Elevi de elită reprezintă România în lume

Bravo Domneşti! După ce cinci dintre învăţăcei au obţinut locul III mondial la dans sportiv în Croaţia, elevii şi profesorii Şcolii Gimnaziale Nr. 1 din comuna Domneşti vor reprezenta, din nou, România într-o competiţie internaţională. Miercuri, 5 iunie, o parte dintre ei vor pleca în Franţa, unde îi vor învăţa pe copiii din alte opt state europene cum să trăiască sănătos.  

Ei au aflat secretul unei vieţi sănătoase. Acum îl împărtăşesc şi altor elevi europeni. Cu mic cu mare, copiii de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Domneşti participă activ la promovarea activităţii fizice ca sursă de sănătate. Chiar ieri, pe 30 mai, au făcut un pas important în acest sens. Cei mai isteţi microbişti ai şcolii s-au întrecut într-o competiţie ce a avut loc în cadrul instituţiei sub sloganul “Sportul ne face mai sănătoşi”. Activitatea face parte din Proiectul Multilateral Comenius Fit For Europe,  şi a fost îmbrăţişată cu entuziasm de copii şi profesori, deopotrivă. Concret, puţin înainte de orele prânzului, micii sportivi au luat o pauză de cursuri şi s-au întrecut fie, la proba de cros fie, la cea pe role. 

“Acţiunea de astăzi face parte din acest proiect european care are ca temă sportul şi sănătatea. Participă atât elevi din ciclul primar cât cei din ciclul gimnazial, susţinuţi de cadrele didactice, părinţi şi autorităţile locale. Practic, fiecare unitate de învăţământ din cele nouă state membre UE participante la întâlnirea din Franţa care va avea loc în perioada 5-11 iunie, va organiza concursuri sportive pe care le înregistrează şi le prezintă la şcoala St ­Pierre din Plougastel Bretania, Franţa. Acțiunea a beneficiat de sprijinul autorităților locale prin prezența Poliției Domnești care a securizat traseul pentru cros, asistența medicală asigurată de CMI Dr.Diaconescu Domnești și prezența consilierilor locali care au felicitat călduros participanții”, ne-a explicat prof. Ionela Liliana Ştefan, directorul unităţii de învăţământ. Absolut toate aceste activităţi şcolare care duc mai departe numele comunei sunt suportate financiar şi de Primăria Domneşti. 

Diplome pentru cei mai ageri sportivi 

Sub stricta coordonare a profesorilor de educaţie fizică şi sport Constantin Scorţeanu şi Stancu Ciubăr și a celorlalți dascăli care au pregătit asiduu co­piii români pentru competiţia din Franţa, micii promotori ai stilului de viaţă sănătos, au alergat miercuri, pe o distanţă de 1.000 de metri. Sau, au făcut trei-patru ture (pe categorii de vârstă) pe terenul sintetic din curtea şcolii, după abilităţi. Circulaţia a fost oprită pe Str. Ulița Morii cât au alergat copiii, şi ulterior, cei mai rapizi participanţi au fost premiaţi. Ei au primit diplome de merit pentru locurile 1, 2 şi 3 pentru fiecare probă. Cei mai puţin norocoşi, care nu au reuşit să se situeze în fruntea clasamentului, au primit diploma de participare.  

 Succes în Franţa, dragi elevi! 

Aşadar, pe 5 iunie, elevi şi profesori de la Domneşti vor pleca în Franţa. Şcoala Gimnazială Nr. 1 din comună este singura unitate de învăţământ din România care ia parte la acest proiect. “Plecăm trei profesori cu doi elevi. Vor participa elevi şi cadre didactice din nouă state, membre ale Uniunii Europene – Germania care este coordonatorul proiectului, Franţa, ţara gazdă în ediţia de acum, Italia, Turcia, Spania, Marea Britanie, Polonia, Suedia şi România”, ne-a mărturisit prof. Cristina Enescu, coordonatorul proiectului.  Programul vizează formarea unui stil de viață sănătos prin alimentație corectă, mișcare, protecția mediului etc. „Am fost în Spania, la Madrid cu acelaşi proiect. De atunci, au urmat competiţiile din Polonia, Italia, acum Franţa şi în iunie, România încheie primul an de proiect. La noi vom organiza o tabără la Năvodari. Ne aflăm la al doilea proiect”, ne-a spus prof. Mădălina Grecu, consilier educativ. Copiii sunt de-a dreptul fascinaţi şi de faptul că în aceste zile de mobilitate sunt cazaţi în casele francezilor şi astfel, au posibilitate să schimbe impresii, să cunoască viaţa din ţara respectivă, istoria, geografia şi cultura acestui popor. Pentru ei, se deschide o nouă lume.