Emoția sărbătorilor de iarnă a umplut Sala Sporturilor ”Unirea”
Consiliul Județean Ilfov prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, în parteneriat cu Primăria Dobroești, alături de Inspectoratul Școlar Județean Ilfov și Școala Gimnazială nr. 2 Fundeni – Dobroești, au organizat sâmbătă concursul județean ,,Colinde, colinde”.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 630, ediția print
La Sala Sporturilor “Unirea” Dobroești, peste 350 de preșcolari și elevi din clasele primare și gimnaziale, organizați în 27 de grupuri de colindători de la 10 unități școlare din județul Ilfov, au redat emoția sărbătorilor de iarnă prin cântece și urări tradiționale, menite să ne umple inima de bucurie. Prestațiile artistice au fost făcute în cadrul a patru secțiuni care au inclus preșcolari (3-6 ani), clase primare (I-II, III-IV) și clase gimnaziale (V-VIII).
Concursul de colinde care se află la a cea de a patra ediție a oferit din nou posibilitatea micilor artiști, alături de profesori și părinți, de a se întâlni fizic, un moment așteptat cu emoții și nerăbdare, în atmosferă de sărbătoare pentru a intra împreună în magia Crăciunului.
Colindătorii au oferit momente artistice pline de emoție pentru care s-au pregătit din greu alături de profesori și părinți, iar evaluarea tinerelor talente a fost făcută cu rigurozitate de un juriu de specialitate format din: președinte – prof. Ana Pauliuc, prof. asamblul coral Dinu Lipatti, Alexandrina Niță – președintele Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, Andreea Partene – prof. de muzică, Iulia Iacob – reprezentantul părinților din Școala Gimnazială nr. 2 Fundeni, Marius Sebe – metodist la Casa Corpului Didactic Ilfov și primarul Valentin Laurențiu Condu, cu sprijinul căruia a fost posibilă organizarea concursului.
Copiii au urcat pe scenă evoluând cu multă bucurie pe scena din Dobroești, la îndemnul Luminiței Pop, prof. de învățământ primar, inițiatorul concursului.
Pentru talentul și implicarea lor, micii artiști au fost premiați cu rucsace, cărți, creioane colorate, dulciuri și diplome de recunoștință pentru bucuria pe care au adus-o cu colindele lor.
Nicușor Preda, prof. de Religie la Școala Gimanzială nr. 1 Dobroești și la Școala Gimnazială nr. 2 Fundeni – Dobroești (campus), ne-a spus că evenimentul ”Colinde, colinde” este un concurs tradițional de a cărui organizare și pregătire a copiilor se ocupă un grup format din zece profesori. ”Chiar și în pandemie am organizat concursul online. Mă ocup de clasele a treia și a patra, iar numele nostru este ”Colindița”. Avem repetiții de două – trei ori pe săptămână, după ore. Prof. învățător Gena Voicu se ocupă de clasele gimnaziale și de clasa dânsei, clasa întâi. Prof. Luminița Pop se ocupă de clasele primare și de clasa pregătitoare, împreună cu prof. Ioana Lilian. Și nu în ultimul rând, trebuie menționat directorul campusului, prof. Claudia Stupineanu. Anul acesta, pentru prima dată, vom merge la un festival din localitatea Bilbor – Harghita, în perioada 16-19 decembrie, împreună cu două grupuri de copii. La rândul lor, și artiștii din Bilbor sunt invitați la noi, iar începând de anul viitor va fi o colaborare mult mai strânsă”, a spus prof. Preda. ”În aceste vremuri agitate, în care ni se impune însușirea altor comportamente și manifestări nu tocmai nobile, noi avem obligația să păstrăm colindele, obiceiurile și tradițiile moștenite din străbuni. Acestea sunt cele care trebuie să ne definească ca și nație. În numele comunității pe care o reprezint, vreau să transmit felicitările noastre sincere inițiatorilor proiectului, Școala Gimnazială nr.2 Dobroești, participanților, copii și cadre didactice și partenerilor acestui eveniment”, a declarat primarul Laurențiu Valentin Condu.
Emoții, premii, bucurii
Cum era firesc, momentul mult așteptat a fost acela al premiilor.
