România, locul I în UE la mortalitatea infantilă

În România, la fiecare cinci ore, moare un bebeluș, din cauza lipsei dotărilor maternităților cu echipamentele medicale necesare. În foarte multe spitale de profil, cadrele specializate în monitorizarea sănătății și îngrijirea nou-născuților folosesc aparatură veche de zeci de ani. În alte unități, bebelușii sunt condamnați la moarte pentru că nu există niciun fel de condiții de evaluare clinică și tratament.  

România este țara europeană care-și condamnă be­belușii la moarte. În ciuda eforturilor medicilor de a-i salva, mulți îngerași pierd lupta cu suferințele fizice care-i chinuie încă de la naștere, pentru că în clinicile de specialitate nu există aparatura necesară care să-i mențină în viață. Nici măcar indispensabilele incubatoare. Deși autoritățile au demarat programul de reducere a mortalității infantile, țara noastră ocupă un rușinos loc fruntaș în rândul statelor europene, cu cele mai multe decese înregistrate la nou-născuți. „Chiar și așa, în continuare, în România un copil mai mic de un an moare la fiecare cinci ore, iar țara noastră se situează, în continuare, pe primul loc în clasamentul ratei mortalității infantile (pentru comparație, media europeană este de patru). Principala cauză de mortalitate infantilă a devenit prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mai mari șanse de supraviețuire acum, decât aveau în 1990, dar aceasta depinde de îngrijirile pe care le primesc înainte de a se naște și în primele ore de viață“, anunță Organizația Salvați Copiii.  

Pentru a salva din ghearele morții cât mai mulți bebeluși, Organizația Salvați Copiii a demarat campania „Un gest pentru o viață“. Programul oferă publicului larg posibilitatea de a face donații pentru sprijinul spitalelor și secțiilor de profil. Cu banii strânși, vor fi modernizate maternități din București, Argeș, Brașov, Caraș-Severin, Constanța, Dolj, Hunedoara, Iași, Mureș, Neamț, Suceava, Timiș și Vaslui. Părinții micuților vor beneficia și ei de asistență specializată, în cadrul unui program de suport parental. „Fără sprijinul persoanelor care cred în cauza noastră, nu ne putem îndeplini obiectivul de a moderniza toate secțiile de nou-născuți echipate precar, cu aparatură veche de zeci de ani și care sunt, în momentul acesta, mai numeroase decât cele care funcționează decent“, susține Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Organizației Salvați Copiii. 

Cu un simplu SMS poți salva mii de copii 

Nu rămâne impasibil în fața suferințelor bebelușilor! Do­nea­ză doi euro, cu un simplu SMS, și poți salva mii de copii! Numărul de donații prin SMS este 8833. 

Conform estimărilor Orga­nizației Mondiale a Să­nătății, 90% din copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supraviețuiesc în țările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate, 90% din acești ­copii mor.