Pe 14 ­octombrie, ­Biserica ­Ortodoxă ­îmbracă din nou haine de ­sărbătoare

Creştinii ortodocşi fac ultimele pregătiri pentru încă o sărbătoare religioasă importantă. Duminică, 14 octombrie în toate bisericile ortodoxe din ţară va avea loc praz-nicul Sfintei Parascheva, făcătoarea de minuni a lumii. Mii de credincioşi din toate colţurile ţării vor porni în pelerinaj la moaştele sfintei păstrate în catedrala mitropolita-nă din Iaşi.

Despre Cuvioasa Pa­rascheva se ştie că s-a născut în secolul al XI lea în satul Epivat din Turcia, în apropiere de Constantinopol. Conform scrierilor bisericeşti, pe când avea doar 10 ani, ea a auzit glasul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, într-o biserică, mesajul transmis fiind: „Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). Acestea au fost cuvintele care i-au schimbat viaţa. Auzind cuvintele Mântuitorului, Parascheva şi-a dăruit hai­nele săracilor, s-a retras timp de cinci ani la Mânăstirea Maicii Domnului din Heracleea şi ulterior, a ales să trăiască în pustiul Iordanului, într-o mânăstire de călugări-ţe. Din puţinele scrieri despre viaţa ei, transmise creştinilor de pretutindeni, aflăm că în­tr-o noapte, la vârsta de 25 de ani, un înger i-a spus în vis, să renunțe la traiul din pustiu şi să se întoarcă la locurile părinteşti, la moşia unde să şi lase trupul pământului şi să treacă din această lume la Dumnezeu, Cel pe care l-a iubit enorm. ­Ceea ce a şi făcut. Fără să se prezinte cuiva în lungul său drum s-a întors la Epivat unde, împăcată cu Dumnezeu şi cu oamenii locului, şi-a dat sufletul. 

Trupul nu i-a putrezit 

Trupul Paraschevei a fost descoperit accidental după foarte mulţi ani, pe când câţiva bărbaţi au săpat o groapă ca să înmormânteze creştineşte un marinar mort pe o corabie, aruncat pe fundul Mării Marmara şi adus de apă la ţărm. Cei care au ­luat parte la săparea gropii au constatat cu surprindere că trupul ei nu era putrezit, mai mult, emana un miros plăcut, puternic de plante şi flori. Fără să-şi dea seama, aceştia au îngropat trupul marinarului lângă cel al Cuvioasei. Se spune că în acea noapte, unuia dintre creştinii care au săpat groapa, i s-a arătat în vis o împărăteasă, şezând pe scaun luminat şi înconjurată de îngeri, iar unul dintre aceştia l-a certat pentru că au pus trupul bărbatului lângă cel al Paraschevei. Îngerii i-au spus bărbatului să ia trupul ei şi să l aşeze la loc de cinste. Oamenii şi-au dat seama că este un mesaj divin şi au scos trupul Sfintei Parascheva din mormânt. L-au aşezat în biserica Sfinţii Apostoli din Kallicrateia. În urma rugăciunilor rostite la moaştele Cuvioasei au fost vinde-caţi oameni suferinzi de boli grele. Pe 14 octombrie 1238, moaştele sale au fost mutate în Biserica ce poartă hramul Maicii Domnului din Târnovo, Bulgaria. Ulte­rior, acestea au fost mutate la Constantinopol şi strămutate de la Patriarhia din Constantinopol la Iaşi, de către domnitorul Vasile Lupu. Pe 14 octombrie 1641 moaştele Sfin-tei Cuvioase parascheva au fost aşezate la Mânăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi, unde au rămas până în anul 1887. De la această dată au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din acelaşi oraş. 

Vrei să mergi în pelerinaj la sfintele moaște? Iată cum ajungi!   

Ca în fiecare an credincioşii ortodocşi merg în pelerinaj la sfintele moaşte ale Cuvioasei Parascheva. Şi tu poţi să te rogi în tihnă pentru sănătatea ta, a familiei, prie-tenilor, cunocuţilor, pentru înţelegere în familie, bunăstare ş.a.m.d. Se pleacă în călătorie în cadru organizat din Bucureşti, după cum urmează: 

Plecare 10 octombrie, ora 17:00, transport cu autocar şi însoţitor de grup. 

TRASEU: Bucureşti – Ploieşti – Braşov – Bacău – Iaşi: Catedrala Mitropolitană: Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, închinare la moaşte (se stă până când tot grupul va trece pe la sfintele moaşte). 

Pentru rezervarea locului şi informaţii suplimentare poţi accesează site-ul pelerinaje_ro@yahoo.com sau sună direct la organizatori, la telefon 0724-525041.

Credincioșii merg și se roagă la Iași, locul sfânt unde sunt păstrate moaștele Cuvioasei