar ca o răsplată pentru noi toți cei care am cinstit puterea Duhului Sfânt, la marele praznic Împărătesc, Bunul Dumnezeu ne-a împărtășit din propria-I strălucire, dăruindu-ne un șuvoi de lumină. O slujbă unică prin frumusețea și atmosfera duhovnicească ne-a încântat inimile, în timp ce povețele preoților slujitori ne-au îndemnat la credința și dragostea care ne aduc mai aproape de măreția și strălucirea spre care suntem chemați pentru mântuire. Rugile și cântările bisericești au fost încununate de glasurile și inimile smerite ale maicilor și surorilor care viețuiesc în sfânta mănăstire, în frunte cu Maica Stareță Stavrofora Mihaela Costache. Ca în fiecare an, după Sfânta Liturghie s-au rostit cele 7 rugăciuni de implorare a Sfintei Treimi şi de binecuvântare a frunzelor de nuc. Apoi, clericii, soborul mănăstirii și credincioșii au pornit în procesiune cu racla cu sfintele moaște. La final, pelerinii au fost miruiți și invitați la o agapă frățească, organizată cu multă dragoste de maicile așezământului monahal.
Tezaurul de la Mănăstirea Pasărea
Mănăstirea Pasărea a fost construită la începutul secolului al XIX-lea. Ea este inclusă în lista monumentelor istorice din România. Prima biserică a fost construită din lemn, în anul 1813, de către arhimandritul Timotei. Lăcașul de cult s-a prăbușit la cutremurul din 1838, așa că, în același loc, în anul 1846, Sfântul Calinic de la Cernica, a ridicat biserica mare al cărui hram a fost prăznuit. Biserica din cimitir fusese ridicată tot de el, la anul 1834. La această mănăstire de maici s-a călugărit spre sfârșitul vieții mama Sfântului Calinic, Floarea, devenită schimonahia Filofteia, de numele căreia este strâns legată denumirea Liceului Teologic Ortodox “Sfânta Filofteia”, din Brănești. Mănăstirea deține o bogată colecție de artă veche bisericească: icoane, ceramică, broderii și mulaje în ghips aparținând sculptorului G.D. Anghel, cel care a realizat statuia lui Mihai Eminescu din fața Ateneului Român și care și-a trăit aici ultimii ani ai vieții, fiind înmormântat în cimitirul mânăstirii. Însă, cea mai de preț comoară a mănăstirii o reprezintă racla cu moaștele a 14 sfinți: Sfântul Arhidiacon Ştefan, întâiul mucenic, Sfântul Ignatie Teoforul, Sfântul Nicolae, Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul, Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Haralambie, Sfântul Elefterie, Sfântul Pantelimon, Sfântul Mina, Sfântul Mercurie, Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Sfântul Trifon şi Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca. Marile valori istorice și artistice au făcut ca, în anul 1955, Mănăstirea Pasărea să fie declarată monument istoric.