Deviza din titlu aparţine societăţii care furnizează servicii de apă şi canalizare celor mai mulţi locuitori din judeţul Ilfov. Şi, de la sine înţeles, societăţilor comerciale aflate pe teritoriile localităţilor în care operatorul asigură aceste servicii. O activitate vitală, care implică responsabilitate şi profesionalism, un etalon pentru ceea ce înseamnă civilizaţie, în ziua de azi. Despre realizările şi proiectele Societăţii Apă Canal Ilfov S.A. ne-am propus să vă relatăm, în cele ce urmează, în urma discuţiei purtate cu directorul ACI, Cătălin Drăgilă.

Apă Canal Ilfov (ACI) are o istorie recentă destul de tumultoasă. În ultimii ani, un management defectuos dusese societatea în pragul falimentului. Se luau decizii aberante. Societatea cumpăra apă de la Apa Nova cu 4 lei metrul cub şi o livra consumatorilor din Ilfov cu 2,5 lei. Mai mult, în unele localităţi livrarea de apă nu era contorizată. Genial, nu-i aşa?

În fine, situaţia s-a schimbat odată cu venirea lui Marian Petrache la conducerea Consiliului Judeţean Ilfov. Noul preşedinte CJI avea să dea o altă turnură acestei situaţii. Una pozitivă. Pentru că unul dintre proiecte sale principale privea tocmai dezvoltarea reţelelor de apă şi canalizare în tot judeţul. Un deziderat cerut chiar de Uniunea Europeană, acela ca, în România, până în 2018, 90% dintre localităţi să beneficieze de aceste servicii. Un prim pas a fost lărgirea componenţei Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apă (ADIA) din judeţ, care la acea vreme număra 8 membri din rândul localităţilor ilfovene, unul dintre acţionarii, alături de CJI, al Societăţii Apă Canal Ilfov SA. O altă măsură a fost elaborarea unui Master Plan pentru apă şi canal în Ilfov, printre primele la nivel naţional. Mai exact, al doilea, după cel elaborat de judeţul Olt.

De la faliment, la profit

O altă decizie importantă a fost mărirea de capital a S.C. ACI SA.  şi schimbarea echipei de conducere. În momentul luării acestei hotărâri, societatea era înglodată de datorii şi de facturi neîncasate de la abonaţi. Cele şapte milioane de lei alocate prin hotărâre de Consiliu Judeţean (după îndelungi pertractări) au fost o adevărată gură de oxigen pentru ACI. În mai puţin de un an de zile, noua conducere a pus pe picioare „muribundul”. Totodată, numărul membrilor ADIA a crescut de la 8 la 26, cât sunt în prezent, cu tot cu CJI. Una peste alta, acum societatea a ajuns pe profit. Principalii „vinovaţi” sunt noii membri ai echipei manageriale, în frunte cu directorul ACI, Cătălin Drăgilă. „Anul trecut am avut un profit de 800.000 de lei. Nu e mare lucru, dar este un profit!”, ne spune, cu modestie, Cătălin Drăgilă. 

Al doilea mare proiect pentru apă şi canal, gata de start 

Dar să lăsăm deoparte istoria şi să privim către viitor, aşa cum ne îndeamnă şi deviza ACI. Despre cum se vor dezvolta serviciile de apă şi canal din Ilfov ne vorbeşte directorul principalului operator judeţean, Cătălin Drăgilă: „Totul a început cu efectuarea unor studii pentru fiecare localitate în parte, împreună cu partenerul nostru, Romair Consulting. Aceasta este societatea cu care ACI a avut contract de colaborare pentru întocmirea Master Planului la nivel judeţean, care a creionat un portofoliu de investiţii prioritare pentru realizarea reţelelor de apă potabilă şi ape uzate în cele 40 de oraşe şi comune din Ilfov. Însumând aceste investiţii, am ajuns la concluzia că ar fi nevoie de o finanţare de circa 380 de milioane de euro. Numai că, în momentul actual, din ADIA fac parte doar 26 de localităţi. Astfel că, în urma acestor studii, vom introduce cererea de finanţare, pentru perioada 2014 – 2020, doar pentru unităţile administrativ teritoriale membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apa. Avem obligaţia ca, până în 2018, în localităţile cu o populaţie peste 2.000 de locuitori, în care operăm, să avem apă şi canal, iar cele sub 2.000 de locuitori trebuie să fie alimentate cu apă. Deja, de două luni lucrăm la tot ceea ce înseamnă studii „topo”, studii „geo”, studii de fezabilitate, care se vor finaliza prin depunerea cererii de finanţare la Bruxelles. Acest lucru ar trebui să se întâmple, conform contractului, undeva la nivelul lunii iunie, anul acesta.”

