Primăria comunei Ștefăneștii de Jos caută permenent soluții pentru a gospodări eficient comunitatea. Cum nevoile sunt numeroase, sunt necesare multiple servicii specifice unei administrații care să poate acționa eficient. Societatea de Gospodărie pare să fi fost o inițiativă foarte înțeleaptă deoarece, pe lângă faptul că se pot rezolva o mulțime de treburi gospodărești pentru comună, a devenit profitabilă, fiind o entitate care aduce fonduri la bugetul local.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 505
Societatea de Gospodărie Ștefănești SRL a fost înființată în a doua parte a anului 2017, cu scopul de a presta servicii publice de administrație publică locală pentru comună, adică servicii solicitate de către Primăria comunei Ștefăneștii de Jos. La momentul înființării, societatea avea o echipă destul de restrânsă, de 10 angajați, pentru curățenia stradală, și două utilaje, un buldoexcavator și o vidanjă. Puțin mai târziu, au fost achiziționate cositori pentru tăierea ierbii, o cisternă, un tractor etc.
Potrivit primarului Ionel Robert Ștefan, în prezent, pe lângă faptul că oferă servicii foarte importante pentru comunitate, societatea a devenit profitabilă și aduce bani la bugetul local, având un rulaj de 1 milion de euro în ultimul an. Mai mult, instituția funcționează cu angajați care sunt cetățeni ai comunei Ștefăneștii de Jos, ceea ce înseamnă un plus important în privința ofertei de muncă.
Societatea de gospodărire comunală a crescut de la an, la an
Artur Nazarian, actualul director general și administrator al Societății Gospodărie Ștefănești SRL a preluat funcția la începutul anului 2019, iar la acel moment societatea dispunea de 2 tractoare, 2 vidanje, 2 remorci și 1 buldoexcavator, ca utilaje mari, un ”papuc” și trimere, deja foarte uzate. ”La momentul respectiv, am stabilit cu primarul că este bine să dotăm societatea, să o echipăm, să facem un management performant, nu că nu ar fi fost bun, dar am gândit împreună cu primarul că este indicat să depășim stadiul de management de microîntreprindere. Ne-am dorit să devină profitabilă, având în vedere că la acel moment societatea funcționa în pierdere și nu avea forța necesară să capteze comenzi pentru diferite proiecte”, ne-a declarat directorul Artur Nazarian. Zis și făcut. La momentul aprilie – mai 2019, cu concursul Consiliului Local, s-a făcut o infuzie de capital social de 5 milioane de lei în societate, astfel că a putut fi demarată achiziția de utilaje grele, respectiv două autogunoiere, un camion multifuncțional, un autobuz, un autogreder, un papuc, două autoutilitare, un tractor cu remorcă, buldoexcavator nou, cel vechi fiind deja avariat. S-au mai achiziționat trimere, pompe suflante, 2 generatoare de capacitate mare, mobile, care să poată să susțină o clădire precum primăria în caz de pană de curent. Serviciile societății s-au diversificat, fiind prestate servicii de curățenie a spațiilor verzi, curățenie și întreținere a parcurilor, curățenie și întreținere a stațiilor de autobuz, curățenie și întreținere precum și reparații a clădirilor aflate în proprietatea UAT, inclusiv cele ale școlilor, stadion etc. De asemenea, sunt prestate servicii de curățenie și întreținere la instituții publice, servicii de curățenie și întreținere a rigolelor și șanțurilor, de vidanjare pentru instituții publice. Pentru cetățeni aceste servicii sunt prestate contra cost, dar unul redus, cu 40% mai mic față de concurență. Se folosesc serviciile de vidanjare și în caz de inudații.
