În perioada 26-29 septembrie, Clubul sportiv Equestria şi Federaţia Ecvestră Română au organizat la Baza hipică Equestria de la Tâncăbeşti, comuna Snagov, a doua ediţie a Salonului Calului, cel mai mare eveniment din ţară dedicat nobilului sport, echitaţia.

De la Paris la Tâncăbeşti

Salon du Cheval există la Paris din anul 1972 şi faima construită în atâţia ani i-a inspirat pe proprietarii de la Equestria, medicii Ozana şi Cristian Moraru, să încerce să implementeze modelul şi în România. De fapt,  ne lipsea salonul căci în Micul Paris, echitaţia era practicată exact ca în marile oraşe ale Europei, iar hipodromul era pe locul unde sunt acum ruinele Casei Radio pentru ca, ulterior, pentru o scurtă perioadă să fie mutat în zona Casei Presei de astăzi. Apoi, hipodromul a fost mutat la Ploieşti. Şi drumul este deschis către reuşită, având în vedere că organizatorii au anunţat că 3000 de spectatori au fost prezenţi în cele 4 zile de evenimente, iar şeful de pistă a fost luxemburghezul Gilbert Remy.

Concursuri şi spectacole

Probele sportive de sărituri la diverse niveluri, cele în oglindă sau de ştafetă cunoscute publicului amator de echitaţie au culminat sâmbătă seara, pe 28 septembrie, cu premiera spectacolului Seara cailor, la Nuit du Cheval în varianta pariziană. Spectacol de sunet şi lumină, Seara Cailor de la Tâncăbeşti a inclus momente de dresaj natural dar şi numere de acrobaţii călare, în care poveştile şi basmele româneşti au prins viaţă prin Calul Înaripat, Caruselul, Balaurul sau Turnirul Medieval.  Duminică, poneii şi copiii au smuls ropote de aplauze căci drăgălăşenia n-a lipsit nici unora, nici altora. Şi să nu trecem cu vederea peste greutatea antrenării şi armonizării copiilor, şi poneilor. Momentele de tir cu arcul de pe cal pe care actorul Denis Ştefan  le-a oferit după dresajul  natural de la Seara Cailor au fost apreciate şi de Maria Băsescu, o prezenţă discretă după cum se ştie şi o mare şi sinceră iubitoare de cai. Parada maşinilor de epocă a precedat concursul pentru Marele Premiu al Municipiului Bucureşti în valoare de 4000 lei pe care l-a câştigat Răzvan Bozan pe calul Quickborn. Premiul a fost înmânat de viceprimarul Capitalei, Marcel Nicolăescu. În fapt, valoarea totală a premiilor de la ediţia a II-a a Salonul Calului a fost de 43.000 de lei şi niciun premiu nu a fost mai mic de 600 de lei.

Aplauze!

Salonul s-a deschis în aer liber în sunet de fanfară și s-a încheiat în manejul acoperit în sunet de aplauze. Aplauze pentru toţi: organizatori, premianţi mici și mari, ponei sau nu, cavaleri tineri sau profesioniști. Probabil că mulţi dintre ei se vor reîntâlni chiar la Paris, la Salonul Calului care începe acolo pe 30 noiembrie și se încheie pe 8 decembrie și vor povesti despre  succesul de la Tâncăbești.

În faţa cailor se opresc multe dintre relele de zi cu zi. Probabil, de aceea erau atât de mulţi copiii care hrăneau cu fân frumos mirositor caii din boxele de la Equestria. Calul este barometrul sufletului curat.

Cauţi produse de echitaţie?

Găsești la parterul hotelului Equestria tot felul de produse specifice de la firmele germane USG Reitsport, HKM, Buesse, Pfiff sau de la francezii de la Equip’Horse. Vineri, sîmbătă și duminică magazinul este deschis între orele 9 și 18,30, luni este închis, iar marţi, miercuri și joi se deschide la cerere.