Au trecut 105 ani de la unirea Basarabiei cu România. Cu acest prilej, un ales sobor de preoți condus de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar Patriarhal a săvârșit astăzi, la Catedrala Patriarhală, o slujbă de parastas pentru făuritorii unirii.

”Astăzi se împlinesc 105 ani de când, la Chișinău, membrii Sfatului Țării au votat unirea Basarabiei cu România, țara mamă. A fost cea dintâi provincie românească pierdută care prin vot a cerut unirea cu țara într-o perioadă dificilă pentru România. Unirea Basarabiei cu țara mamă a deschis șirul evenimentelor binecuvântate ale anului 1918 prin care și alte provincii românești au fost integrate României”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
Au fost pomeniți în mod special, câțiva dintre marii ierarhi care au îndrumat credincioșii în acele vremuri. Au fost pomeniți mitropoliții Gurie Grosu, Tit Simedrea, Efrem Enăcescu și sfântul ierarh Dionisie Erhan, un mare român și artizan al acestei uniri. Ierarhul a evocat și alte personalități printre care, Alexei Mateevici, unul dintre cei mai reprezentativi scriitori români din Basarabia și Elena Alistar Romanescu, fost militant în favoarea unirii cu România și singura femeie deputat în Sfatul Țării din Basarabia.
Unirea Basarabiei cu România a avut loc la data de 27 martie 1918 și a fost în fapt reunificarea vechii provincii românești Basarabia, ruptă de Moldova și alipită de Rusia în 1812.
Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România pentru a forma România Mare. Efectele Unirii au fost anulate însă, la data de 28 iunie 1940, atunci când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.
Foto: Basilica.ro