Transport local și servicii de salubritate
Ulterior, la nivelul conducerii Primăriei Ștefăneștii de Jos, s-a stabilit, tot cu sprijinul Consiliului Local, delegarea, în baza studiilor de oportunitate efectuate la nivelul primăriei, a două servicii esențiale către societatea de gospodărie, ambele fiind în curs de autorizare. Primul serviciu esențial care va fi desfășurat de societatea de gospodărire este de transport public local, strict pe raza UAT Ștefăneștii de Jos. ”Au fost stabiilite locurile unde se se fac stații de autobuz și sperăm ca la începtul lunii iulie să se dea drumul pentru ca acele autobuze să circule. Pentru segmentul de transport public local au fost achiziționate de către primărie șase autobuze, două fiind de transport public local urbane pentru persoane cu handicap, cu 27 de locuri pe scaune și în picioare. Vom avea două trasee, care acoperă toată comuna, iar unul are o extindere care merge pentru a face legătura cu Cosmopolis. Programul autobuzelor va fi afișat în stații, cursele funcționând în timpul săptămânii la un interval de 15 minute. Esența este ca acest transport local să culeagă oameni din cartiere. Un traseu începe în cartierul Boltaș, coboară până spre sensul giratoriu de la Centură, iar cel de-al doilea de la podul de la Tunari, tot până în același sens giratoriu. Cursele vor fi subvenționate din bugetul local”, ne-a explicat primarul comunei Ștefăneștii de Jos, Ionel Robert Ștefan.
Pentru școală, a mai fost achiziționat un microbuz, dar oricum liniile de transport public local vor trece pe lângă unitățile de învățământ, astfel că părinții își pot trimite copiii și cu ajutorul acestor mijloace de transport.
Al doilea serviciu care a fost delegat societății de gospodărire comunală este cel de salubrizare. ”S-a făcut hotărârea de delegare, acum societatea de gospodărire este în curs de avizare, se realizează documentația pentru a fi depusă la Agenția pentru Mediu Ilfov, în vederea obținerii avizului de mediu și ulterior acordul ANRSC. Pentru a dota serviciile ce vor funcționa pe acest segment, societatea de gospodărire a achiziționat coșuri de gunoi stradale, containere de gunoi trapezoidale de 7 mc, a achiziționat tomberoane de 120 l și containere pentru instituții de 1,1 mc. Deci din punctul de vedere al dotării pentru a furniza acest serviciu suntem destul de pregătiți. Se încearcă găsirea unei variante de subvenție pentru cetățeni. Pentru salubrizare, încercăm să mergem pe ideea de a educa cetățeanul măcar la început să colecteze în două fracții, fracția umedă și fracția uscată. Nu mergem din start pe colectare în patru fracții, pentru că trebuie ca cetățenii să fie informați pe acest subiect. Vom face programe prin care să dăm tomberoane galbene, pe care să existe stickere cu ce înseamnă fracția uscată care va fi colectată gratuit, iar ulterior acestea vor fi valorificate și vor aduce beneficii societății și primăriei pentru că vor aduce înapoi niște bani. Fracția umedă, evident, va trebui dusă la groapa de gunoi. În prezent, suntem în discuții cu Vidra, cu Eco Sud pentru a încheia un contract pentru a face acest lucru. Așadar, acțiunile de colectare selectivă vor fi. În primărie vom pune coșuri de colectare selectivă în patru fracții, la fel și în instituții, pentru că noi trebuie să fim cei mai educații și sperăm că vom reuși și la operatorii economici. Patru fracții înseamnă hârtie, metal, sticlă și plastic, fiecare separat. Dacă noi putem să atingem aceste niveluri de colectare selectivă a deșeurilor, putem evita amenzile pe care le primim de la Fondul de Mediu, anual. În fiecare an există un procent de diminuare cu 15% față de anul anterior. Să colectezi în două fracții este ușor, nu ai tomberoane, poți face acest lucru în saci”, a declarat primarul.
Contracte importante, încheiate cu operatori privați
Important de știut este că prin diversificarea activității societătii de gospodărire, s-au putut încheia contracte de prestare a serviciilor de curățenie exterioară și întreținere spații verzi cu mari operatori privați, precum Metro, Auchan, WDP. ”Suntem pe profit și, pe lângă acest fapt, avem un rulaj de peste 1 milion de euro. Vom avea o creștere a numărului de angajați, având în vedere semnarea noilor contracte, și cred că vom ajunge la circa 140 de angajați, de la 60, iar majoritatea dintre aceștia fiind din comună”, a încheiat edilul.