Sărbătorile de Iarnă, încep în fiecare an cu multașteptatul Moș Nicolae, moșul cel bun care, în seara zilei de 5 decembrie, vine și lasă în ghetuțele copiilor cuminți, dulciuri și jucării. Iată de ce, Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai iubiți sfinți de pe bolta Ortodoxiei și de ce Biserica îl venerează, an de an, în chip deosebit, ca pe un mare făcător de minuni al lumii!

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 527, ediția print

Sfântul Nicolae a devenit cunoscut pentru dreapta credință în cuvântul lui Dumnezeu și pentru dragostea pe care a purtat-o semenilor săi, în special copiilor și familiilor necăjite. De ce a rămas în sufletele copiilor din generație în generație, de mii de ani? Sfântul Ierarh Nicolae a venit pe lume în localitatea Patara Lichiei, o regiune din Orientul Mijlociu situată la 580 km nord de Bethleem. El s-a născut în anul 280 și s-a stins din viață în jurul anului 345, în regiunea Myra, care astăzi face parte din teritoriul Turciei și este denumită Kocademre. De a lungul anilor, au apărut o mulțime de legende despre viața și binefacerile Sfântului Nicolae. Se cunoaște, însă, că provenea dintr-o familie înstărită și încă era mic copil când mama și tatăl său au urcat la Ceruri. După moartea părinților, le-a moștenit întreaga avere pe care, în timp, a împărțit-o oamenilor nevoiași. Așa a ajuns Sfântul Nicolae să fie îndrăgit, iubit încă din timpul vieții și considerat protectorul celor neajutorați, acuzați pe nedrept și, mai ales, al copiilor mici. Biserica a rânduit ca el să fie cinstit pe 6 decembrie, deoarece la acea dată i-a apărut în vis Sfântului Constantin cel Mare, cerându-i să-i cruțe pe cei trei tineri nevinovați care urmau să fie uciși în ziua următoare. 

21 de minuni amintesc de sfântul care ocrotește familiile necăjite

O legendă ne spune că Sfântul Nicolae a mers la Ierusalim, în Țara Sfântă, încercând să meargă pe urmele Mântuitorului Iisus Hristos. La întoarcere, se pare că a pornit o furtună înfricoșătoare, iar el se afla pe mare, într-o corabie împreună cu mai mulți marinari. Când vasul a fost la un pas să se rupă, Nicolae s-a rugat cu credință la Bunul Dumnezeu și toți cei care îl însoțeau au fost surprinși de oprirea neașteptată a furtunii. Din ziua aceea, el a devenit ocrotitorul marinarilor și al călătorilor. 

Misterul cadourilor lăsate copiilor în ghetuțe  

Povestea frumoasă care amintește că Moș Nicolae vine în fiecare an, negreșit, și aduce daruri celor mici, are oarecum și o bază reală. Se crede că pe vremea când Nicolae ajunsese cardinal de Myra, în localitate existau trei surori care proveneau dintr-o familie foarte săracă și nu se puteau căsători din cauza lipsurilor financiare și materiale. Când fata cea mare a ajuns la majorat, la vremea căsătoriei, cardinalul Nicolae a lăsat peste noapte, la ușa familiei nevoiașe, un săculeț cu aur. Același lucru l-a făcut și atunci când fata mijlocie a ajuns la vârsta mariajului și când mezinei familiei, fetei celei mici, îi venise vremea măritișului. A treia oară, însă, tatăl fetelor, curios să afle cine ­le-a făcut atâta bine, a stat de pază peste noapte și l-a văzut pe cardinal lăsând săculețul cu aur. Se spune că atunci Nicolae s-a urcat pe acoperișul casei și a dat drumul săculețului pe hornul clădirii, acesta căzând într-o șosetuță pusă la uscat. De aici și obiceiul agățării unei șosetuțe de șemineu în această perioadă a sărbătorilor de iarnă. Pentru că tatăl fetelor nu a putut păstra secretul cum îl îndemnase cardinalul, de fiecare dată când cineva primea un cadou neașteptat îi mulțumea Sfântului Nicolae pentru el.  

Jurnalul de Ilfov urează un sincer și călduros “La mulți ani!”, sănătate și bucurii, tuturor celor ­ce-­și serbează onomastica pe 6 decembrie, cu prilejul zilei de Sfântul Nicolae!