Elevii din satul Islaz, comuna Brănești, au reușit să marcheze sosirea primăverii prin respectarea tradițiilor care, în comunitatea din zonă, au o semnificație profundă, având în vedere că în această perioadă a anului, de regulă, toată lumea sărbătorește Ziua Cucilor.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 540, ediția print

În ciuda pandemiei de coronavirus și a restricțiilor impuse de autorități pentru a preveni apariția unor noi cazuri de Covid-19 în Școala primară din satul Islaz, emoțiile pe care le transmite an de an magnificul Festival al Cucilor nu puteau fi înlăturate, deși evenimentul în sine, la Brănești, a fost, din păcate, anulat. Elevii claselor primare din satul Islaz, coordonați de învă­ță­toarea Adriana Enache, au reușit în cadrul activităților școlare să realizeze tradiționalele chipuri specifice Zilei Cucilor, pentru a marca o sărbătoare pe care toată lumea o așteaptă cu foarte multă bucurie în fiecare an. ”Facem parte din marea familie a Școlii Gimnaziale nr. 1 din Brănești și am sărbătorit Ziua Cucilor, un festival care a renăscut în Brănești. În condiții normale, copiii participă cu prilejul Zilei Cucilor la o paradă și în satul Islaz, deși festivalul în sine se derulează doar în Brănești”, a spus învățătoarea.

Copiii s-au pregătit multe săptămâni

”Anul acesta, din cauza pandemiei nu ne-am putut plimba prin sat, dar am reușit să marcăm această sărbătoare prin confecționarea, la școală, a chipurilor de Cuci, care au fost realizate de copii din floricele din hârtie creponată și lipite cu silicon”, ne-a explicat învățătoarea Adriana Enache, mândră de realizările învățăceilor săi. Ca o încununare a muncii depuse pe parcursul mai multor săptămâni, vineri, copiii au venit îmbrăcați în sanitari – băieții și în costume populare – fetele. ”În anii trecuți, oamenii erau foarte bucuroși să ne vadă cum ne plimbăm prin satul Islaz. Cei 12 elevi ai clasei mele au muncit cu pasiune la confecționarea chipurilor, dar trebuie menționat că toți copiii școlii au avut aceeași implicare. Am reușit astfel să sărbătorim în avanpremieră Ziua Cucilor, pentru că luni, 15 martie, ar fi trebuit să participăm la parada tradițională. Iată că astfel, în ciuda situației cu care ne confruntăm, totuși nu renunțăm la tradiții, pentru că cei mici pot învăța în acest mod semnificația acestui eveniment care marchează venirea primăverii, alungarea spiritelor rele, a bolilor, alungarea a tot ceea ce înseamnă rău”, ne-a mai spus Adriana Enache.