Ce să faci dacă soţul te ameninţă și te lovește

Tragedia de la coaforul din Capitală se poate repeta oricând, în orice colţ al ţării. Mii de femei sunt jignite, ameninţate cu moartea, lovite, rănite şi abuzate sexual de partenerii lor. Nu accepta actele de violenţă în familie când bărbatul care ieri părea a fi sufletul tău pereche, astăzi te “alintă” cu palma.

Anunţă Poliţia și cere evacuarea lui  
În primul rând, trebuie să ai clarificată no­ţiunea de violenţă în fa­milie. Cum îţi dai seama că ai de-a face cu un soţ agresiv? Pentru început, încearcă să te intimideze, să te manipuleze şi să te controleze astfel încât, să obţină de la tine ceea ce-şi doreşte. Cu timpul, intenţiile sale de control şi dominare vor fi urmate de dorinţa de a te izola de prieteni şi familie, îţi distruge lucrurile care‑ţi aparţin, te ameninţă, te abuzează verbal şi se­­xual, te atacă fizic. Evită să fii maltratată, anunţând din timp organele de poliţie. Mergi la medicul legist pentru certificarea loviturilor şi acţionează-l în instanţă. 

“Violenţa domestică se manifestă întodeauna în cadrul unei relaţii intime, în spaţiu restrâns şi privat, (n.r. – ieşirea acestui tip de violenţă în pu­blic este mai rară). Te poţi adresa instanţei solicitând ordin de protecţie cu ca­racter provizoriu. Instanţa poate să-i in­­terzică agre­sorului să rămână sau să se reîntoarcă în locuinţa comună, să-l oblige să suporte une­le costuri, cum ar fi chel­tuieli medicale, de judecată, cele ge­ne­rate de adăpostirea ta. De asemenea, poţi cere ca soţul să fie evacuat de la domiciliul comun, să păstreze o distanţă de minim 200 de metri faţă de tine, să i se interzică orice contact telefo­nic sau corespondenţă”, explică avocatul Marius Coltuc.

Unde îţi poţi găsi liniștea 

  • La Centrul de Pre­venire a Violenţei în Fami­lie – Telefon 021/225.45.66;
  • La Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Vio­len­ţei în Familie  – Telefon 021/ 252.51.17;
  • La Casa Blu, Centrul de Consiliere şi Adăpost – Telefon 021/ 311.46.36;
  • La Asociaţia Dia­cona, Centrul Pilot de Asistenţă şi Protecţie a Victimelor Violenţei în Fa­milie– Telefon – 021/316.9876.  

Aici vei putea sta gratuit, aproximativ 60 de zile. Ca să ­treci mai uşor peste trauma psihică su­ferită, pe lângă cazare şi mâncare, la centru vei be­neficia şi de consiliere psihologică şi juridică, dar şi de asis­tenţă medicală. Mai mult, specialiştii te vor ajuta să-ţi găseşti un loc de muncă şi îţi vor asigura protecţia de care ai nevoie în această perioadă.