Creșa din localitate s-ar putea să nu mai fie construită!

Primăria comunei 1 Decembrie se confruntă, zilele acestea, cu o situație care ar putea duce la imposibilitatea realizării unui obiectiv pe cât de important, pe atât de necesar, pentru locuitori. Este vorba despre blocarea unui proiect care are în vedere construirea unei creșe cu 40 de locuri în comună, care se lovește de o decizie aberantă a 6 membri ai Consiliului Local, care ar putea duce la renunțarea la această investiție solicitată de foarte multe familii din 1 Decembrie.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 620

Zilele trecute, am aflat despre situația absurdă în care a ajuns o inițiativă a primarului comunei 1 Decembrie, Gheorghe Petre. Acesta, în anul 2021, la solicitarea multor cetățeni cu copii din localitatea ilfoveană, a inițiat un proiect care prevedea construirea unei creșe cu 40 de locuri. Toate bune și frumoase, proiectul a fost aprobat de CNI pentru finanțare, numai că … a apărut o problemă care ar putea fi rezolvată ”în doi timpi și trei mișcări” de către cei 6 consilieri locali care reprezintă „opoziția” în forul „legislativ” al comunei. Și nu de toți cei 6, de data aceasta, „magnifici”, ci doar de doi dintre aceștia! Numai că, respectivii „se țin tare” și boicotează continuarea proiectului dintr-un motiv care ne scapă. Probabil, credem noi, nu vor să-i crească „ratingul” edilului…

Vrem creșă, dar nu vrem teren pentru ea!?!

Iată ce am aflat de la primar, în urma unei întâlniri avute săptămâna trecută, la sediul Primăriei 1 Decembrie.

”Am depus, anul trecut, la CNI (Compania Națională de Investiții – n.r.) un proiect pentru construirea unei creșe, dar am ajuns în situația în care vom refuza cererile de înscriere făcute de părinții a 40 de copii, în afară de cei 25 de copii pe care îi avem înscriși în grădinița noastră la cele două grupe de antepreșcolari pe care le-am înființat acolo. Activitatea acestor grupe este susținută integral de primărie, în cadrul grădiniței, cum am precizat. Sunt copii care depășesc vârsta de 2 ani, până vor ajunge la vârsta pentru grupa mică.

De aceea am făcut toate demersurile pentru proiectul care vizează construirea unei creșe în comună, iar în luna februarie am fost anunțați că am fost selectați de CNI pentru finanțare. În urma acestei decizii, ni s-a cerut să punem la dispoziție un teren adecvat pentru construirea obiectivului «Creșă». Am căutat un astfel de teren în rezervele pe care le are primăria în patrimoniu, dar nicio parcelă nu s-a calificat pentru realizarea proiectului, deoarece suprafața minimă solicitată, potrivit normativelor, trebuie să fie cuprinsă între 4.000-5.000 mp și să respecte anumite deschideri, cum ar fi 70 m minimum, la o stradă, 40 m, o altă deschidere. Din această cauză, ne-au fost refuzate toate amplasamentele propuse.

În urma acestei situații, am propus consilierilor locali, în șe­dință de Consiliu Local, achiziționarea unui teren corespunzător normativelor, în vederea construirii acestui obiectiv. Dar, în cazul proiectelor de hotărâre care au în vedere patrimoniul UAT, legea prevede că este nevoie pentru aprobarea lor de o majoritate calificată de două treimi din numărul consilierilor. Prin urmare, în cazul nostru, era nevoie de 11 voturi, având în vedere că avem un număr total de 15 consilieri în Consiliul Local, unde PNL deține majoritatea simplă, cu 9 aleși, ceilalți 6 reprezentând PSD, PMP și Pro România. Așadar, ar mai fi fost nevoie doar de două voturi. Dureros a fost însă faptul că tocmai cei doi consilieri PSD, partid care face parte din Coaliția PSD-PNL-UDMR de la nivel național, au votat împotriva acestui proiect de hotărâre! Tocmai aceste 2 voturi ar fi asigurat aprobarea achiziționării terenului solicitat de CNI și deblocarea proiectului de construire a creșei în comuna 1 Decembrie! Dar, de ce să facă Petre Gheorghe o creșă? Că doar n-o făceam pentru mine, eu nu mai am copii de dus la creșă. Eu, când am inițiat proiectul, m-am gândit la viitor, la tinerii care au copii pe care n-au unde ­să-i lase când pleacă la serviciu. Am zis că ei nu ar mai trebui să trecă prin ce-am trecut noi, când eram în situația lor. Noi n-am avut creșă, ne-am lăsat copiii acasă, cu tătici, mămici, bunici. Dar unii poate nu au aceste posibilități! De unde atâtea bone, de unde?!?”, ne-a explicat impasul în care s-a ajuns, în urma deciziei aberante a unor consilieri locali, primarul Gheorghe Petre.

