Osteniţi şi aproape îngheţaţi prin troienele României

Drumuri închise, trafic anevoios, școli și grădinițe închise, spitale arhipline și o mare de zăpadă. Este bilanțul de coșmar al primelor zile din cea mai năprasnică iarnă care s-a abătut în ultimul deceniu, în sudul țării. Căderile masive de zăpadă și viscolul puternic au îngreunat munca salvatorilor de pe Ambulanță. Și totuși, în regiunea București Ilfov, medicii, asistenții și voluntarii au salvat vieți la foc continuu.  

Peste 1.000 de români au cerut ajutor zilnic, specialiștilor de la Serviciul de Ambulanță București/Ilfov (SABIF). Cel puțin jumătate dintre solicitări au venit din partea unor bolnavi a căror probleme de sănătate le puteau scurta viața. Și cum în asistența de urgență, secundele fac diferența dintre viață și moarte, ambulanțele dotate cu tot strictul necesar și echipajele de la ­SABIF și-au făcut cu greu loc printre troiene ca să ajungă la pacienți în timp util. “Duminică au fost înregistrate la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov peste 1.000 de apeluri. Vorbim de fapt de 1051 de solicitări în doar 24 de ore, cu 533 de urgențe. Din totalul urgențelor, 49 au fost pentru căzuți în stradă, 27 leșinuri în spațiile publice, 6 accidente, 51 de fracturi, entorse, luxații și 29 de traumatisme”, a spus dr. Alice Grasu, managerul SABIF. Pentru a preveni decesele prin hipotermie, peste 20 de oameni ai străzii au fost duși cu Ambulanța în adăposturile puse la dispoziție de primării. 

Osteniți după numeroasele ore de luptă cu viscolul și ninsorile abundente, voluntarii, asistenții și medicii care au asigurat asistența de urgență în regiunea București/Ilfov au avut cea mai grea misiune. Să transforme moartea în viață, contra cronometru. 

“Au fost zile grele, cu multe solicitări și dificultăți de a ajunge la pacienți. Am fost nevoiți să lucrăm în program prelungit, de peste 14 ore pe tură și să chemăm de acasă personal suplimentar. În ultimele 12 ore, în Ilfov am intervenit la 72 de cazuri din care 52 au fost urgențe. Cei mai mulți pacienți aveau febră mare (15), dificultate respiratorie prin lipsă de aer (10). Am intervenit și la doi bolnavi cu traumatisme, din care unul cu traumatism cranio-cerebral și unul cu trauma­tism de bazin. N-am avut ambulanțe rămase în pană. Timpul mediu de ajungere la urgențele de grad zero nu a depășit 15 minute. La consultații s-a ajuns și după patru ore, dar asta nu a creat probleme. Ne-a ajutat mult Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Consiliul Județean și Prefectura, instituții cu care avem o colaborare excelentă”, explică dr. Cristian Grasu, directorul medical SABIF. 

Bolnavii, transportați pe targă sute de metri prin nămeți 

Ultimele trei zile au fost cele mai grele pentru echipajele de pe salvare. Asta pentru că din cauza condițiilor climaterice au fost și multe accidente auto soldate cu persoane grav rănite și pacienți în comă care au fost transportați prin nămeți, pe targă, sute de metri de către voluntarii și specialiștii SABIF. “Am avut o solicitare mai bizară în Balotești, când o femeie ne-a cerut să mergem la tatăl ei, care e diabetic și nu mai are insulină, deoarece ea este la serviciu și nu poate să meargă să-i cumpere. Pacientul a fost în cele din urmă transportat la spital. 

O singură persoană ne-a creat probleme. Am fost chemați la o familie cu copii care locuia într-o casă improprie, neîncălzită și pe care cu greu am convins-o să meargă la un adăpost. A fost necesară intervenția serviciilor sociale și a Poliției. În perioada 24.01-28.01, am avut și 20 de intervenții la gravide. Nu a fost nicio naștere la domiciliu sau în ambulanță”, spune dr. Cristian Grasu. 

Apelul medicilor: Chemați Salvarea doar la nevoie și spuneți tot ce simțiți! 

Ca urmare a aten­ționărilor meteorologice ca­re mențin codul de viscol și ninsori, medicii de la Salvare fac apel către locuitorii din Ilfov să solicite ajutorul specialiștilor de la Ambulanță doar la nevoie. 

În ciuda căderilor masive de zăpadă, echipajele SABIF au ajuns la pacienții grav bolnavi în doar 15 minute de la apel