Sâmbăta Mare precede ziua Sfintelor Paşti. În amintirea Patimilor pe care le-a îndurat Mântuitorul Iisus Hristos pentru a ne ridica pe noi oamenii din robia păcatului, ultima zi din Săptămâna Mare trebuie să o petrecem postind, în rugăciune şi închinăciune. Şi să ne pregătim să mergem la slujba de Înviere pentru a aduce în casele noastre Lumina Sfântă a Învierii Domnului.

 

Astăzi, în Sâmbăta Mare, prăznuim îngroparea trupească a Mântuitorului şi pogorârea Sa în iad. Este ziua în care omul păcătos a fost chemat din stricăciunea în care s-a aflat până acum şi mutat spre viaţa cea veşnică, cea curată şi luminată. În biserici va fi o atmosferă duhovnicească aparte. Dacă participăm la rânduielile pe care slujitorii Domnului le oficializează în aşezămintele sfinte, ne contopim într-o mare de emoţii şi stări duhovniceşti de înaltă frumuseţe. „În Sâmbăta Mare se săvârşeşte Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, cu citiri din Psalmi şi cu binecuvântările Învierii, care amintesc de coborârea Mântuitorului la iad, ridicarea lui Adam şi a Evei şi biruinţa vieţii asupra morţii”, ne-a spus părintele Ioan, de la Parohia Jilava.

Ziua tăcerii adânci

Sfânta şi Marea Sâmbăta, încheie aşadar, Săptămâna Patimilor lui Hristos Domnul. Fiind ziua tăcerii adânci dinaintea Învierii Domnului, în care Hristos sfărâmă moartea în iad şi cheamă la Înviere toată făptura omenească, trebuie petrecută în reculegere, cu sufletul deschis către Dumnezeu, Cel ce este pentru noi toţi calea, adevărul şi viaţa. Să nu se tulbure inimile noastre, orice ar fi, orice ni s-ar întâmpla în această ultimă zi a Patimilor Mântuitorului! Să nu uităm că este şi ulima zi din Postul Sfintelor Paşti!