Un sondaj efectuat în perioada 12-15 august 2013 de Centrul de Studii şi Cercetări Infopolitic arată că  Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, şi premierul Victor Ponta sunt politicienii în care românii au cea mai multă încredere.

Mugur Isărescu are cea mai mare cotă de încredere dintre politicienii incluşi în această cercetare (56%), fiind urmat de Sorin Oprescu (49%) şi Victor Ponta (48%). În preşedintele Senatului, Crin Antonescu, 30% dintre cei chestionaţi au spus că au încredere, în preşedintele Traian Băsescu – 26%, iar în deputatul democrat-liberal Elena Udrea – 16%.

În legătură cu capacitatea Uniunii Social Liberale (USL) de a guverna, 48% dintre respondenţi şi-au manifestat încrederea că USL va reuşi să redreseze situaţia ţării în perioada în care va fi la guvernare, în timp ce 41% sunt pesimişti în această privinţă.

Despre viitorul USL. 

65% dintre cei chestionaţi cred că alianţa de guvernare va rezista cel puţin până la alegerile prezidenţiale din 2014, iar aproape un sfert (24%) apreciază că USL se va destrăma înainte de acest termen.

Conform sondajului realizat de CSCI, românii au făcut aprecieri şi faţă de activitatea celor mai importanţi oameni de stat, preşedintele şi primul-ministru. 62% dintre români sunt foarte nemulţumiţi şi destul de nemulţumiţi de activitatea lui Traian Băsescu, iar 36% sunt foarte mulţumiţi şi destul de mulţumiţi. În cazul premierului Victor Ponta, 57% sunt foarte mulţumiţi şi destul de mulţumiţi faţă de activitatea sa la Palatul Victoria, în timp ce 41% s-au declarat foarte nemulţumiţi şi destul de nemulţumiţi.

Persoanele chestionate au fost întrebate şi despre conflictul preşedinte-premier, în contextul recentelor declaraţii ale lui Traian Băsescu la adresa Guvernului. 86% s-au declarat de acord cu afirmaţia din sondaj, „USL ar trebui să se concentreze pe guvernare fără a mai ţine cont de atacurile preşedintelui“, iar 8% au dezaprobat-o. De asemenea, 53% au răspuns „De acord“ la afirmaţia „Traian Băsescu a încălcat acordul de coabitare cu premierul Victor Ponta“, respinsă însă de 22% dintre respondenţi.