Vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, consideră că președintele Klaus Iohannis „trăiește din amintiri“, atunci când critică Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și nu este suficient de bine informat de către consilierii săi cu privire la investițiile care se fac în prezent prin acest program, pentru care sunt alocate 30 de miliarde de lei pe perioada 2017-2020.

Articol apărut în nr. 350 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

„Dacă nu realizăm nevoia de infrastructură, poate așa, din birou, ni se pare o sumă foarte mare. Astăzi, în urma depunerii cererilor de finanțare de către unitățile administrative-teritoriale, solicitările acestora sunt de peste 13.000 de obiective, cu o valoare de aproximativ 68 spre 70 de miliarde de lei. Deci este peste dublu decât avem noi buget alocat și din aceste considerente este posibil să fie și primari fericiți și primari nefericiți, pentru că nu putem în acest moment să asigurăm toate cele 13.000 de solicitări, atât timp cât acest buget este de 30 de miliarde. Și, de aceea, domnul președinte sau ceilalți care au criticat acest program trăiesc din amintiri“, a afirmat Sevil Shhaideh, în cadrul unei emisiuni TV.

vicepremierul 2

Potrivt acesteia, probabil că președintele Iohannis nu știe că, în 2015, a luat „decizia curajoasă“ de a finanţa toate șantierele din țară pentru a finaliza toate lucrările începute, indiferent care ministru le-a demarat. „Cred că dânsul (președintele Klaus Iohannis, n.r.) nu este suficient de informat de către consilierii domniei sale, şi nu știe că în 2015 noi am luat această decizie curajoasă de finanța toate șantierele din țară, fără să ne gândim că au fost începute de un ministru sau de altul în 2007, în 2008. Colectivitățile locale n-aveau de ce să sufere că nu a reușit ministrul respectiv să se țină de cuvânt și să finanțeze până la finalizare acea investiție, fie că era o investiție de apă, fie că era o investiție de canalizare“, a spus ministrul Dezvoltării Regionale.

Cifre din PNDL

Sevil Shhaideh a explicat că PNDL etapa 1 s-a derulat în perioada 2013-2016, cu un buget total alocat de 15 miliarde de lei și cu peste 4.700 de obiective în finanțare. PNDL etapa 2 – etapă inițiată prin OUG 6/2017 – asigură finanțarea pentru 9.500 de obiective, din care 2.500 de creșe și grădinițe, 2.000 de școli care necesită autorizație de funcționare sau autorizația la incendiu, iar celelalte 5.000 de obiective se referă la apă, canalizare, drumuri, unități sanitare. Suma alocată pentru perioada 2017-2020 este de 30 de miliarde de lei. De asemenea, a detaliat vicepremierul Shhaideh, HG 624/2015 reglementează foarte clar criteriile de prioritizare în PNDL, existând o formulă echilibrată, matematică de alocare a banilor, ținându‐se cont de suprafață, de populație, de numărul de unități administrativ-teritoriale dintr-un județ, precum și de capacitatea financiară, de venitul pe cap de locuitor al fiecărui județ.

Vicepremierul a mai precizat că un avantaj al faptului că Ministerul Dezvoltării Regionale s-a unit cu Ministerul Fondurilor Europene este că s-au putut corela mult mai bine sursele de finanțare pentru infrastructura locală.

Fără culoare politică

Întrebată dacă se mai poate pune problema alocării banilor în funcție de culoarea politică a primarilor, vicepremierul Shhaideh a răspuns că aceste elemente țin de trecut, de perioada 2008-2010. „De când am ajuns în instituție, din 2013, toate alocările pot fi văzute pe site-ul Ministerului Dezvoltării, puteți accesa la secțiunea PNDL toate obiectivele finanțate pe fiecare județ, cu fiecare sumă, pe fiecare unitate administrativ-teritorială. Și asta nu se întâmplă de ieri, se întâmplă de ani de zile, toate ordinele de ministru sunt publice“, a spus Sevil Shhaideh.