◉ Pentru un Snagov Green and Clean
◉ Urmează acțiuni de ecologizare în păduri
◉ 350.000 de puieți, pentru Ilfov
◉ Mai mult oxigen pentru Snagov
Sâmbătă, 19 martie 2022, începând cu ora 9.00, voluntari mici și mari au participat la prima acțiune de plantare din această primăvară, desfășurată în comuna Snagov. Acțiunea a fost organizată de Primăria Snagov, Asociația Act for Tomorrow și OMV Petrom, cu participarea Asociației Creștem Romania Împreună și Groupama Asigurări și sprijinul Ocolului Silvic Snagov.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 592, ediția print
Aproximativ 250 de voluntari care își doresc să trăiască într-o comunitate verde și curată și care să aibă o sursă nouă de oxigen pentru generațiile viitoare au fost primiți cu brațele deschise, sau mai bine spus cu lopățele și mii de puieți, să se alăture unei acțiuni de plantare deosebite, care face parte din proiectul de dezvoltare locală ”Snagov Green & Clean” și din campania ”România plantează pentru mâine”. Toate costurile au fost acoperite de către Asociația Act for Tomorrow.
Pădurea pentru care au muncit voluntarii, sâmbătă, și au plantat 7.000 de puieți de stejar, se află în zona Snagov-Gruiu și se va întinde pe o suprafață de 4 hectare. Au participat cu foarte mult entuziasm la acțiunea de plantare peste 250 de voluntari, de toate vârstele, din comunitatea locală, dar nu numai. În ciuda temperaturii scăzute și a unui vânt care a bătut strașnic, voluntarii nu s-au dat bătuți, au plantat cu mult spor, cu voie bună, muzică bună și mult ceai cald.
Pentru un Snagov Green and Clean
”Săptămâna trecută, am lansat conceptul «Snagov Green & Clean». Tot ce se întâmplă pe raza comunei Snagov se va desfășura sub umbrela acestui concept. Înainte să lansăm acest concept, am lansat primul Centru de Incluziune Digitală din județul Ilfov, iar astăzi, venim către comunitatea locală cu un alt pas «Snagovul plantează». Avem în desfășurare o acțiune de plantare a puieților de stejar. Din ce am discutat cu cei de la Ocolul Silvic, aici, practic, se face o completare, pentru că a existat o plantare, în prealabil, dar unii dintre puieții care au fost plantați nu s-au prins, și atunci, sunt marcate locurile unde trebuie să venim să completăm. Și asta facem. Avem peste 200 de voluntari, atât din comuna Snagov, cât și din alte zone, de la diferite firme, de la diferite ONG-uri, cărora vreau să le mulțumesc pentru că au dat curs invitației pe care noi am lansat-o pe pagina oficială de Facebook a Primăriei Snagov”, ne-a declarat primarul comunei Snagov, Mihai Anghel. Edilul ne-a spus că este foarte bucuros să vadă că au venit să sădească puieții de stejar, alături de părinți, și copii, care învață și simt astfel, ce înseamnă să muncești și să protejezi natura. ”Până la urmă, asta ne dorim cu toții, să avem un mediu curat. «Snagov Green & Clean» este un concept care nu a fost ales întâmplător și o să vedeți cum se va dezvolta pe viitor. Noi chiar facem treabă, spre deosebire de alții care ne critică. Nu îi văd aici pe cei care pur și simplu ne admonestează, ne jignesc în mediul online. Să îi văd cu cazmaua în mână! Să vină aici!”, a mai punctat primarul.
Urmează acțiuni de ecologizare în păduri
Mihai Anghel a precizat că vor urma și acțiuni de ecologizare în interiorul pădurilor, pentru că există foarte multă mizerie în acestea. ”Vreau să atrag atenția că acele gunoaie nu sunt aruncate de Pprimarul Mihai Anghel, nu sunt în jurisdicția primăriei, dar nu înseamnă că nu ne dorim ca aceste păduri să fie curate, protejate. Îmi doresc ca cetățenii să înțeleagă că trebuie să existe responsabilitate de ambele părți, nu doar din partea primăriei”, a spus primarul. Acesta consideră că și comunitatea are o mare responsabilitate, și trebuie să existe un efort comun, o muncă comună, iar astfel, lucrurile devin mai ușoare.
