Elevii vor avea manuale noi, din această toamnă. Ministerul Educaţiei a decis să achiziţioneze rechizitele până-n luna iulie astfel încât, acestea să ajungă la învăţăcei, în timp util.

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase le-a cerut reprezentanţilor editurilor să scurteze peioada de producţie a manualelor şcolare, de la şase luni la doar trei luni şi jumătate. Ca o noutate, au fost schimbate creteriile de achiziţie a manualelor, punându-se, în sfârşit, mai mult accent pe calitatea conţinutului, în beneficiul copiilor. „Dacă până acum era prețul cel mai mic ca și criteriu, de data aceasta am introdus criterii de calitate și avem următoarea pondere: 85% din punctaj se obține din criteriile de calitate, iar restul de 15% din preț. Am dat și un preț maximal până la care editurile să își facă ofertele respective”, spune ministrul Educaţiei, Pavel Năstase.

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase: „Părinții și copiii se plictisesc din cauza manualelor exagerat de încărcate”

Achiziţia rechizitelor a fost lansată deja. Editurile mai au timp doar până-n iulie să tipărească noile manuale. Pentru prima dată în ultimii ani, lecţiile nu vor mai fi extrem de obositoare şi greu de parcurs de către elevi. Printr-o decizie a autorităţilor în drept, se renunţă la conţinutul foarte încărcat, conţinutul cărţilor urmând să respecte în totalitate programa şcolară. „Toată lumea sesizează un lucru (…) avem manuale școlare foarte încărcate care pleacă de la programe școlare care iarăși sunt exagerat de dezvoltate și care, de multe ori, nu respectă competențele principale, competențele de bază de la care pleacă aceste programe școlare. În acest context, am avut discuții cu inspectorii de specialitate pe aceste manuale, astfel încât să reducă cât mai mult posibil partea aceasta de conținut. (…) Pe baza observațiilor, pe baza analizelor care se fac în cadrul Institutului de Științe ale Educației, ne-am dat seama că la clasele I-IV, unde avem manuale noi, trebuie și acolo să intervenim pentru că părinții și copiii se plictisesc tocmai din cauza acestor manuale care sunt exagerat de încărcate din punctul de vedere al conținutului”, explică ministrul Educaţiei, Pavel Năstase.