Un spectacol umanitar este prin natura lui un moment care mişcă orice inimă mai rece.Când este organizat pentru un copil, ţi se umezesc ochii de lacrimi. Când acel copil are o familie cu o situaţie materială dificilă, toate sentimentele îţi sunt dublate de o imensă furie împotriva… multora.

Chitila – un oraş cu un of mare

Supărarea cea mare a oraşului Chitila în această perioadă nu sunt eventualele gropi, eventuala canalizare sau vreo asfaltare. Chitila gândeşte într-un singur sens: să-l ajute pe micuţul Ionuţ Valentin Pieptea care, la aproape 6 anişori, se luptă cu leucemia limfoblastică acută. Iar Chitila s-a mobilizat pentru a organiza la Casa de Cultură „Tudor Arghezi” din Chitila un spectacol umanitar intitulat „Din suflet de femeie” pentru a strânge fondurile necesare chimioterapiei pe care trebuie s-o suporte Ionuţ.

Organizatorul, Organizaţia Femeilor Liberale, filiala Ilfov s-au ocupat de punerea cap la cap a ideilor avându-i ca parteneri pe membrii fundaţiei „Preţuieşte clipa”, Şcoala Gimnazială „Profesor Ion Vişoiu” şi Media 10 Afterschool, cărora li s-a alăturat restaurantul Casa Vânătorească.  Irina Adam, educatoarea lui Ionuţ la Grădiniţa „Voinicel” este cea care a dat alarma.

Povestea lui Ionuţ

Istoria lui Ionuţ începe în septembrie 2012 când devenise din ce în ce mai obosit şi deseori adormea cu capul pe masă. Avea şi un dor ascuns: de tatăl său care a plecat lăsându-l cu mama şi un frate mai mare.

Pe la finele primul semestru începuseră să-l doară picioarele şi toată lumea spunea că este din cauza rolului de capră pe care îl tot repeta cu zor mare pentru serbarea de Crăciun.  Se pregătea serios Ionuţ pentru Moşul şi poate… pentru tata.

Pe 16 ianuarie 2013, în prima zi de grădi, Ionuţ era trist şi abătut şi se plângea de dureri mari la coborârea scărilor.  Pe 17 ianuarie are febră mare  şi educatoarea o anunţă pe mamă să vină să-l ia acasă. Pe 18 ianuarie, Institutul Oncologic Bucureşti dă verdictul: leucemie limfoblastică acută cu afectarea în proporţie de 94% a ţesutului medular.

Urmează patru luni de transfuzii, perfuzii, citostatice, calmante. Pentru prima fază de stabilizare sunt necesare 4 cure de citostatice şi deocamdată s-au efectuat două, cu o pauză de două săptămâni la domiciliu în perioada 5-20 mai. Pauza a însemnat şi vizitarea colegilor la grădi care s-au bucurat mult, foarte mult, să-l revadă.  Doar că Ionuţ este din nou la spital unde urmează alte două şedinţe, dintre care ultima este o repetare a întregii medicaţii. Până în septembrie, Ionuţ va sta la spital.

Spectacolul de vis

Când Ionuţ va vedea fotografiile, dacă nu înregistrarea întregului spectacol, va fi şi el alinat în dureri. Au venit pentru el ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, inspectorul general, Ion Cornaciu, inspectorul Anişoara Ciobanu, precum şi cadre didactice din Chitila şi Ilfov, viceprimarul oraşului Chitila.

Rând pe rând au urcat pe scenă micuţii de la Grădiniţa „Voinicel” a cărei directoare, Daniela Militaru, ne-a povestit despre Ionuţ.  Şi micuţii ne-au încântat cu cântecelele şi dansurile lor populare sau cu iz de sambă. I-am revăzut şi pe elevii reuniţi de profesorul Gh. Georgescu în ansamblul „Doruleţul”. 

Impresionantă a fost şi expoziţia de obiecte şi desene de vânzare realizate de copiii special pentru Ionuţ, ca şi dulciurile pregătite tot în acest scop. Iar copiii din Chitila au lucrat obiectele şi s-au pregătit pentru spectacol ştiind că o fac pentru salvarea lui Ionuţ. Însă, de notă maximă a fost sala plină a casei de cultură, neîncăpătoare chiar pentru mulţimea de spectatori. Răspunsul comunităţii de la Chitila faţă de problema unui copil „de-al lor” a fost unul de excepţie şi  de urmat. 

Seara a adus 10.000 de lei care au fost depuși în contul deschis pentru Ionuţ la Raiffeisen Bank : RO96RZBR0000060015354347 unde titular de cont este mătușa lui, Felicia Bejinariu. Să te faci bine, Ionuţ!