Mogoşoaia
Comuna cu rezonanţe istorice atât de des invocate în 2014, anul comemorării Sf. Martiri Brâncoveni, se schimbă în punctele esenţiale, cu o discreţie uşor burgheză, care lasă să se vadă mai ales partea distractivă a vieţii unei comunităţi din Târguşorul Brâncovenesc. Totuşi, dincolo de reconfigurarea estetică a DN 1A, prin plantarea unor pomi însoţită de instalaţie individuală de lumini şi de ocuparea timpului liber al mogoşoienilor, echipa primarului Paul Precup a lucrat de câteva luni bune la un alt proiect menit să ridice calitatea vieţii în comună: reabilitarea şcolii gimnaziale.
Conferinţă de presă
În 15 ianuarie, la Primăria Mogoşoaia a avut loc lansarea proiectului „Reabilitare şi consolidare Şcoala gimnazială nr.1 Mogoşoaia, comuna Mogoşoaia, jud. Ilfov”, finanţat prin programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, Domeniul major de intervenţie 3.4. Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă. Pentru această lansare a proiectului au fost de faţă: Mihai Staicu, administratorul public al primăriei Mogoşoaia, Anişoara Găişteanu, directorul Şcolii Gimnaziale nr.1, Remus Trandafir, şef birou DAFI la Consiliul Judeţean Ilfov, Ştefan Pădure, de la Federaţia Naţională Pro Agro-Asociaţia pentru promovarea alimentului românesc, Mogoşoaia, Adrian Iancu, inginer şi şef al Serviciului Dezvoltare, Investiţii şi Achiziţii Publice din cadrul Primăriei Mogoşoaia. Au mai fost de faţă şi secretarul Primăriei Mogoşoaia, Andreea Martinescu, dar şi Ionuţ Cernat, de la Departamentul Contabilitate.
69,7% din lucrări, deja executate
Mihai Staicu, administratorul public spune: „ Proiectul este în valoare de 642.301,68 lei, din care asistenţă financiară nerambursabilă de 491.369,77 lei şi 75.150,67 de la bugetul naţional. Ca stadiu al lucrărilor, acestea sunt executate în proporţie de 69,7 %, urmând ca restul lucrărilor să se execute în vacanţa de la începutul lunii februarie. Trebuie, totodată, să vă spun că primarul Paul Precup şi noi, ceilalţi din primărie, lucrăm cu el pentru redeschiderea şantierului grădiniţei, începută şi oprită din lipsa fondurilor Ministerului Învăţământului.” Din punctul de vedere al beneficiarului, directorul şcolii, Anişoara Găişteanu, este de părere că: „Tot ce s-a făcut până acum a ieşit foarte bine, echipa s-a încadrat în timp şi anul şcolar 2014-2015 a început într-o clădire cu acoperiş nou, cu faţadă nouă. Reabilitarea termică se simte la nivel de consum al energiei, care este deja diminuat. Nu este prima oară când primarul Paul Precup este alături de şcoală, a fost mereu şi a făcut tot posibilul ca la şcoală să se desfăşoare totul foarte bine. În momentul în care se va schimba şi centrala, vom primi facturi şi mai mici. S-a creat şi o nouă cale de acces pentru corpul nou şi astfel avem acum două căi de acces necesare şi obligatorii, conform legii. Avem 433 copii care frecventează şcoala pe niveluri diferite de învăţământ, preşcolar, primar şi gimnazial şi, de aceea, avem nevoie de grădiniţa nouă pentru că preşcolarii sunt în şcoală. Ne-o dorim cu program prelungit, pentru că evoluţia demografică ne permite şi chiar ne-o cere. Deocamdată nu ne permitem decât spaţiu pentru două grupe de copii.”
CJI ajută la identificarea surselor de finanţare
Remus Trandafir a exprimat opinia Consiliul Judeţean Ilfov astfel: „Proiectul acesta face parte dintr-o iniţiativă mai largă a Consiliului Judeţean, în Ilfov, de identificare a surselor de finanţare şi, în afară de Mogoşoaia, beneficiare mai sunt localităţile Clinceni, Buftea, Periş, Afumaţi, Petrăchioaia, care au obţinut finanţare pentru lucrări similare. Vom continua iniţiativa şi în perioada următoare, atât prin sprijinirea prin consiliere a grupurilor de acţiune locală sau a altor investiţii prin POR sau PNDR, fie că este vorba despre infrastructură sau dezvoltarea mediului social şi economic, atât cât vor permite condiţiile de finanţare. CJI nu se poate substitui firmelor de proiectare sau consultanţă, dar sprijinim cu tot ce este necesar, în cadrul legii, pentru ca fiecare comună care are o nevoie să o poată acoperi, prin fonduri naţionale sau europene.”
Dosar „beton” sau respingerea proiectului
Povestea din spatele accesării unui proiect european ne-o povesteşte Adrian Iancu: „Programul accesat de noi se referă la lucrări deja executate şi, de aceea, într-un final, proiectul nostru a fost eligibil. Mai sunt acum lucrări de reabilitare la faţadă şi la corpul care adăposteşte centrala termică unde, există o centrală pe gaz, mai veche şi cu consum mare. Am început proiectul în primăvara lui 2014 şi am finalizat în decembrie 2014. Dar, pentru o corectă explicaţie, trebuie să mă întorc în urmă cu trei ani, când ne zbăteam să finalizăm grădiniţa începută de Ministerul Învăţământului. Intenţia lor era s-o finalizeze, în funcţie de bani, doar că pentru 2014 nu era nimic prevăzut. Motiv pentru care ne-am interesat să găsim finanţări. Singura finanţare nerambursabilă era prin acest Programul Operaţional Regional 2007-2013, doar că nu se finanţau grădiniţe. Singura lucrare care se putea încadra la acest program era reabilitarea de şcoală. Şi am început alcătuirea dosarului din diverse documente de la primărie şi de la şcoală, după ce ADRBI ne-a anunţat că proiectul întocmit a fost eligibil. Apoi, a fost nevoie de reînregistrarea şcolii, separat de primărie, în Cartea Funciară şi…clarificarea unei diferenţe de un ban. „La un moment dat era o diferenţă de un ban, provenită din nişte rotunjiri la TVA. Caută banul într-un deviz general fără să modifici toate liniile! Imposibil să fie lăsat aşa, căci Uniunea Europeană aşa cere: la ban. În caz contrar, orice proiect este respins. În fine, am rezolvat şi acest aspect. În momentul în care ni s-a comunicat că proiectul este eligibil, ni s-a spus şi că putem executa, dar fără să plătim. Şi asta trebuie să ştie şi alţii: orice sumă plătită devine neeligibilă, aşa cum prevede regulamentul european. În fine, constructorul a făcut totul pe banii lui, a fost de bună credinţă şi a înţeles până la urmă”.