Cătălin Drăgilă ne-a subliniat faptul că fiecare din aceste studii de fezabilitate (SF) vor fi supuse consultării şi aprobării consiliilor locale din localităţile respective, iar aplicaţia, în sine, va fi aprobată, în integralitatea ei, de toţi membrii ADIA. Odată aprobate aceste studii, întreg proiectul va fi înaintat forurilor competente ale UE, care îşi vor da acordul pentru finanţare. „Ne bazăm, în acest sens, pe o sumă, pe undeva, pe la 180 de milioane de euro”, afirmă, cu un optimism ponderat, dar realist, directorul ACI.

A fost semnat contractul de asistenţă tehnică

Cătălin Drăgilă a ţinut să mai sublinieze că ACI S.A. se numără  printre primii, dintre cei 47 de operatori din ţară, care a reuşit să semneze contractul de asistenţă tehnică pentru perioada 2014 – 2020. Acest contract a fost semnat cu Asocierea S.C. Ramboll South East Europe S.R.L. – S.C. Ramboll România S.R.L. – Ramboll Danmark A/S, prin lider de asociere S.C. Ramboll South East Europe S.R.L. Valoarea contractului este de 33.274.074 lei (fără TVA) şi se va derula pe o perioada de 58 luni. Serviciile de asistenţă tehnică vor pregăti, aşa cum preciza directorul ACI, aplicaţia de finanţare şi documentaţiile de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată, în judeţul Ilfov. Noul program de investiţii este destinat unei populaţii de 244.279 locuitori (51.966, din zona urbană şi 192.313, din zona rurală). Vizate sunt 26 de localităţi: Măgurele, Pantelimon, Chiajna, Dobroeşti, Jilava, Mogoşoaia,Vidra, Bragadiru, Cornetu, Clinceni, Domneşti, Ciorogârla, Afumaţi, Baloteşti, Brăneşti, Cernica, Ciolpani, Dragomireşti Vale, Găneasa, Glina, Gradiştea, Gruiu, Moara Vlăsiei, Periş, Petrăchioaia,Tunari. Adică, cele care sunt membre ADIA, în acest moment. 

Cifre seci, dar relevante pentru importanţa proiectului

Cu riscul de a plictisi, vă voi împărtăşi o parte din coordonatele proiectului, puse la dispoziţie de Amalia Militaru, şeful Serviciului Comercial al ACI S.A. Ele vă vor ajuta să vă faceţi o imagine asupra complexităţii şi utilităţii investiţiilor care vor fi făcute în cadrul acestui proiect, fără precedent în judeţul Ilfov. Aşadar, lucrările care se vor executa au în vedere reabilitarea reţelelor de canalizare existente, pe o lungime de 9,2 km, extinderea reţelelor de canalizare, pe o lungime de 796,9 km, extinderea capacităţii stațiilor de epurare a apelor uzate cu 70.300 PE (populaţie echivalentă), construirea a 7 staţii de epurare noi, cu o capacitate de 54.700 PE, efectuarea a 43 foraje noi, realizarea de noi aducţiuni şi interconectarea de sisteme, pe o lungime de 71,69 km, realizarea facilităţilor de tratare a apei potabile (5 staţii clorinare noi, 1 staţie reabilitare, 3 staţii tratare amoniu, 1 staţie de demanganizare), suplimentarea capacităţii rezervoarelor existente de înmagazinare a apei potabile cu 4.250 mc, reabilitarea şi extinderea reţelelor de alimentare cu apă potabilă, pe o lungime de 734,95 km. Numai citind toate aceste date şi mi s-a tăiat răsuflarea…

 

O apă mai bună, pentru dumneavoastră!

