Mare sărbătoare creștină, la Gruiu
Biserica Siliștea Snagovului, marți, 27 septembrie. La mai bine de trei veacuri de la moartea sa martirică, Sfântul Antim Ivireanul, cel mai de seamă ierarh al Țării Românești a fost omagiat cu pioșenie și recunoștință de către preoții și credincioșii din comuna Gruiu care-l poartă mereu în inimile lor.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 620, ediția print
Ca în fiecare an, primarul Ion Samoilă și viceprimarul Gheorghe Ghiulea au fost alături de credincioși la slujba înălțătoare și s-au rugat neîncetat pentru odihna sufletului marelui păstor și învățător Antim, georgianul care a scris cu propriul sânge pagini din istoria poporului român. De altfel, s-au rostit rugăciuni pentru toți cei ce cred și mărturisesc prin fapte și prin cuvânt dragostea față de glia strămoșească și față de biserica acestui neam, asemeni protectorului spiritual al comunei. La 106 ani de la suirea la Ceruri a fostului mitropolit, preoții slujitori l-au cinstit ca pe o icoană de preț pentru jertfa și faptele sale sfinte care au contribuit masiv la înflorirea vieții culturale, spirituale și sociale a Țării Românești. „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul a fost unul dintre clericii care, deși nu era de origine română, a iubit enorm credința, cultura, tradițiile și istoria țării noastre, lăsând în urma sa o moștenire culturală extrem de valoroasă. Suntem datori și avem misiunea sfântă de a-i cinsti amintirea, de a-i mulțumi neîncetat și de a-l chema în rugăciunile noastre pentru că el este sprijinitorul și călăuzitorul nostru indiferent de vremuri, de grijile și de nevoile pe care le avem”, ne-a spus Ion Samoilă, primarul comunei Gruiu, cu acest prilej.
Sfântul Antim a fost „podoabă a cărturarilor și dulce grăitor al înțelepciunii dumnezeiești”
Praznicul de la Biserica Siliștea Snagovului a fost săvârșit într-o atmosferă de mare bucurie și de trăire duhovnicească. Slujitorii au transformat hramul într-o sărbătoare a sufletului, în care răutățile, grijile și necazurile au fost lăsate deoparte și au îmbrăcat haina bucuriei și a adevărului. Ziua festivă s-a dovedit a fi și o impresionantă lecție de istorie închinată Sfântului Antim Ivireanul, „podoabă a cărturarilor și dulce grăitor al înțelepciunii dumnezeiești”, așa cum îl numesc clericii. „Avea multă dragoste și înțelegere pentru cei săraci. A fost un bun patriot și un luptător împotriva asupririi turcești în Țara Românească. Mitropolitul Antim a fost arestat în martie 1716 și a îndurat umilințe și chinuri în temnițele domnești în răstimpul în care a fost caterisit de Patriarhia Ecumenică și condamnat de către sultan la închisoare pe viață. Prin faptele sale deosebite, prin smerenia sa, prin dragostea față de biserică și de semeni, prin îndemnurile la pocăință, a înviat viața duhovnicească a vremii sale”, a spus părintele care a condus slujba, în cuvântul său de învățătură.
A luminat poporul român
Despre sacrificiul și suferința marelui ierarh pentru apărarea credinței, a valorilor creștine și despre binefacerile aduse neamului nostru, le-a vorbit credincioșilor, cu aceeași dragoste părintească, și preotul paroh Daniel Avram. „Dumnezeu când vrea să facă bine unui popor, îi trimite lucrătorii Lui ca să aducă lumină în popor. Este cel mai mare dintre mitropoliții pe care i-a avut Țara Românească, cel mai cultivat și cel mai aplecat pentru nevoile oamenilor și cel care a avut inima cea mai apropiată de păstoriții lui. A venit aici într-o vreme în care erau apele foarte tulburi, începuse domnia lui Constantin Brâncoveanu care adunase în jurul său oameni de cultură, oameni de calitate din toate domeniile pentru că voia o luminare a poporului nostru, o emancipare de sub robia turcească. Primul lucru pe care l-a făcut Antim Ivireanul în Țara Românească a fost să aducă carte pentru popor, ca să lumineze poporul. El a tradus toate cărțile de slujbă în limba românească. Nu întâmplător am ales să avem acest al doilea hram al bisericii închinat lui, ci pentru că cinci ani a fost stareț aici, în zona noastră și sunt sigur că pașii dumnealui au trecut pe aici, pe aceste străzi. El a adus poporului nostru lumina Evangheliei Domnului Iisus Hristos. Îi mulțumim lui Dumnezeu și-i mulțumim Sfântului Antim Ivireanul că ne ocrotește și ne ajută cu rugăciunile sale. Îi mulțumim domnului primar Ion Samoilă care în fiecare an este alături de noi, este mai mult decât fratele nostrul, prietenul nostru, fiul duhovnicesc al acestei biserici, legat sufletește și de părintele Nicanor Lemne, de mine și de pământul acesta. Datorită eforturilor domnului primar am făcut toate cele necesare în sfânta biserică și am împodobit-o ca pe o mireasă a lui Hristos”, a spus părintele Daniel Avram, îndemnând lumea la întărirea în credință după modelul marelui Sfânt al lui Dumnezeu, Antim, ocrotitorul comunei Gruiu. După slujba de hram, pentru ca bucuria să fie deplină pentru toți cei prezenți, preoții și edilii localității au împărțit cu enoriașii Agapa Frățească.
Antim Ivireanul a fost autor, tipograf, gravor, teolog, episcop și mitropolit român de origine georgiană. Mitropolit de București, autor al unor celebre Didahii, ce reprezintă o colecție de predici folosite la Marile Sărbători de peste an, Antim Ivireanul a fost o personalitate culturală remarcabilă a literaturii române vechi. A fost cel care a înființat prima bibliotecă publică în Bucureștiul de astăzi și, totodată, cel care a tradus primele cărți în limba română, cărți folosite de clerici la oficierea slujbelor. Noul Testament se numără printre acestea. A fost scriitor și autor de cărți bisericești. Pentru preceptele religioase a fost ucis de turci. Biserica Siliștea Snagovului este ocrotită de acest mare sfânt al lui Dumnezeu din data de 6 septembrie 2015, când a fost resfințită de un sobor de preoți condus de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul împreună cu Părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord.