Mii de femei ucrainene fug din calea războiului cu copiii în brațe. După zile întregi de mers prin frigul năpraznic, fără mâncare, cu tot felul de frici și de dureri, multe dintre ele ajung, în sfârșit, în țări sigure cum este România unde primesc o mână de ajutor.

 

Neînțelegând de ce sunt purtați pe drumuri, de ce nu sunt acasă, în sânul familiei, ca întotdeauna, acești copii au sentimente acute de dislocare și abandon, care se pot transforma în sindrom post-traumatic, avertizează psihologii Salvați Copiii România, care fac parte din echipele de asistență umanitară pe care organizația le-a concentrat la punctele de frontieră cu Ucraina și Moldova și în centrele pentru solicitanți de azil. Și numai copiii necesită servicii psihologice, ci și mamele lor. „Nevoile acute sunt cele legate de asistența umanitară rapidă, de informații, dar o componentă esențială este aceea de sprijin emoțional, atât la frontieră, cât și în centrele în care mamele și copiii sunt cazați. Copiii ajung epuizați și cei mai mulți dintre ei nu înțeleg ce li se întâmplă, de ce tata nu e cu ei, de ce nu pot merge acasă și atunci experimentează o serie de emoții negative, cum sunt sentimentele acute de dislocare și de abandon. Salvați Copiii România a amenajat mai multe spații prietenoase pentru copiii ucraineni, unde aceștia pot regăsi normalitatea și unde, prin joc și povești sunt ajutați să își depășească emoțiile negative. Vom continua intervențiile de ajutor imediat pentru copii și familiile acestora și vom monitoriza constant nevoile de asistență ale noilor refugiați, păstrând o legătură permanentă cu autoritățile”, a spus Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al organizației Salvați Copiii România, prezentă la punctul de trecere a frontierei cu Ucraina din Siret.

Și mamele lor necesită consiliere psihologică din primele momente în care ajung în România

Potrivit acestei organizații, echipele Salvați Copiii România aflate în prezent pe teren numără 45 de specialiști (coordonatori, psihologi, educatori, asistenți sociali) și 56 de voluntari, unii dintre ei vorbitori de limbă ucraineană. „Monitorizarea, evaluarea și asistarea psiho-emoțională a copiilor refugiați din Ucraina, precum și a mamelor lor este vitală încă din primele momente în care ajung în România. Până acum, au fost sprijiniți 3.241 de copii ucraineni și 2.553 de adulți (femei, vârstnici, familii extinse)”, informează Salvați Copiii, printr-un comunicat de presă.