Amplasarea celor două pasarele pietonale va permite cetățenilor să traverseze în siguranță DN1, în zona satului Tâncăbești

Primarul Marian Oancea, preocupat de siguranța și confortul cetățenilor: ”Am cinci sate pe care le iubesc în egală măsură, ca pe copiii mei!”

După mai bine de un deceniu, în care zeci de oameni și-au pierdut viața sau au fost grav răniți în accidente rutiere, locuitorii comunei Snagov, în dreptul satului Tâncăbești, vor avea șansa să traverseze în siguranță Drumul Național 1. Primăria Snagov a reușit să ia măsurile necesare în vederea reamplasării a două pasarele pietonale, vitale pentru asigurarea unui climat de siguranță.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print. nr. 441

Primarul comunei Snagov, Marian Oancea, speră că montarea unei prime pasarele pietonale se va face până la sfârșitul lunii aprilie, iar acesta ar putea fi cadoul de Paște pe care autoritatea locală a comunei Snagov îl oferă cetățenilor săi, după atâția ani de chin: mai multă siguranță.

În urma unui accident rutier, pe 25 iunie 2008, pasarela pietonală s-a prăbuşit, pe DN1, în localitatea Tâncăbeşti, căzând peste două maşini aflate în trafic. În urma accidentului, două persoane au murit, iar o alta a fost rănită. De atunci, traversarea DN1 a devenit pentru pietoni un coșmar ce a curmat numeroase vieți și a schilodit zeci de oameni, un coșmar prelungit fără rost de autorități. Și pentru conducătorii auto, drumul prin Tâncăbești înseamnă foarte mult stres. Trecerea de pietoni la nivel este foarte prost semnalizată, fiind amplasată într-o zonă în care autoturismele prind ușor viteza maximă admisă, sau chiar mai mult. În orice moment, un pieton nerăbdător, care se bazează strict pe dreptul de a trece strada, poate deveni o victimă a unui șofer care, la rândul său, este neatent sau pur și simplu lipsa de vizibilitate îi joacă feste, mai ales dacă nu este familiarizat cu traficul din zonă.

Primăria comunei Snagov a solicitat în mod repetat autorităţilor să ia măsurile necesare în vederea reamplasării unei pasarele pietonale, dar fără niciun răspuns. Edilul Marian Oancea presupune că singura explicație pentru aceste tergiversări ar putea fi aspectele tehnice legate de modul în care trebuie realizată pasarela, având în vedere restricțiile din zona DN1. Pentru a atrage atenţia asupra pericolelor la care sunt expuşi cetăţenii, în lipsa pasarelei pietonale, pe 13 martie 2016, pe DN 1 sat Tâncăbeşti, Snagov, s-a organizat chiar și un marş de protest, față de indiferența autorităților. Un protest cu durere în suflet și ochi înnegurați de lacrimi, după ce, cu doar cîteva zile în urmă, viața unui tânăr de 19 ani a fost curmată pe trecerea de pietoni. Au fost prezenți peste 100 de locuitori ai comunei. Lor li s-a alăturat primarul Marian Oancea și viceprimarul Mihai Anghel, precum și alte notabilități ale comunei Snagov. Printre ei, împietrită de durere, mama tânărului Matei Heraru. O imagine sfâșietoare, a unei disperări mute. Participanții la protest au pornit într-un marș pe străzile satului, apoi au traversat, în ordine, cele două treceri de pietoni, locul atâtor tragedii. În marșul lor au trecut și pe lângă unul dintre picioarele fostei pasarele. O construcție schilodită, înălțându-se spre cer ca un soi de monument al reproșului adus nepăsării.