Absurditatea acestei decizii a consilierilor din «opoziție» este cu atât mai mare cu cât aceștia fuseseră de acord ­într-o hotărâre de consiliu local cu proiectul depus la CNI, care s-a calificat pe locul 35, din peste 3.000 de cereri depuse la nivel național! Așadar, aprobăm înființarea unei creșe în comuna 1 Decembrie, dar apoi punem bețe în roate construirii acesteia! Noaptea minții, nimic altceva!

O investiție de circa 15 milioane de lei, dusă pe ”apa Sâmbetei”

Primarul mai subliniază și faptul că patrimoniul comunei s-ar fi îmbogățit cu o investiție apreciată la circa 15-17 milioane de lei, dar și cu valoarea terenului achiziționat. Totodată, s-au pierdut și 25 de locuri de muncă. Cu atât mai greu de înțeles atitudinea consilierilor care se opun acestui proiect, spune edilul.

În privința terenului pentru creșă, primăria a efectuat toate demersurile necesare achiziționării acestuia.

„Au fost făcute evaluări ale terenurilor ofertate și ceream respectarea unor condiții de cei care ar fi acceptat să vândă terenul respectiv, impuse de noi, pentru că nu am fi avut suma necesară, banii prevăzuți în buget la capitolul «Exproprieri» fiind insuficienți în primă instanță. Asta, pentru că noi nu ne gândisem că vom avea nevoie de acești bani atât de repede și nici nu estimasem că aveam nevoie de teren, având în vedere că aveam câteva terenuri disponibile care însă, din păcate, s-au dovedit mai mici cu 500-1.000 mp decât normativele impuse de Uniunea Europeană.

Au fost depuse câteva oferte din partea deținătorilor de terenuri, cu 50-75 de euro/mp. Au fost prezentate toate aceste detalii în ședința de Consiliu, iar cei din opoziție au votat, practic, împotriva construirii acestui obiectiv. Așa că, vom pierde o investiție de 3-4 milioane de euro pentru circa 250 de mii de euro – cât cred că ar fi costat achiziționarea unui teren de către primărie. Iar dacă am fi avut acest teren, nu am fi plătit nimic…

Nu știu cum mai putem să ne descurcăm în situația pe care v-am prezentat-o, având în vedere că CNI ne-a solicitat inclusiv efectuarea studiului geo pentru teren…

Vă mărturisesc că nu mai înțeleg nimic! Ce interese meschine obscure, sau interese politice îi fac pe acești oameni să ia aceste decizii. Cert este că, de când sunt consilieri, aceștia nu au votat pentru niciun proiect inițiat de noi, dar nici nu au venit cu vreo propunere”, ne-a spus primarul Gheorghe Petre.

Cinci „Gigi Contra”

Al șaselea se crede că s-a „pitit” intenționat

Așa cum ne-a povestit edilul, în acea ședință de pomină niciunul dintre consilierii din „opoziție”, dar nici din Coaliție, nu a votat pentru achiziționarea terenului necesar construirii creșei, deși acest proiect fusese aprobat în comisiile de specialitate, astfel că el a picat, în ciuda faptului că le-au fost aduse la cunoștință numărul mare al cererilor din partea părinților și necesitatea acută a unei astfel de investiții. Aceștia au rămas de neclintit în decizia lor negativă!

Potrivit procesului verbal al ședinței, iată care sunt cei 5 „Gigi Contra” ai CL 1 Decembrie prezenți la ședință, cel de-al 6-lea fiind „absent” de la ședință: „domnul  Cristea votează împotrivă, domnul Anghelina se abține, domnul Stan votează împotrivă, domnul Baranga votează împotrivă, doamna Tănase votează împotrivă”.