La București, fostul prefect de Ilfov în locul fostului prefect de Ilfov

Guvernul a aprobat, în şedinţa din 5 iulie, o hotărâre privind exercitarea, cu caracter temporar, prin detaşare în condiţiile legii, a funcţiei publice de prefect al municipiului Bucureşti de către Speranţa Cliseru. Totodată, Executivul a hotărât încetarea exercitării funcţiei de prefect al municipiului Bucureşti de către Adrian Petcu.

Articol apărut în nr. 410 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Speranţa Cliseru a fost, până la momentul numirii prefect al Capitalei, unul dintre consilierii personali ai primarului general, Gabriela Firea. Înainte de aceasta, Cliseru a mai fost, printre altele, prefect al județului Ilfov, director ex. adj. la Primăria Voluntari, consilier parlamentar la cabinetul senatorului Gabriela Firea, administrator public al orașului Voluntari, director general al firmei Green City Voluntari S.A. etc. În 2016, Speranța Cliseru a devenit consilierul personal al Gabrielei Firea. Ulterior, Firea a numit-o membru în consilii de administrație la societățile nou înființate: Compania Municipală Pază și Securitate București S.A și Compania Municipală Dezvoltare Durabilă București SA. În plus, anul trecut, Speranța Cliseru a fost numită administrator provizoriu în Consiliul de Administrație al RATB.
Potrivit declarației de avere, datată 15.06.2018 și postată pe site-ul Regiei Autonome de Transport București (RATB), Speranța Cliseru deține 8 terenuri, în diferite cote, șase dintre ele dobândite prin cumpărare împreună cu soțul său, trei apartamente de câte 87 mp, 120 mp și 200 mp și un autoturism Mercedes C Classe.
La ”venituri” realizate de Speranța Cliseru, în 2017, sunt menționate un salariu anual de 89.437 lei de la Primăria Capitalei, indemnizație CA, de la Compania Municipală de Pază și Securitate București SA – 16.963 lei/an, indemnizație CA, RATB – 15.359 lei/an, Green City Voluntari SA – salariu de 7.669 încasat/an, indemnizație CA, de la Compania Municipală
Dezvoltare Durabilă București SA – 44.217 lei/an și, din venituri independente – 18.000 lei, indemnizație/an de la A.D.I. Euro Apa. Iulian Cliseru, soțul actualului prefect al Capitalei, a obținut, anul trecut, indemnizație/chief engineer – 116.544 USD, de la o companie daneză și 20.710 lei, indemnizație vicepreședinte Acropo – Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră.

”(…) Bucureștiul devine o afacere de casă a lui Pandele (…)”

Consilierul general al PNL, Ciprian Ciucu, a anunţat, printr-o postare pe Facebook, cum Cliseru a renunţat la o funcţie cu un salariu mai mare pentru a deveni funcţionar public, fiind însă doar o etapă premergătoare funcţiei de prefect. ”Fiţi atenţi la schema asta! Speranţa Cliseru, omul de casă al familie Pandele-Firea, fostă şefă de cabinet a lui Firea, renunţă la poziţii bănoase prin CA-urile firmelor lui Firea şi dă concurs pe un post de funcţionar din primărie. Şi îl câştigă (wink, wink). Moment în care începe presa să mă întrebe pe mine, DE CE? De ce ar renunţa Cliseru la asa ceva pentru o a amărâtă de slujbă de funcţionar? Şi răspunsul vine azi: că trebuia să fie funcţionar public ca să o poată pune prefect la Bucureşti! Şi așa Bucureştiul devine o afacere de casă a lui Pandele. (…)”, a scris Ciucu pe pagina sa de Facebook.
Adrian Petcu, fostul prefect al Capitalei a fost și el, înainte de ”numirea” de la București, prefect al județului Ilfov, locul său fiind luat de actualul prefect al județului, Marius Cristian Ghincea.