Constructorul a finalizat lucrarea în proporție de 90%

Dar iată că, în curând, cetățenii din Tâncăbești vor avea nu una, ci două pasarele pietonale. ”Ne chinuim din anul 2012, să repunem acea pasarelă pietonală, care a fost dată jos în 2008. Este vitală. Nu vă pot spune câte accidente au avut loc, câte vieți omenești s au pierdut pentru acea pasarelă. Evenimente rutiere se întâmplă acolo aproape zilnic. Nu am reușit cu CNADNR sub nicio formă să repunem pasarela. Au organizat și o licitație publică, dar bănuiesc că a fost o problemă de proiectare, având în vedere că nu a venit nicio societate să își atribuie  lucrarea. Toți constructorii au renunțat, unul câte unul. Am fost nevoiți noi, primăria, să intervenim. Vom reuși însă să punem pasarela, dar nu chiar în locul unde a fost inițial, ci puțin mai sus, la intersecția cu Perișul, la km 28,8”, ne-a spus primarul comunei Snagov. De fapt vor fi două pasarele, una la km 28,8 unde se construiește și un centru comercial, iar cea de-a doua la Lăptărie, cum o cunosc cetățenii din Tâncăbești. ”Am decis această amplasare, în urma consultărilor cu cetățenii. În acest moment, mai există o pasarelă la intrarea în localitate, dar acolo unde este satul propriu-zis nu mai există nicio altă pasarelă. Dacă punem ce-a de a doua pasarelă pietonală, vor putea avea și o stație STB, la Batozaru. În prezent, acest lucru nu este posibil deoarece nu primim avizul de la siguranța circulației, neavând trecere de pietoni care nu este permisă la nivel, de specialiștii în circulație în acea zonă. Astfel că acum cetățenii trebuie să vină la intersecția cu Perișul pentru a lua STB. Am reușit și am făcut contract pe prima pasarelă pietonală, unde sunt aceste accidente grozave. Lucrarea este prinsă deja pe bugetul de anul trecut și implicit o putem monta, am contractat-o,  urmând ca a doua pasarelă să fie realizată în momentul în care avem bugetul pe anul 2019. Am avut o întâlnire cu președintele Consiliului Județean, Marian Petrache, și există disponibilitatea unui contract de asociere între CJ și consiliul local Snagov vizând finanțarea celei de-a doua pasarele. Sperăm să rezolvăm astfel una dintre problemele complicate ale satului Tâncăbești: trecerea peste drumul național, DN1”, ne-a explicat primarul Marian Oancea.

Prima pasarelă este așadar achiziționată prin contract. Constructorul o are deja confecționată în proporție de 90%, însemnând partea metalică. ”Așteaptă de la noi să îi dăm ordinul de începere a lucrărilor, pe care îl putem avea după obținerea autorizației de construcție. Suntem foarte aproape să luăm toate avizele necesare. Avem avizele de la mediu, poliția rutieră, ENEL, cu specificația de a angaja o societate agreată de ­ANRE care să ne spună dacă avem o problemă de curent în zona aceea. Noi facem demersurile necesare pentru obținerea avizelor și a autorizației de construcție, în paralel, pentru ambele pasarele. Din informațiile de care dispunem, avem șansa de a obține în scurt timp avizul de la CNAIR. Suntem foarte aproape cu avizele. Noi ne-am dori din tot sufletul ca pe 28 aprilie, de Paște, pasarela să fie funcțională. Să fie un cadou de Paște, siguranța pentru cetățenii din Tâncăbești”, ne-a explicat primarul Marian Oancea.

Pasarelele vor fi dotate cu lift

Pasarelele pietonale ce vor fi montate pentru traversarea DN1 în satul Tâncăbești, din comuna Snagov, vor avea o structură metalică și vor fi prevăzute cu lift, pentru a permite astfel accesul mai ușor pentru persoanele cu dizabilități, persoane în vârstă, dar și pentru femeile cu copii. Pasarelele sunt identice și vor avea 5,5 metri de gabarit, pentru a putea trece mașini conform noilor norme rutiere. Cele două pasarele pietonale sunt cu aproximativ 1 metru mai înalte decât pasarela care a fost distrusă. După amplasarea pasarelelor, trecerea de pietoni existentă, la nivel, va fi închisă.

Contractul pentru prima pasarelă a fost încheiat la 28 decembrie 2018, termenul de execuție fiind de 100 de zile de la ordinul de începere a lucrărilor. Oficialii Primăriei Snagov speră că în maximum 30 de zile vor dispune de toată documentația necesară emiterii autorizației de construcție.

