• Nimeni nu știe dacă va fi mai slab sau mai puternic decât cel din prezent 
  • Pandemia nu trebuie tratată cu superficialitate
  • Starea de alertă ar putea fi instituită din nou, în toamnă

În ciuda măsurilor de relaxare luate de autorităţi, veștile specialiștilor nu sunt tocmai îmbucurătoare. Protecţia Civilă Europeană deja se pregătește pentru un eventual val doi al pandemiei cu virusul SARS – CoV-2, care ar putea veni în toamnă. Nu se știe, însă, dacă noul val epidemiologic va fi mai slab sau mai puternic decât cel de acum. Cert este că dacă numărul cazurilor de îmbolnăviri va crește considerabil, vom intra din nou în starea de alertă!  

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 503, ediția print

„Protecţia Civilă pe plan european, cu care am avut astăzi ședinţa prin videoconferinţă – clar ne pregătim pentru valul doi. Că va fi mai puternic decât acesta, va fi mai slab decât acesta, nu poate nimeni să spună în acest moment. (…) Cine se așteaptă să venim și să spunem „staţi liniștiţi, nu va fi nicio problemă“, înseamnă că se așteaptă la o declaraţie total neprofesionistă. Cine ne atacă pentru că spunem că urmează poate un val doi înseamnă că nu înţelege cu ce ne confruntăm și trebuie să înţeleagă că noi, cei de la situaţii de urgenţă, de la sănătate publică nu putem să spunem „staţi liniștiţi, nu va fi nimic“. Noi avem obligaţia acum, mai mult, să ne pregătim, să ne pregătim stocurile, să nu ne luaţi dumneavoastră la întrebări în luna septembrie sau octombrie că de ce nu suntem pregătiţi. Pentru că exact asta e de făcut, ce nu am făcut în ani de zile acum e momentul să facem. Și la nivel european, România fiind implicată în stocurile europene, se lucrează în acest sens (…) și la nivel de România stocurile noastre încep să se completeze, să se umple. Noi trebuie să vedem ca stocurile strategice să ajungă la un nivel la care, dacă intrăm într-o situaţie în care am intrat acum aproximativ trei luni, să fim mult mai bine pregătiţi“, a spus dr. Raed Arafat în seara zilei de marţi, 9 iunie, într-o emisiune difuzată de Antena 3. 

Este nevoie de o înţelegere la nivel politic 

De altfel, dr. Arafat a avertizat asupra faptului că nu este indicată o relaxare totală. Mai mult, acesta a explicat că în cazul creșterii numărului de infectări, trebuie luate din nou măsuri restrictive. „Consider că o continuitate pe o formă mai aranjată este mai recomandabilă decât să nu avem nicio formă după care să lucrăm. Trebuie să fie o formă măcar pentru perioada cât încă avem măsuri. La momentul în care decidem că am intrat în no measures, nu avem măsuri, ne-am relaxat, atunci poate să dispară și să revină. Dacă apare valul doi, e clar că anumite măsuri vor trebui luate și adaptate. Poate dacă ne pregătim mai bine, nu trebuie să luăm măsuri atât de dure pe cât am luat. Asta o să vedem, dar o formă de stare de alertă, ca să putem să mergem mai departe, va trebui. Care va fi conţinutul ei, cum va fi conţinutul ei, care sunt lucrurile care pot fi scoase, cum am spus achiziţiile directe, care pot să fie scoase și nu sunt necesare în această fază, se poate discuta la nivel politic să se ajungă la o înţelegere“, a adăugat dr. Raed Arafat. 

Și prof. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balș, din Capitală, atrage atenţia asupra faptului că pandemia nu trebuie tratată cu superficialitate de nimeni. „Ceea ce vreau să spun este că nu avem voie să ne jucăm de-a pandemia. Pandemia nu iartă, nu-și pune problema nici ce culoare are unul, nici ce culoare are celălalt. Atacă absolut la fel și când ţi-e lumea mai dragă și apoi te întrebi: de ce tocmai eu? Când ai ajuns să te întrebi asta, atunci înseamnă că ai nevoie de sistemul sanitar. Și atunci să vezi dacă îţi mai dă mâna să spui că ăla e așa, că ăla e așa“, a explicat dr. Adrian Streinu Cercel în cadrul unui simpozion cu tema „Consecinţele pandemiei asupra societăţii. Cum va arăta viaţa după COVID?“, desfășurat, joi, 11 iunie, la Muzeul Golești, din judeţul Argeș, conform Agerpres.ro.

Sfatul medicilor: 

Respectaţi măsurile de igienă personală pentru a evita îmbolnăvirea!

În acest context, dr. Streinu Cercel a pus accent pe importanţa respectării măsurilor de igienă personală pentru prevenirea îmbolnăvirii cu noul coronavirus și, implicit, pentru protejarea sistemului sanitar. „Cum va arăta sistemul sanitar? Habar n-am. Dar cu siguranţă nu va mai fi cel de astăzi. Ce vedem în momentul de faţă? Vedem sisteme de triaj, unele puse cu cap, altele mai puţin, vedem tot felul de invenţii care ne stropesc cu chimicale din cap până în picioare, total aiurea. Și am uitat de apă și săpun. (…) O cameră care este aerisită, unde pătrunde soarele, acolo nu pătrunde doctorul. Ca atare, vreţi să vă ţineţi departe de doctor? Apă și săpun, vă spălaţi pe mânuţe, pe faţă, și lucrurile vor fi așa cum trebuie să fie. (…) Ceea ce va face diferenţa în perioada următoare va fi masca (…), pentru că ea vă poate proteja de un eventual virus care circulă în jur“, a mai spus managerul Institutului „Matei Balș“.

Dr. Alexandru Rafila, președintele Societăţii Române de Microbiologie: „Trebuie să ne spălăm pe mâini, să purtăm mască și să păstrăm distanța socială“

„Ceea ce aș face eu și vă sfătuiesc să faceţi și dumneavoastră (…) este să respectaţi cele câteva măsuri (…). Deci trebuie să stăm la un metru și jumătate unul de celălalt, trebuie în spaţii închise și în mijloace de transport în comun să utilizăm masca și trebuie să ne spălăm pe mâini sau să utilizăm dezinfectant pentru mâini. Dacă lucrul ăsta ne intră în obișnuinţă, alături de evitarea aglomeraţiei, cred că o să putem să trecem cu bine prin această perioadă. Nu sunt lucruri foarte complicate și dacă le respectăm, indiferent de modul în care or să evolueze lucrurile în plan politic, în plan administrativ, putem să avem o centură de siguranţă“, a precizat Alexandru Rafila, la simpozionul de la Muzeul Golești, citat de Agerpres.ro. De asemenea, președintele Societăţii Române de Microbiologie a pus accent pe necesitatea „unei pregătiri laborioase“ pentru la toamnă, când va fi nevoie de continuitate în activitatea economică, socială și în domeniul educaţiei.