”Dacă comunitatea nu înțelege că nu doar primăria are responsabilitate, primăriei îi este foarte greu. De-a lungul timpului s-a procedat într-un fel. Am venit și mi-am asumat niște lucruri în fața cetățenilor, lucruri care în primă fază am simțit că i-au deranjat și supărat pe unii cetățeni. Nu aceasta a fost intenția, de a-i supăra și deranja pe cetățeni. Am impus niște reguli, dar aceste reguli sunt impuse de legislația în vigoare. Așa cum fiecare cetățean are propriile reguli în interiorul familiei, la fel se întâmplă și la Primăria din comuna Snagov. Nu eu scot mizeria la poartă, nu eu și primăria facem mizerie pe străzi, acum avem și o lege a compostului. Am stabilit la nivelul primăriei, ca între 2 și 18 aprilie, să derulăm luna curățeniei, pentru că vin sărbătorile pascale și ne dorim ca localitatea noastră să arate foarte frumos, să fie foarte bine întreținută”, a spus primarul. El a atenționat însă că acest lucru nu se poate întâmpla doar prin intermediul Primăriei Snagov. ”Suntem o mână de oameni la primărie, este cea mai întinsă localitate din județul Ilfov și nu numai. Revin la chemarea mea ca primar față de comunitate. Împreună putem să facem lucruri. Dacă îmi fac curățenie în casă, în curte, hai să îmi fac curățenie și în fața curții! Este foarte important să tundem iarba la poartă, să plantăm o floare etc. Acolo unde sunt familii nevoiașe, primăria evident că le va ajuta. Anul trecut am avut o campanie de conștientizare numită «Cea mai frumoasă peluză». Am avut câțiva oameni care au participat, iar câștigătorul este astăzi, aici, cu copilul de mână, venit din dorință, nu din obligație. Mă bucură când văd că oamenii înțeleg că trebuie să lucrăm împreună, pentru că mediul curat înseamnă aer curat pentru toată lumea. Nu se întâmplă doar pentru cetățenii din Snagov sau din Gruiu”, a mai subliniat primarul comunei Snagov.
350.000 de puieți, pentru Ilfov
Mugurel Dinescu, directorul Direcției Silvice Ilfov, ne-a declarat, la rândul său, că sâmbătă a fost declanșată în mod oficial Luna Pădurii, lună dedicată plantării arborilor în toată țara. ”La nivelul județului Ilfov, avem de plantat circa 350.000 de puieți, în această lună, mai ales pe raza Ocolului Silvic Snagov, dar și pe raza celorlalte două ocoale, Ocolul Silvic Brănești și Ocolul Silvic București. Toate aceste acțiuni se fac în colaborare cu ONG-uri, cu societatea civilă, comunitățile locale. Astăzi, am desfășurat o acțiune cu circa 250 de voluntari de la câteva ONG-uri partenere, împreună cu Primăria Snagov, partener principal la această campanie pe raza UAT Snagov. Ne aflăm în raza Ocolului Silvic Snagov, Unitatea de producție IV Barboși, parcela 160 E, cu o suprafață de 4 hectare, în care efectuăm completări doar cu specia stejar. Avem de plantat un număr de 6-7.000 de puieți. Vântul ne deranjează un pic, dar în rest, voia bună și aplecarea către mediu sunt prezente. Avem și copiii de la «Cercetașii României», foarte activi. Felicitări acestei organizații!”, a precizat directorul.
”Facem o lume mai bună. Noi asta sperăm. Lăsăm curat în spatele nostru și cu mare drag am venit să ajutăm la plantare. Noi căutam în primăvara aceasta să facem un astfel de eveniment. Am aflat despre eveniment de la cineva din Snagov și atunci, cu mare drag am venit. Unul dintre preoții de la Parohia din Ghermănești, preotul Daniel, a încercat genul acesta de activitate cu cercetașii. Au avut o acțiune anul trecut, în cadrul parohiei, și ne-am dorit să se poată extindă activitatea și aici în zona Snagovului, pentru că este foarte important să se întâmple astfel de lucruri”, ne-a spus Cătălin Ciaușu, șeful de Centru Local Albastru «Cercetașii României».
”Am venit cu 24 de lupișori, cu vârste între 7 și 16 ani, 16 temerari cu vârste între 10 și 14 ani, alături de 8 lideri adulți și 15 părinții. Așadar, aproape 50 de oameni, deci 100 de mânuțe”, a mai spus Cătălin Ceaușu.
Mai mult oxigen pentru Snagov
Andreea Petruț, coordonator de comunicare la Asociația Act for Tomorrow a reamintit că această primă plantare din sezonul de primăvară, alături de Primăria Snagov și toți partenerii din mediul privat, face parte din două programe extrem de importante: ”România plantează pentru mâine” – cea mai mare și importantă inițiativă privată de împădurire din România, finanțată de OMV Petrom, alături de cele mai mari șase ONG-uri care realizează plantări din țară și Proiectul ”Snagov Green & Clean” – finanțat de Primăria Snagov. ”Practic ce mi se pare foarte frumos și inedit la această plantare este faptul că am reușit să mobilizăm toată comunitatea locală din Snagov. Au venit și mulți voluntari din București și, cumva, mi se pare special faptul că deși noi facem plantări de trei ani, în foarte multe județe, în principal în cele în care există suprafețe mari și cu alunecări de teren, sunt foarte puține plantări care se întâmplă aproape de București și în județul Ilfov. De aceea, ne-a bucurat foarte mult deschiderea Primăriei Snagov. Am împădurit deja peste 350 de hectare de pădure în România și ne-am bucurat foarte tare să contribuim la organizarea acestui eveniment, la organizarea voluntarilor și să oferim oxigen comunității din Snagov. Au venit 250 de voluntari de toate vârstele și asta este bine să se vadă, diversitate și faptul că deși vremurile sunt foarte grele și traversăm un context destul de dificil, oamenii se implică pentru comunitate și le pasă de natură și de viitor”, a concluzionat Andreea Petruț.