Lipsa locurilor din spitalele destinate îngrijirii pacienților cu SARS-CoV 2 determină autoritățile să ia măsuri urgente pentru a salva cât mai mulți bolnavi. Astfel, toți managerii spitalelor din Capitală au primit o solicitare din partea Direcției Generale de Sănătate Publică București (DGSPMB) în care li se cere să facă circuite pentru internarea pacienților.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 521, ediția print

Capitala are, la momentul actual, peste 40 de spitale de stat. La nevoie, toate vor putea interna pacienți cu ­COVID-19 în perioada următoare. O adresă semnată de DGSPMB obligă unitățile sanitare publice să înceapă să rezerve paturi pentru internarea pacienților depistați pozitivi la noul coronavirus. „Urmare a situației epidemiologice existente create de evoluția pandemiei COVID-19 și a numărului insuficient de paturi dedicate pacienților pozitivi cu virusul SARS-CoV-2 din cadrul unităților sanitare de fază I, fază II și suport COVID-19, vă solicităm să întreprindeți cu celeritate demersurile necesare pentru reorganizarea unităților sanitare cu paturi aflate în subordinea dumneavoastră în vederea creării unor circuite pentru internarea pacienților ­COVID-19 pozitivi cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare”, au transmis reprezentanții DGSPMB către spitale. Potrivit sursei citate, este nevoie „stringentă” de mărirea capacității de tratament COVID-19, în contextul măririi progresive a ratei de incidență cumulată la 14 zile, care, marți (n.r. – 13 octombrie), era de 2,69 la mia de locuitori, în Capitală.

Nou record de cazuri confirmate

Miercuri, pe 14 octombrie, a fost înregistrat un nou record de cazuri de COVID-19, de la începutul epidemiei. Astfel, la data respectivă, în urma efectuării a 31.318 teste în 24 de ore, erau înregistrate 4.016 cazuri noi confirmate. Conform Grupului de Comunicare Strategică, acestea sunt cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Până miercuri, pe teritoriul României erau confirmate 164.477 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 

Mai mulți bani pentru achiziționarea de Remdesivir

Autoritățile suplimen­tează bugetul pentru aciziționarea ­Remdesivir-ului, medicamentul de care depinde însănătoșirea multor pacienți cu SARS-CoV 2. Ministerul Sănătății a pus deja în dezbatere publică un proiect de Hotărâre în acest sens. „Prin prezentul proiect de act normativ se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, la cap. 66.01 «Sănătate» titlul 20 «Bunuri și servicii» cu suma de 108.600 mii lei, destinată Rezervei Ministerului Sănătății, în vederea asigurării achiziționării medicamentului Veklury (Remdesivir) necesar pentru tratamentul pacienților cu infecție COVID”, arată nota de fundamentare a proiectului. În urmă cu doar câteva zile, premierul Ludovic Orban anunța că există o decizie politică pentru ca acest medicament să fie fabricat în România. Se pune însă problema existenței companiilor care să aibă capacitatea de a introduce produsul pe piață. 

„Decizia politică există și în privința Remdesivir și în privința Favipiravir (n.r. – medicament folosit în formele ușoare ale infecției COVID-19), problema este să existe companii care să aibă capacitatea să introducă în fabricație și mai ales să existe îndeplinite condițiile legale pentru a putea produce și vinde pe piață acest medicament. (…) Știu sigur că există o companie care ar putea într-un termen rezonabil să introducă în fabricație Favipiravirul. Toate aceste tratamente sunt tratamente off-label, nu sunt niște tratamente certe, care să știi 100% că dau rezultate. Se încearcă diferite tratamente, de exemplu la Matei Balș se folosește tratamentul cu anticorpi (…) și la Timișoara se testează. În toată lumea, nu numai la noi, se fac tratamente off-label. Noi, de exemplu, Favipiravirul, primul lot, ­l-am avut ca o donație pentru a face testare clinică”, a precizat premierul Ludovic Orban, săptămâna trecută, după o ședință a conducerii PNL.