În fiecare an, pe 21 mai creştinii ortodocşi din întreaga ţară celebrează praznicul Sfinţilor Constantin şi Elena. Ei sunt cei care au adus recunoaşterea creştinismului în Imperiul Roman, l-au protejat şi l-au dus mai departe generaţii întregi. Marea sărbătoare aminteşte de taina şi puterea Sfintei Cruci, semnul central al religiei creştine.
Constantin a înlăturat pedepsele contrare spiritului creștinesc
Constantin a venit pe lume în jurul anului 274 în Naissus, aflat pe teritoriul actual al Serbiei. El a fost fiul Hellenei şi al lui Constanţius, buni creştini care i-au insuflat spiritul creştinesc. Constantin a devenit suveran al Imperiului Roman după ce i-a înfrânt în luptă pe Maxenţiu şi Licinius, aducând spre dreapta credinţă milioane de oameni. Scrierile bisericeşti ne relatează o adevărată minune la care acesta a fost părtaş în vremea dinaintea suveranităţii sale. În ajunul luptei cu Maxenţiu, Constantin a văzut pe cer, ziua în amiaza mare, o cruce luminoasă deasupra soarelui pe care scria: “prin acest semn vei birui”. Noaptea, Mântuitorul Iisus Hristos i-a apărut în vis cerându-I să pună semnul Sfintei Cruci pe steagurile soldaţilor. Îndeplinind porunca primită de la Dumnezeu Fiul a biruit în lupta cu Maxenţiu. Însă, realizarea cea mai mare a Sfântului Constantin este Edictul de la Milano din anul 313 când datorită lui creştinismul a fost recunoscut de întreg Imperiul Roman. Ulterior, scuteşte biserica de taxe şi impozite, îi acordă dreptul de a primi donaţii şi le oferă episcopilor posibilitatea de a-i judeca pe cei ce nu acceptau să fie judecaţi după legile statului. Tot el a înlăturat pedepsele contrare spiritului creştinesc cum ar fi, răstignirea, arderea cu fierul roşu, zdrobirea picioarelor etc. Constantin a fost primul care a convocat un Sinod ecumenic, cel de la Niceea în anul 325, unde a fost adoptată formula că Fiul lui Dumnezeu este de o fiinţă cu Tatăl. Tot atunci a fost fixată data Sfintelor Paşte (prima duminică după lună plină, după echinocţiul de primăvară), au fost alcătuite primele şapte articole ale Crezului, simbolul credinţei şi s-au dat 20 de canoane care stabilesc disciplina bisericească. A murit în anul 337 la Nicomidia, la scurt timp după ce a fost botezat de episcopul Eusebiu de Nicomidia.
Elena a descoperit Sfânta Cruce
Flavia Iulia Helena, mama lui Constantin s-a născut la Bitinia, o provincie romană. A fost întotdeauna alături de fiul său reuşind împreună să protejeze creştinismul. Împărăteasa Elena a văzut locurile sfinte despre care se vorbeşte în Evanghelie, iar pe dealul Golgotei a descoperit Crucea Sfântă pe care a fost răstignit Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Ea a zidit Biserica de la Mormântul Sfânt, Biserica de la Bethleem, pe cea din Nazareth şi multe alte aşezăminte sfinte. S-a stins din viaţă la vârsta de 65 de ani, pe 21 mai, anul 337.
Rugăciune către Sfinţii Împăraţi
Bucură-te, al creştinilor numit de noi tată;
Bucură-te, că singur Domnul Iisus în vis ţie s-a arătat;
Bucură-te, căci cu semnul Sfintei Cruci te-a înarmat;
Bucură-te, că pe Maxenţie, prin puterea cinstitei cruci, l-ai biruit;
Bucură-te, că în Roma cu mare alai ai intrat;
Bucură-te, că romanii cu bucurie împărat al lor te-au pus;
Bucură-te, că în cinstea Domnului Iisus Hristos o cruce de piatră în mijlocul Romei ai pus;
Bucură-te, că pe Sfânta Cruce ai scris: „cu acest semn vei birui“;
Bucură-te, că prin puterea crucii lui Hristos pe toţi vrăjmaşii tăi i-ai biruit;
Bucură-te, căci cu ştirea şi voia lui Dumnezeu, de boala leprei te-ai îmbolnăvit;
Bucură-te, că ţie sfinţii mai-marii apostolilor ţi s-au arătat;
Bucură-te, că prin învăţătura Sfântului Ierarh Silvestru cu toată inima ai crezut în Domnul nostru Iisus Hristos;
Bucură-te, Sfinte Împărate Constantin!
ucură-te, că eşti născută din neam împărătesc;
Bucură-te, că eşti maica Sfântului Împărat Constantin;
Bucură-te, că în Iisus Hristos ai crezut;
Bucură-te, că în numele Sfintei Treimi te-ai botezat;
Bucură-te, căci cu sârguinţă şi cu multă evlavie la Ierusalim ai plecat;
Bucură-te, că tu Crucea Domnului mult ai dorit;
Bucură-te, că acolo Crucea cea de viaţă făcătoare ai aflat;
Bucură-te, că Sfintei Cruci tu întâi ai zis: „Bucură-te lemn fericit“;
Bucură-te, căci cu mare veselie te-ai bucurat când Sfânta Cruce pe cel mort l-a înviat;
Bucură-te, că în Ierusalim biserică mare şi prea frumoasă ai poruncit să se zidească;
Bucură-te, că „Biserica Învierii Domnului Iisus Hristos“ ai poruncit să se numească;
Bucură-te, că tu creştinilor ne eşti ca o maică;
Bucură-te, Sfântă Împărăteasă Elena!
Jurnalul de Ilfov urează tuturor celor ce-şi serbează luni, de Sinţii. Împăraţi Constantin şi Elena onomastica, un sincer şi călduros “La mulţi ani!”, “Multă sănătate!”, “Împliniri şi satisfacţii!”