• 5 arsuri cresc riscul apariției cancerului de piele cu 80%

În ciuda avertismentelor cu privire la efectele negative ale arsurilor solare, mulți dintre noi continuăm să ne expunem în exces razelor arzătoare ale soarelui pentru a obține mult doritul bronz sau… pur și simplu pentru că așa simțim că ne bucurăm cu adevărat de sezonul cald. Dr. Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, ne avertizează asupra faptului că acest lucru reprezintă un real pericol pentru sănătatea noastră.

 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 457, ediția print

Potrivit medicului, urmările arsurilor solare nu sunt doar cosmetice, efectele negative putând ajunge până la boli de piele care ne pun viața în pericol. “În stadiile inițiale ale dezvoltării arsurilor solare, senzația de durere este foarte ușoară sau lipsește chiar în totalitate, fapt pentru care multe persoane ajung să se supraexpună la soare fără să își dea seama de pericolul implicat. Se întâmplă adesea ca după o zi petrecută la plajă, seara în cameră să observăm cu surprindere gravitatea situației: pielea înroșită, senzația de usturime și de piele care strânge – deși în timpul zilei aceste simptome nu își făcuseră simțită prezența”, explică specialistul dermatolog.

Ce sunt arsurile solare

Arsura solară este un semn clar că ADN-ul din celulele pielii a fost deteriorat de expunerea în exces la soare. Acest fenomen accelerează îmbătrânirea pielii și crește riscul de apariție a cancerului de piele. “Când își face apariția arsura solară, pielea devine roșie și este însoțită de senzația de durere. Dacă arsura este severă, se pot dezvolta vezicule cu lichid, iar uneori pot apărea chiar și frisoane, greață, dureri de cap și slăbiciune. Câteva zile mai târziu, pielea va începe să se cojească, deoarece organismul încearcă să elimine celulele afectate de soare“, explică dr. Laurențiu Vlădău.

Riscuri legate de arsurile solare

  •  Cancerul de piele

Arsurile solare pot crește riscul apariției cancerului de piele, existând dovezi că o singură arsură solară dobândită în copilărie crește șansele de melanom mai târziu în viață. “În timp ce alte tipuri de cancere cutanate sunt cauzate de expunerea cumulată la soare, melanomul apare ca urmare a unor expuneri scurte, dar intense, la soare, urmate de arsuri solare. Există teorii potrivit cărora cinci sau mai multe arsuri în tinerețe cresc riscul de melanom pe durata vieții cu 80%”, atenționeaza specialistul.

  • Îmbătrânirea pielii

Arsurile solare pot favoriza și îmbătrânirea prematură a pielii, deoarece undele UVA pătrund în derm, unde alterează calitatea colagenului și elastinei, rezultând linii fine sau chiar riduri. “Pigmentarea neuniformă, melasma, aspectul tern reprezintă alte efecte negative ale supraexpunerii la soare. Din păcate, dauna provocată de arsurile solare este de multe ori ireversibilă, însă unele efecte, mai ales cele de scurtă durată, pot fi ameliorate cu tratamente specifice dermatologice“, mai spune dr. Vlădău.

Sfaturi pentru cei cu predispoziție!

Persoanele predispuse la a dezvolta arsuri solare, cum ar fi cele cu piele deschisă la culoare, mai exact cu o culoare blondă sau roșie a părului, cu pistrui și număr crescut de alunițe ar trebui să acorde cât mai multă atenție pentru a evita expunerea excesivă la soare, mai ales în tinerețe.