E oficial! Așa cum se anunțase, micii fermieri crescători de vaci de lapte, afectați de criza severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei, vor primi un sprijin excepțional, în valoare totală de 11 milioane euro. Pentru acest sprijin, termenul pentru depunerea cererilor la centrele teritoriale ale APIA este 2 mai 2017.

De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii cererii și care, totodată, au livrat/vândut direct minimum 4 tone lapte în perioada 1 aprilie 2015 – 31 martie 2016. Suma cuvenită fiecărui producător de lapte se calculează de către APIA, prin împărțirea sumei totale la efectivul eligibil de vaci de lapte.

Pentru obținerea ajutoarelor financiare, producătorii de lapte trebuie să depună solicitările la centrul județean al APIA, respectiv al municipiului București, până la data de 2 mai 2017, inclusiv. Plățile se efectuează până la data de 30 iunie 2017.Resursele financiare se asigură din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2017.

115 milioane de euro pentru sprijinul cuplat și ANT, în vegetal

Fermierii persoane fizice și juridice care îndeplinesc condițiile de eligibilitate vor beneficia de ajutoare naționale tranzitorii și de sprijin cuplat pentru anul de plată 2016, în sumă de circa 115 milioane euro (511,4 milioane lei), ca parte din mecanismele de susținere a producătorilor agricoli, care se aplică în perioada 2015-2020.

Plățile pentru ajutoarele naționale tranzitorii se acordă fermierilor din sectoarele care au beneficiat de plăţi naţionale directe complementare în anul 2013, în condiții identice cu cele din anul specificat, pentru culturile de in pentru fibră, cânepă pentru fibră, tutun, hamei și sfeclă de zahăr.

Plățile pentru schema de sprijin cuplat se acordă la culturile de soia, lucernă, mazăre și fasole boabe pentru industrializare, cânepă pentru ulei și fibre, orez, sămânță de cartof, hamei, sfeclă de zahăr, tomate și castraveți pentru industrializare din culturi de câmp, legume cultivate în sere și solare, fructe (prune, mere, cireșe și vișine, caise și zarzăre) pentru industrializare și cartof timpuriu pentru industrializare.

Sumele se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2017. Plăţile pentru ajutoarele naţionale tranzitorii și pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2016.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.346