Grupul rus Mechel, patronat de miliardarul Igor Zyuzin, a vândut, către o firmă total necunoscută, toate combinatele pe care le deţinea în România, anume Ductil Steel Buzău, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte (fostul Combinat de Oţeluri Speciale) şi Laminorul Brăila. Acestea au, în momentul de faţă, circa 6.000 angajaţi. Dar, ţinând cont şi de familiile angajaţilor, precum şi de alte firme care au afaceri cu uzinele Mechel, situaţia gravă a grupului afectează peste 20.000 oameni. Preţul vânzării către SC Invest Nikarom SRL a fost de circa 52 euro, respectiv 230 lei. Vân-zarea s-a făcut în mare secret, angajaţii şi liderii sindicali aflând ciudata şi neaşteptata veste din presă.

Firma Invest Nikarom are doi asociaţi ruşi, care deţin părţi egale – Chumakova Svetlana (55 de ani) şi Chumakov Victor (58 de ani). Firma are un capital social vărsat de 99.979 lei şi se ocupă de comerţul cu ridicata de maşini şi echipamente. Conform oficialilor Mechel, vânzarea activelor româneşti corespunde în totalitate strategiei actuale a grupului, care prevede dezvoltarea direcţiilor prioritare ale business-ului, în principal con-solidarea poziţiei de top în producţia de cărbune metalurgic. În lunile noiembrie şi decembrie 2012, din cauza căderii preţurilor de pe pieţele meta-lurgice europene, pe fondul creşterii preţurilor la fier vechi şi a cererii scăzute pentru produsele finite, producţia la întreprinderile metalurgice ”Mechel” din România a fost oprită.

Victor Ponta a declarat: ”Mechel este într-o situaţie foarte grea. Vom face tot ceea ce ţine de statul român pentru a ajuta un nou investitor. Am veri-ficat dacă au fost respectate toate condiţiile stabilite la privatizare, şi au fost respectate. Pe de altă parte, compania este total privată, deci pot să vândă şi pe două miliarde, şi pe doi lei. Este vorba de o reorganizare a activităţii, asupra căreia statul nu are niciun fel de control”.

Igor Zyuzin, acţionarul majoritar al grupului siderurgic Mechel, este unul dintre cei mai bogaţi ruşi, cu o avere estimată de revista Forbes la 3,1 mil-iarde de dolari, în martie 2012. Zyuzin este preşedinte al consiliului de directori al grupului Mechel din martie 2003. Omul de afaceri, în vârstă de 52 de ani, este licenţiat în economie şi minerit, precum şi autorul unor lucrări de cercetare în ştiinţele tehnice. În 1995, Zyuzin a fondat compania de tranzacţionare Uglemetkcooperaţia, împreună cu Vladimir Iorich. În 2001, el a cumpărat un pachet de acţiuni al grupului Celiabinsk Steel Plant, devenit ulterior Mechel. În 2004, Mechel a listat 10% din acţiuni pe bursa de la New York. În 2006, Zyuzin a devenit principalul acţio­nar al Mechel, achiziţionând un pachet de 40% din acţiuni de la Iorich.