Un eveniment de excepţie

Joi, 25 februarie, am avut ocazia să asistăm la un eveniment de excepţie, în lumea sportului juvenil românesc. Este vorba de prima ediţie a Balului Junior Sport, un eveniment caritabil organizat de asociaţia cu acelaşi nume, menit să stângă fonduri pentru recompensarea rezultatelor excelenței junioratului românesc. Adică a celor care reprezintă viitorul sportului din ţara noastră.

Vorbim despre o premieră, un eveniment unic până acum în acest domeniu, cel al sportului juvenil, care, din păcate, se confruntă cu criză acută, urmare a lipsei de preocupare din partea guvernanţilor. La această criză a contribuit, pe lângă neglijarea mişcării sportive la nivel şcolar, şi o finanţare absolut necorespunzătoare. Rezultatul acestei „politici” dezastruoase? Performanţele din ce în ce mai slabe înregistrate de sportivii români, în ultima vreme… Din fericire, mai sunt, încă, oameni de suflet cărora le pasă de ceea ce se întâmplă, foşti campioni, sportivi de renume, sau chiar jurnalişti de elită din domeniul sportului. Aşa a apărut  Asociaţia Junior Sport, care şi-a propus să se implice în sprijinirea celor mici să facă sport.

 

O asociaţie dedicată copiilor sportivi

Asociaţia Junior Sport a fost înfiinţată la iniţiativa marelui nostru comentator şi jurnalist sportiv, Cristian Ţopescu. El şi-a propus realizarea unui ultim mare proiect: să-i convingă pe cei mici să devină sportivi. Lui i s-au alăturat aproape 50 de mari campioni mondiali şi olimpici ai României, care şi-au oferit imaginea pentru susţinerea acestei iniţiative. Ideea Balului a venit, astfel, firesc. Scopul său? Strângerea de fonduri pentru recompensarea performanţelor tinerilor sportivi de perspectivă, dar şi pentru ajutorarea a doi copii cu o siuaţie deosebită. O tânără junioare din Craiova, campioană europeană la lupte libere şi campionă mondială la lupte pe plajă, cu o situaţie materială precară şi un tânăr rugbist din echipa de juniori a Clubului Steaua, care reuşeşte să practice cu succes acest sport, deşi, din naştere, nu are palma de la mâna dreaptă!

 

„Crema” sportului românesc, la Balul Junior Sport

Joi seara, la Clubul „Le Chateau” din Bucureşti, covorul roşu îşi aştepta oaspeţii. Trebuia să sosească o pleiadă de foști sportivi de excepție ai României, campioni olimpici, mondiali și europeni, nume mari, de referință, în istoria sportului românesc. Numai simpla enumerare a numelor lor confirmă aceste spuse: Elisabeta Lipă, ministrul Sportului și Tineretului, multiplă campioană mondială și olimpică la canotaj, Alin Petrache, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Camelia Potec, Mihai Leu, Marian Drăgulescu, Alina Dumitru, George Boroi, Sandra Izbașa, Ana Maria Popescu (Brânză), Gheorghe Berceanu, Cristian Gațu, Radu Voinea, Liviu Stan, Simona Pop, Viorel Mazilu, Ștefan Sandulache și mulți alții.

 

Douăzeci de trofee, oferite de de Asociația și revista Junior Sport

Revista Junior Sport este prima revistă de educație care se distribuie gratuit, în rețeaua școlară și universitară din România. Ea își propune promovarea performanțelor sportive în rândul copiilor și atragerea acestora către mișcarea sporti­vă. Balul organizat de această revistă a debutat cu câteva momente sportive, oferite de spadasinele de la Clubul de Scrimă Stesial și Cluburile de Arte Marțiale Wudao și Dragon, din București. În cadrul evenimentului au fost premiați sportivi juniori cu performanțe deosebite în 11 dintre disciplinele olimpice, care au primit 20 de trofee. Vedeta incontestabilă a fost, însă, micuțul gimnast David Puicea, cel care dorește să-i calce pe urme idolului său – Marian Drăgulescu. David s-a implicat trup și suflet în organizarea acestui eveniment și a fost cel care a ajutat la înmânarea trofeelor. Primul trofeu, denumit „Juniorul anului 2015”, a fost înmânat de Elisabeta Lipă lui Alexandru Cosmin Macovei (19 ani), campion mondial și european la canotaj. „Generația tânără are nevoie de susținerea noastră, are nevoie de încurajările noastre. Trebuie să credem în ei și în viitorul lor”, a spus Elisabeta Lipă. Sandra Izbașa a fost, apoi, invitată să înmâneze trofeul „Speranța Junior Sport”, oferit micuței gimnaste de la Deva, Olivia Cîmpian, care, se spune, este pe cale să devină o a doua Nadia Comăneci, mamei sportivei.

 

Viitor de aur, pentru sportul românesc

În continuare, cel de‑al doilea trofeu special purtând numele de „Speranța Junior Sport”, a fost înmânat de Constantin Căliman, dir. gen. adj. al Federației Sportului Școlar și Universitar, lui Anne-Marie Bianca Bontea (13 ani) o tânără multiplă campioană la echitație.  Au mai primit trofeul „Juniorul anului 2015”, Alexandra Predescu (scrimă), Dragomir Iordache (tir), Ștefania Dobre (judo), Doru Ilie Stoian (haltere), Adina Diaconu (tenis de masă), Cosmin Gîrleanu (box). Trofeul „Născut special, dar născut pentru sport” i-a fost acordat lui Gheorghe Teodor, un tânăr junior care jocă rugby, deși nu are palma mâinii drepte. Același trofeu l-a primit și Theodor Matican. Tot un caz special este cel al Ștefaniei Priceputu (16 ani), campioană europeană la lupte libere, care se confruntă cu o situație materială precară. Ea a primit trofeul „Juniorul anului 2015” de la fostul mare campion de lupte Gh. Berceanu. Lor li s‑au alăturat Elena Meroniac (kaiak-canoe), Robert Glință (natație), Florentina Marincu (atletism).

 

Licitație de… palme

Decernarea premiilor a fost întreruptă de un alt moment plin de suspans. Licitația amprentelor palmelor unor ­mari personalități ale lumii sportive prezente în sală, Mihai Leu, Gh. Berceanu, Alina Dumitru, Sandra Izbașa, Marian Drăgulescu, Ana Maria Brânză etc. Banii strânși din licitații au fost destinați premierii performanțelor, dar și ajutorării unor tineri sportivi. De remarcat că cea mai mare sumă, 1.000 de dolari, a fost licitată pentru palma lui Mihai Leu.

 

Au fost premiați și părinții

Trofee au fost înmânate și părinților tinerilor sportivi, pentru aportul adus la stimularea copiilor lor în obținerea per­formanței. Astfel, trofeul „Părintele anului 2015” a fost acordat Silvanei Constantinescu, ma­ma scrimerei Cristina Constanti­nescu. Totodată, tofeul „Per­formanță în familie” a fost acordat Inei Elena și Anei Maria Postelnicu. trofeul „Antrenorul anului 2015” a fost acordat antrenorului de handbal Alexandru Gurău.

A fost o seară minunată, iar cei prezenți au fost unanim de acord că acest eveniment trebuie perpetuat, în continuare. Drept urmare, ne vom revedea la anul!