Anotimpul rece a venit nu doar cu temperaturi din ce în ce mai scăzute, ci și cu posibilitatea de a contracta anumite virusuri specifice sezonului cum ar fi cele care determină gripa, bronșita, pneumonia etc. Pentru a ne ajuta organismul să treacă mai ușor peste schimbările bruște de temperatură, frig și umiditate crescută trebuie să introducem în alimentație tot mai multe fructe și legume, de preferat în stare proaspătă sau congelate. Smoothie-urile constituie o reală sursă de vitamine și sănătate în sezonul toamnă-iarnă. Ana Andreescu (medalion), director comunicare în cadrul unui centru medical, ne explică în cele ce urmează care sunt cele mai benefice smoothie-uri pentru sănătatea noastră în această perioadă!
Smoothie-urile din fructe și legume sunt o alegere rapidă și ușoară pentru creșterea nivelului de nutrienți necesari unei bune funcționări a organismului și unui aport suficient de vitamina C. Datorită timpului scurt de preparare și sațietății oferite, se pot servi ca mic dejun sau gustare, în funcție de cantitatea alimentelor adăugate. Fiindcă fiecare aliment are proprietățile sale și un conținut diferit în nutrienți, există o mare varietate de realizare a preparatului, în funcție de obiectivele urmărite. Un smoothie echilibrat conține proteine, lipide și carbohidrați în cantități moderate, care asigură un plus de sănătate, prin aportul crescut de vitamine și minerale. Există câțiva pași simpli pentru realizarea unui smoothie sănătos și echilibrat nutritiv.
– Se asigură o bază la alegere: lapte de vacă, lapte de orez, lapte de migdale sau lapte de cocos, ceai verde, suc proaspăt de fructe sau legume, apă sau iaurt;
– Se adaugă 1 – 3 fructe;
– Se poate completa cu legume precum morcov, țelină, sfeclă sau frunze verzi – kale, spanac, pătrunjel, urzici etc.;
– Se adaugă sursa de grăsimi sănătoase, alimente care sunt bogate în proteine și carbohidrați: semințe, avocado, fructe oleaginoase (nuci, migdale, caju etc.), ulei de cocos / de migdale/ de nuci sau unt de arahide;
– Se poate aroma smoothie-ul cu scorțișoară, ștevie, miere, ghimbir, mentă, turmeric, cacao sau vanilie.
– Pentru a evita oxidarea nutrienților, preparatul se va consuma imediat după pregătire.
Smoothie-urile sunt o variantă rapidă și calitativă de a mări aportul de fibre, vitamine și minerale, deoarece absorbția nutrienților este cu atât mai mare cu cât bucățile de hrană sunt mai mici. Cu cât sunt mai verzi aceste băuturi, cu atât sunt mai benefice. Fructele și legumele de sezon ce pot fi folosite în prepararea smoothie-urilor sunt diverse: banane, portocale, mandarine, grapefruit, pomelo, kiwi, lămâie, lime, mere, pere, struguri, rodie, afine, piersici, dovleac, morcov, țelină, spanac, păstârnac, sfeclă, ovăz, anghinare, kale, conopidă, broccoli sau rucola.
Rețete pe alese… de la bucătari culese
Smoothie cu kiwi și avocado
Ingrediente și mod de preparare: Mixăm la blender un fruct de kiwi și unul de avocado împreună cu o jumătate de linguriță de semințe de chia și o jumătate de lapte integral. Putem servi preparatul în momentul în care avem o compoziție cremoasă.
Smoothie cu afine și banane
Ingrediente și mod de preparare: Punem o cană de afine, o cană de lapte de migdale neîndulcit, o banană și patru cuburi de gheață într-un blender și mixăm până când toate ingredientele sunt amestecate uniform. Putem adăuga și semințe de in.
Smoothie cu spanac, măr și banane
Ingrediente și mod de preparare: De asemenea, începem prin a mixa cu blenderul două mâini de frunze de spanac, o banană mare, o cană de lapte de cocos și un măr verde, fără coajă. Același smoothie îl putem prepara și cu frunze de pătrunjel, în loc de frunze de spanac.
Smoothie cu piersici și ovăz
Ingrediente și mod de preparare: Tot în blender mixăm bine o jumătate de banană, o piersică, o jumătate de cană de lapte de ovăz și un sfert de cană de fulgi de ovăz. Preparatul este gata atunci când am obținut o compoziție omogenă.
Smoothie cu struguri și țelină
Ingrediente și mod de preparare: Amestecăm bine în blender o tijă de țelină, o cană și jumătate de lapte de migdale neîndulcit și o cană de boabă de struguri verzi fără sâmburi. După preferințe, putem să adăugăm un castravete ceva mai mic, fără coajă și semințe de chia. Smootie-ul este gata când compoziția capătă o textură uniformă.