⬤ ”Ancora – Alături de tine”, un program în care afli că mortalitatea din cauza cancerului de sân poate fi redusă și în care se face detectarea precoce a bolii
Primăria comunei Ciorogârla și Asociația ”Pe scurt” – care are în derulare programul de igienă medicală, prevenție și detectare precoce ale cancerului de sân ”Ancora – Alături de tine” – au organizat, la sfârșitul săptămânii trecute, la Centrul Social Multifuncțional din localitate, prima întâlnire din acest an, din Ilfov, cu femeile, o întâlnire cu medici și reprezentanți ai asociației, activitatea cuprinzând o sesiune de informare asupra problematicii cancerului de sân, o consultație senologică și ecografie de sân, fără costuri din partea beneficiarelor.
Zeci de femei din Ciorogârla s-au înscris și au dorit să participe la activitate, pentru a beneficia de cât mai multe informații utile în legătură cu boala care reprezintă a doua cauză a mortalității după bolile cardio-vasculare, boala care provoacă anual cele mai multe decese în rândul femeilor din întreaga lume – cancerul de sân.
Paul Ionescu și Ioana Tuhar, medici la Spitalul Militar Central ”Dr. Carol Davila”, secția clinică Chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă, au oferit informații importante privind prevenția și investigațiile necesare detectării precoce ale unui posibil cancer de sân, tehnica detectării leziunilor sânului prin autopalpare, dar și despre Programul național de reconstrucție mamară după mastectomie. Femeile au putut exersa pe mulaje tehnica corectă de autopalpare a sânilor, au observat cum se simt nodulii, și cum arată un sân afectat, au aflat ce presupune un examen clinic, anamneza factorilor de risc personali, ecografia mamară sau mamografia. Despre Programul național de reconstrucție mamară după mastectomie au aflat că este gratuit, că se derulează în 17 spitale din țară, dintre care 8 în București (restul în Timișoara, Brașov, Cluj, Constanța, Iași, Craiova, Oradea și Tg. Mureș) și că presupune, în funcție de fiecare caz în parte, reconstrucția sânului (amânată după amputare) sau amputarea sânului și reconstrucția imediată, în cadrul aceleiași intervenții chirurgicale, pentru cancerul în stadii incipiente – reconstrucții care se pot face cu implant mamar sau autolog (cu țesut propriu). De asemenea, simetrizarea sânilor sau reconstrucția mamelonului, după intervenția de reconstrucție, sunt gratuite în cadrul programului național.
Screeningul mamar salvează vieți!
”Am venit cu această inițiativă, după ce am constatat că există o lipsă de informare a femeilor în ceea ce priveşte metodele de prevenţie şi depistare precoce ale cancerului de sân. Nu există un program de screening organizat la nivel naţional, așa cum există în alte ţări cu mortalitate mai mică. Și, în acest moment, societatea civilă suplinește lipsa acestuia, fiind însă departe de a acoperi nevoia generală. Am devenit rapid un important actor regional, ajungând în localităţi care nu au beneficiat vreodată de echipe medicale mobile. Deşi în România, comparativ cu alte state europene, există mai puţine cazuri detectate de cancer de sân, mortalitatea este mai mare. Majoritatea tumorilor de sân sunt descoperite în stadii avansate şi doar 22% dintre cancere sunt descoperite în stadii incipiente, atunci când boala poate fi complet vindecabilă”, ne-a declarat Vladimir Gologan, președintele Asociației ”Pe scurt”. La rândul său, ing. George Nicula, candidat la funcția de primar al comunei Ciorogârla, din partea PNL, la alegerile locale din 9 iunie 2024, prezent la eveniment, s-a declarat încântat de inițiativa asociației, de modul în care femeile din comunitate au răspuns pozitiv invitației de a se informa și de a se investiga, apreciind că susține orice demers care are în centru sănătatea cetățenilor. În partea a doua a evenimentului de la Ciorogârla, femeile au beneficiat de o consultație senologică – inspecția și palparea sânilor – pentru a depista eventualele afecțiuni mamare, iar la final, medicul radiolog Cătălin Adrian Ghiță a efectuat ecografiile de sân. În majoritatea cazurilor (a existat o singură femeie care a primit indicație pentru investigații medicale suplimentare) nu au fost descoperite afecțiuni, toate persoanele consultate primind indicație de repetare a procedeelor imagistice, anual, tocmai pentru a depista precoce posibile formațiuni canceroase.
Autoritățile locale trebuie să înțeleagă beneficiile aduse de un astfel de program
”În continuare, ne propunem organizarea de astfel de sesiuni de informare, la firul ierbii, despre prevenția şi detectarea precoce ale cancerului de sân şi să creştem treptat numărul de femei care beneficiază de programul ”Ancora”. Să alocăm mai multe resurse persoanelor care nu sunt asigurate medical pentru a-și continua investigațiile. Pentru context, investigaţiile cancerului de sân sunt gratuite pentru persoanele asigurate prin casa de asigurări de sănătate, cu trimitere de la medicul de familie. Persoanele neasigurate, însă, nu beneficiază de gratuitate, iar în lipsa resurselor financiare, investigațiile se opresc pentru acestea. Așadar, căutăm să educăm edilii, autorităţile locale şi cetăţenii să dea mai multă importanţă, să solicite şi să sprijine (inclusiv financiar) activităţi similare. Noi colaborăm cu autorităţile locale, acestea ne oferă spaţiul de desfăşurare și ne ajută cu organizarea şi promovarea evenimentelor, astfel încât să ajungă invitația la cât mai multe persoane. În acest mod, edilii pot observa direct beneficiile şi impactul unor astfel de programe asupra cetăţenilor. Ne dorim, de asemenea, să achiziţionăm un mamograf care ne va putea permite să creştem numărul beneficiarelor şi capacitatea de detecţie a leziunilor mamare”, ne-a mai spus Vladimir Gologan, adăugând că în viitorul apropiat vor fi organizate astfel de evenimente și în alte localități ilfovene.