La cumpărături să manifestaţi prudenţă în magazinele aglomerate și nu puneți în coşul de cumpărături de unde poate fi sustrasă cu uşurinţă și nu luaţi sume mari de bani ci doar necesarul pentru cumpărăturile planificate în acea zi. Când este posibil, folosiţi cardul pentru cumpărături. Păstraţi banii în geantă, borsetă sau într-un buzunar inaccesibil şi nu în sacoşa de cumpărături sau în buzunarul de la spatele pantalonilor. Când sunteţi împins în aglomeraţie, verificaţi vă imediat buzunarul cu bani sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteţi victima unei înscenări a unui hoţ. Când achitaţi diferite bunuri, nu scoateţi tot teancul de bani ci numai suma necesară plăţii contravalorii acesto­ra. Nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente importante.
În cazul în care plecaţi de la domiciliu de Paşti, indiferent de perioada în care lipsiţi, pentru ca revenirea să vă fie lipsită de surprize neplăcute, rugați un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să descuie uşa. Nu uitați să închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie. Atunci când părăsiţi locuinţa, o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune, pot deruta eventualii musafiri nepoftiţi. Este recomandabil ca pregătirile de deplasare să fie făcute cât mai discret, să spuneți numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă pentru mai multe zile.
În noaptea de Înviere evitaţi persoanele turbulente sau în stare de ebrietate, străzile cu baruri şi terase unde se consumă alcool şi sunt adunate persoanele gălăgioase. Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu le permiteţi să consume alcool și evitaţi afişarea cu bijuterii ori sume mari de bani şi nu faceţi referiri la bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră. Alegeţi drumurile intens circulate, luminate şi evitaţi zonele în construcţie, parcurile pustii şi străzile lăturalnice. Deplasaţi-vă în grup şi nu răspundeţi la provocările altor persoane. Nu acceptaţi compania persoanelor necunoscute. Dacă sunteţi abordaţi de diferite persoane, care, vă solicită nejustificat sume de bani ori bunuri, ca plată pentru presupuse servicii (deratizare, colectarea gunoiului menajer), nu daţi curs unor astfel de solicitări.
Pentru orice infracţiune la care sunteţi victimă sau martor, apelaţi numărul unic de urgenţă 112! (L.G.)