Pentru a crește calitatea serviciilor oferite, ACI S.A. va investi în echipamente de ultimă generație pentru exploatarea rețelelor de apă și canalizare. Totul, cu bani europeni. Mai exact, peste 1,68 milioane de euro.  Astfel, în viitorul apropiat, vor fi achiziționate echipamente de laborator pentru analiza apei potabile și a celei uzate, precum și a unui stand de verificare a contoarelor de apă rece, o investiție de peste 372 de mii de euro. Totodată vor fi achiziționate și utilaje pentru intervenții, cu o valoare de peste 426 de mii de euro. Astfel, în dotarea companiei vor intra 3 autospeciale de transport personal și echipamente de intervenție alături de 3 buldoexcavatoare. Și, pentru verificarea și curățarea conductelor, ACI va achiziționa 2 autocurățitoare combinate, cu o capacitate de 10 tone, pentru canalizare, alte 2 autocurățitoare cu o capacitate de 2,5 tone, o unitate mobilă combinată pentru inspecție video și curățarea canalizării și o autospecială pentru curățarea conductelor de apă potabilă și apă uzată, cu o valoare totală de 885 mii de euro.

 

Furturi de apă și capace de canalizare

Una dintre problemele cu care se confruntă operatorul ilfovean de apă și canal este cea a furtului de apă, care atrage după sine pagube semnificative. Mai exact, este vorba de branșările și racordările ilegale. Acestei probleme i se adaugă și cea a furtului de capace de canal. Câteva cifre furnizate de companie dau o imagine cuprinzătoare asupra amplorii fenomenului. Bunăoară, în anul care a trecut, Pantelimonul a fost campion la furat capace, iar Ciorogârla a stabilit recordul județean la racordări ilegale. Așadar, în  Pantelimon au fost depistate 28 de branșări și racordări ilegale și s-au furat 10 capace, iar la Ciorogârla au fost descoperite 51 de branșări și racordări fără autorizație! Celelalte cifre, înregistrate în alte localități, pălesc pe lângă aceste recorduri negative. Astfel, În Balotești s-au înregistrat 21 de branșări ilegale, în Bragadiru – 12, în Dobroești – 6 și un capac furat, în Ciolpani – 3, iar în Cornetu – 1. Conform calculelor, în Ilfov s-au înregistrat, în anul 2014, 127 de branșări fără autorizație. Cei care au comis aceste ilegalități, au fost amendați cu sume cuprinse între 500 și 10.000 de lei, conform legii 51/2006. Responsabilii ACI spun că nu se confruntă cu un fenomen generalizat, dar au fost luate măsurile corespunzătoare. Potrivit acestora, prin tehnica de depistare a pierderilor de apă, operatorul poate constata foarte ușor branșările și racordările fără avize. De asemenea, de mare ajutor în prinderea hoților de capace este monitorizarea video, care a început să fie implementată în multe localități.

 

Datornicii își pot eșalona debitele către ACI

ACI S.A. vine în sprijinul celor care, din cauza unor dificultăți financiare, au acumulat datorii la plata facturilor. Procedura este simplă. Restanțierii trebuie să completeze o cerere tip pentru reeșalonarea datoriilor, disponibilă la punctele de lucru, din teritoriu, ale operatorului, din fiecare localitate cu sisteme de apă și canalizare gestionate de ACI S.A. Atenție! Eșalonările sunt admise numai dacă utilizatorii restanțieri nu au mai avut o altă reeșalonare anterioară pe care nu au respectat-o, sau care au avut anterior o hotărâre judecătorească definitivă de plată a debitelor restante. De asemenea, pentru ca cererea să fie admisă, restanțierul trebuie să achite, odată cu depunerea cererii, 10% din valoarea datoriei, precum și factura curentă. Rata lunară stabilită prin graficul de reeșalonare se va cumula cu contravaloarea facturii la zi. În cazul debitelor sub 1.000 de lei, perioada de eșalonare este de 12 luni. În cazul în care debitul depășește această sumă, datoria va fi eșalonată pe o perioadă de 24 de luni.

 

Colaborare ACI – Apa Nova București

 

În ultima perioadă, ACI S.A. a preluat o bună parte din rețelele de canalizare din teritoriu, de la unitățile administrativ teritoriale sau de la alți operatori. O astfel de preluare de succes a fost cea din octombrie, anul trecut, când Apa Nova a transmis spre administrare și exploatare către ACI rețeaua și utilizatorii serviciului de apă și canalizare din Prelungirea Ghencea, Bragadiru. Apa Nova va furniza, în continuare, apa clienților din zonă, în colaborare cu operatorul ilfovean. În viitor, colaborarea dintre cei doi importanți operatori va duce la dezvoltarea de noi rețele de apă și canalizare, în localitățile Mogoșoaia, Măgurele și Chiajna.