Conform unui sondaj comandat de Newsin, la alegerile generale din 9 decembrie, Uniunea Social Liberală va înregistra un scor nemaivăzut în ultimii 20 de ani de vreo formațiune sau alianță politică. Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 900 de persoane și are o marjă de eroare de +/- 3,3%.

Rezultatele sondării arată că USL se bucură de 62% din opțiunile alegătorilor. La o distanță amețitoare se situează ARD, cu 15%, urmată, surpriză, la doar un pro-cent, de PP-DD care înregistrează 14% din intenția de vot a electoratului. Interesant este că pe locul 4 se află UDMR, cu doar 3%, ceea ce aruncă o umbră de îndoială asupra profesionalismului sondajului, știut fiind că Uniunea are un electorat fidel care îi acordă constant 6-7% din numărul total al voturilor. Dacă această previziune s ar confirma, UDMR nu ar atinge pragul electoral de 5% și ar lipsi, pentru prima oară în ultimii 22 de ani, din Parlament. Totodată, sondajul susține că 51% dintre ale-gători cred că USL este cea mai capabilă de a rezolva corespunzător problemele economice ale țării.

Avangarde face și o estimare a intenției de vot în cazul în care ar avea loc alegeri prezidențiale. Instituția îl plasează pe Crin Antonescu pe primul loc, creditându-l cu 37% din intențiile de vot. El este urmat de Dan Diaconescu cu 16% și de Ponta cu 14%. În sondaj mai apare și Traian Bă­sescu cu 9% din voturi, M.R.Ungureanu-5%, C.V.Tudor-3%, la egalitate cu George Becali și, ultimul pe listă, cu voia dvs., cu 2%, Mugur Isărescu (?!). Și acest capitol ridică o serie de semne de întrebare. În primul rând, ce caută Traian Băsescu pe această listă, știut fiind faptul că nu mai are voie să candideze? Probabil că autorii au vrut, vorba bancului, să-l facă de râs… Pe de altă parte în sondaj nu este inclus Sorin Opres­cu, cel care, în alte cercetări ale opiniei publice este creditat cu un procent mult mai mare decât al lui Antonescu. Totodată, ne punem întrebarea: nu e, totuși, un pic cam devreme să vorbim despre alegeri prezidențiale? Sau useliștii nutresc, în continuare, speranța că îl vor suspenda pe Băsescu înainte de expirarea mandatului și că în viitoarea legislatură vor putea să taie și să spânzure? Tot ce putem afirma, cu certitudine, este că încurcate sunt căile Domnului și sofisticate mijloacele de manipulare! Dar, vorba aia, om trăi și om vedea!