Jilava

Se vorbeşte foarte mult despre educaţia de care trebuie să beneficieze copiii romi pentru a se putea integra în societate. În schimb, se vorbeşte puţin despre faptul că, totuşi, această educaţie se face şi nu este doar o vorbă în vânt.  Iar la Jilava, din 2010, Asociaţia Matias face educaţie pentru copiii din comunitatea roma, prin Centrul de Zi de pe strada Ungureni nr. 132.

Matias, darul de la Dumnezeu

Prenumele Matias provine din ebraicul «Mattityahu» care înseamnă «dar de la Dumnezeu» și este varianta spaniolă a numelui Matei. Iar Matei a fost unul dintre cei doisprezece Apostoli, cel care a scris prima evanghelie despre viaţa lui Iisus. Numele ales de asociaţie nu este întâmplător, căci Asociaţia Matias şi Centrul de Zi funcţionează în cadrul Bisericii Baptiste din Jilava. Şi, aşa cum se ştie, Cultul creştin baptist este recunoscut în România de către Biserica Ortodoxă Română, iar unul dintre cei mai celebrii baptişti ai lumii este fostul preşedinte american Bill Clinton.  Centrul de Zi Matias este acreditat din 2011 ca furnizor de servicii sociale şi educaţionale pentru educare, socializare şi petrecerea timpului liber, suport educaţional, consiliere şi orientare şcolară.

Curtea cu surprize

Serbarea copiilor de la Matias a avut loc în curtea minunat decorată a Centrului de Zi unde, sub sălcii pletoase, au fost montate scena şi culisele, dar şi scaune pentru părinţii şi bunicii invitaţi. Iar printre invitaţi şi unii de peste Ocean, pastorul Jerry şi un grup de colaboratori ai Centrului care, după serbare, au desfăşurat  activităţi interactive cu copiii. Doina Mihai, coordonatorul de programe ale Centrului, absolventă de ASE şi masterand al Facultăţii de Psihologie-Sociologie, a ales muzica pentru copiii din centru care, de la anul, vor merge la şcoală, dar şi pentru cei mici care vor continua să înveţe acolo.

Aşa că am auzit cântecele despre cifrele de la 1 la 10, despre cele 7 zile ( miercuri cu tatăl meu/vizitez câte un muzeu).  A fost şi «Arca lui Noe» cu animăluţe şi o recapitulare a valorilor prin litere, I vine de la iertare, R de la răbdare sau S de la smerenie.  Au urmat lunile anului, cu denumirea veche populară (Gerar, Gustar, Cireşar etc) şi un mic recital la patru mandoline. A intrat în scenă şi Goliat, urmat de regele Solomon şi ale lui pilde de înţelepciune şi, apoi, un mini recital de muzică şi chitară sub îndrumarea asistentului social, Ion Mihai.

Serbarea a continuat cu «Oda bucuriei», interpretată de opt viorişti sub îndrumarea profesoarei  Simina Reinea. Finalul programului l-a constituit mica ceremonie de absolvire a celor care vor merge la şcoală în toamnă, însoţită de un discurs de suflet al educatoarei Manuela Cârstei.

Micii absolvenţi au primit apoi portofoliul perioadei petrecute la grădiniţă şi mici cadouri. Un program minunat, la care Doina Mihai a muncit trei săptămâni cu copiii şi care a demonstrat tuturor că «se poate». Un mare bravo şi felicitări!