La Secțiunea I, premiile au fost oferite de Ana Lăcrămioara Claudiu, președintele juriului, pentru colindătorii din învățământul preșcolar. Premiul pentru originalitate a fost acordat grupului de colindători ”Voiniceii” de la Grădinița nr. 1 din Pantelimon. Mențiunea 3 a primit-o grupul de colindători ”Iepurașii”, de la Grădinița nr. 1, din Clinceni. Mențiunea 2 a primit-o ”Casa Copilăriei”, din Buftea, iar Mențiunea 1 a fost câștigată de ”Voiniceii”, de la Grădinița ”Rița Gărgărița”, din Brănești. Premiul 3 l-a primit ”Colindița”, de la Grădinița nr. 3 Fundeni, iar Premiul 2 a ajuns la ”Voioșii colindători”, de la Grădinița nr. 3 Fundeni – Dobroești. Premiul 1 a fost oferit ”Steluțelor” de la Buftea. Prof. Ana Lăcrămioara Claudiu i-a felicitat în primul rând pe copii pentru faptul că au venit să cânte cu tot sufletul, dar și pe părinți și cadrele didactice, care printr-un efort comun dau posibilitatea ca în fiecare an să se poată ține acest minunat concurs de colinde.
La Secțiunea II, premiile au fost oferite de inspector școlar Roxana Gavrilă de la IȘJ Ilfov, care a spus că a înmânat premiile, cu emoții, pentru copii senzaționali. ”Felicitări din suflet, dragă comunitate!”, a spus prof. Gavrilă. Și astfel, Mențiunea 2 a ajuns la ”Drag de Dragomirești”, de la Liceul Tehnologic din Dragomirești, Mențiunea 1 a ajuns la ”Clasa copiilor creativi”, de la Școala Gimnazială Nr. 1 Afumați. Premiul 3 a revenit ”Florilor de dor”, de la Școala Gimnazială nr. 2 Fundeni, Premiul 2 a ajuns la ”Corindenii” de la Școala Gimnazială nr. 1 Dobroești, iar Premiul 1 a revenit Dariei Sebe, de la Școala Gimnazială nr. 1, din Afumați.
La Secțiunea III, premiile au fost oferite de Alexandrina Niță, directorul Centrului pentru Cultură Ilfov. ”Ați fost minunați! Vă mulțumim pentru efort, atât cadrelor didactice, cât și părinților, dar mai ales copiilor!”, a spus Alexandrina Niță. Mențiunea 2 a ajuns la ”Licuricii” de la Școala Gimnazială nr. 1 Afumați, iar Mențiunea 1 a ajuns la ”Buna vestire”, de la Școala Gimnazială nr. 2 Fundeni. Premiul 3 a ajuns la ”Ștrumfii” de la Școala Gimnazială nr. 1, Afumați, Premiul 2 a ajuns la ”Izvorașul” de la Școala Gimnazială nr. 2, Dobroești, iar Premiul 1 a ajuns a ”Colindița” de la Școala Gimnazială nr. 2, Fundeni.
Trofeul concursului a ajuns la ”Dalbe flori”
Trofeul concursului, premiul pentru cel mai bun grup de colindători a fost câștigat de „Dalbe flori”, grup coordonat de prof. Luminița Pop, de la Școala Gimnazială nr. 2 Fundeni – Dobroești și a fost oferit de Ștefan Rădulescu, vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov. ”Vreau să vă mulțumesc, tuturor copiilor, pentru tot ceea ce ați făcut aici. Eu plec cu sufletul plin de bucurie și vă promit că voi veni și la edițiile viitoare. Mulțumesc tuturor cadrelor didactice pentru implicare, mulțumesc domnului primar pentru implicare și pentru tot ceea ce s-a întâmplat aici”, a spus vicepreședintele CJI.
Premiile pentru învățământul gimnazial au fost acordate de Marius Sebe, de la Casa Corpului Didactic, care a punctat că evenimentul a fost un adevărat maraton de promovare a tradițiilor noastre culturale, a colindelor, prin intermediul școlii și a felicitat ”vinovații”, adică organizatorii evenimentului și ajutoarele lui Moș Crăciun, care au adus daruri pentru toți copiii, cadrele didactice care au stat în spatele copiilor și pe primarul comunei Dobroești, care a făcut posibil acest eveniment, pentru a trăi bucuria nașterii Domnului și a sărbătorii Crăciunului. Și astfel, la Secțiunea ”Vocea României”, a fost oferit Premiul 2, Școlii Gimnaziale nr. 3, Voluntari – Pipera, iar Premiul 1 a ajuns la Grupul ”Bucurie și armonie” de la Școala Gimnazială nr. 2, Fundeni.
”Noi, cei de la CJI, înțelegem să punem accent pe organizarea unor astfel de evenimente pentru că cei mici trebuie să nu uite tradițiile, colindele, tot ce înseamnă sărbători, tot ce înseamnă spiritul sărbătorilor creștin-ortodoxe”, a mai spus Ștefan Rădulescu.