Mai multe proiecte în derulare

Odată finalizată aceas­tă lucrare, se poate spune că pentru satul Tâncăbești și de fapt pentru întreaga comună Snagov, se poate vorbi despre o foarte mare realizare. Vorbim despre siguranța cetățenilor, un dar de preț pentru care toate eforturile autorității locale merită recunoscute la adevărata valoare. ”Mulți consideră că satul Tâncăbești ar fi lăsat pe ultimul loc din punctul de vedere al tuturor conducerilor care au fost de-a lungul timpului în comuna Snagov. Nici pe de parte. Locuitorii din Tâncăbești sunt locuitori dragi.  Încerc să fac cât mai multe în funcție și de posibilitățile financiare de care dispunem. În comuna Snagov, am cinci sate pe care le iubesc în egală măsură, ca pe copiii mei. Nu pot să fac nicio diferență între sate. Cunosc nevoile comunei Snagov și voi face tot posibilul să le rezolv. Fiecare consilier încearcă să facă mai multe pentru satul lui. Pare a fi o ceartă, dar mă bucură faptul că avem consilieri care se implică și reprezintă interesele fiecărei localități, se străduiesc să facă cât mai multe”, a precizat primarul care, vorbind despre lucrările din satul Tâncăbești, a considerat că este important de menționat că în această perioadă sunt în curs de derulare și alte proiecte menite să îmbunătățească viața oamenilor.

”Suntem foarte  aproape să contractăm și trotuarele pentru zona de DN1 aferentă satului Tâncăbești, stânga – dreapta. Anul acesta ne-am propus să le realizăm pe cele de pe partea stângă, mergând spre Ploiești, iar anul viitor, în funcție de buget, vrem să facem și trotuarele de pe partea dreaptă”, ne-a spus edilul.

Tot în Tâncăbești, urmează să fie finalizate lucrările de amenajare ale parcului din centru și vor fi finalizate lucrările de amenajare a dispensarului. De asemenea, urmează să fie asfaltate străzile  Anatol Vieru și Țarinei, pentru care licitația a fost încheiată, existând contract pentru proiectare și execuție. Asfaltarea celor două străzi va fi prinsă în bugetul local de anul acesta, iar primarul spune că vor fi modernizate în cursul acestui an. Strada Anatol Vieru are o lungime de 1,2 km și necesită o finanțare de 597.303 lei, iar pentru strada Țarinei, având o lungime de 2 km, va fi alocată suma de 1,28 milioane de lei. Străzile vor avea lățimea părții carosabile de circa 5 metri, acostament și șanț, urmând a fi finalizat și iluminatul public. Nu în ultimul rând, primarul ­ne-a vorbit și despre realizarea unui ponton în curtea școlii din Tâncăbești, unde copiii să poată veni pe toată perioada verii, cât sunt în vacanță.

În privința alimentării cu apă și a canalizării, primarul Marian Oancea ­ne-a spus că este poate cea mai importantă dorință a cetățenilor din Tâncăbești. ”În primul rând, suntem prinși în proiectul mare cu Euro Apavol. Ni s-a aprobat studiul de fezabilitate, iar la nivelul comunei Snagov, vom avea o investiție de 42 milioane de euro. Pentru satul Tâncăbești sunt prevăzute 5 puțuri de apă de mare adâncime și o stație de tratare și de pompare. În acest fel, suntem pe cale să rezolvăm și această problemă, dar ținând cont de faptul că este vorba de foarte mulți bani și vorbind de bani europeni, procedurile sunt mult mai greoaie. Să nu uităm și de camerele de supraveghere! Am reușit, la nivelul întregii comune, să punem 69 de camere, iar anul acesta vom mai achiziționa 70-80 camere, pentru zone importante. Toate acestea deoarece dorim să oferim un grad cât mai ridicat de confort și siguranță, chiar dacă suntem o comună destul de ferită de probleme”, a mai precizat Marian ­Oancea.

Amplasarea celor două pasarele pietonale va permite cetățenilor să traverseze în siguranță DN1, în zona satului Tâncăbești
Amplasarea celor două pasarele pietonale va permite cetățenilor să traverseze în siguranță DN1, în zona satului Tâncăbești
Parcul din Tâncăbești este aproape finalizat. El a fost
realizat în zona centrală a satului, pe locul unei foste
construcții deteriorate, care nu mai putea fi reparată.
Primarul comunei Snagov, Marian Oancea,
discută cu specialiștii din primărie despre stadiul
proiectelor de reabilitare.

Primarul, alături de Adriana Niculăiță, organizatoarea protestului din martie 2016

În acest an, vor fi modernizate străzile Anatol Vieru și Țarinei.