Unii iau, alţii fac. Unii dorm, alţii sunt.

La Jilava, un proiect se zbate să iasă la suprafaţă. Pentru o “gură de aer”. Nu e un plan de anvergură. Ai zice că asta ar fi un avantaj. Da nu e aşa. Deloc. O simte pe pielea lui, Cornel Mariea. Pe drept sau nu, vom vedea. Omul e consilier local, la primăria comunei. De fapt, povestea în care s-a băgat e istoria unei neputinţe. Care durează de mulţi ani. Deciziile proaste au sufocat-o. O demonstrează trist, realitatea. Am scris despre ea, în urmă cu trei luni: “Campionii aduc aurul acasă. Acasă, îi îneacă mucegaiul”. Între timp, a apărut iniţiativa consilierului. Primul şi singurul fapt concret. Până acum. 

Peste 30 de copii şi tineri alcătuiesc “CS Kontact Karate Jilava”, ­mulţi dintre ei – cei mai buni din Europa. Campionii au câştigat zeci de titluri europene şi naţionale, într-un palmares impresionant. Dar se antrenează într-o casă insalubră, dărăpănată, plină de igrasie. Are pereţii rupţi, o căzătură. A fost o  anexă, în ­curtea Şcolii nr. 1, de pe Şos. Giurgiului, nr. 266. 

Între timp, toamna cu ploile ei au intrat în calendar. 

Ce a făcut consilierul Mariea? 

A încercat să se ţină de cuvântul dat. Ne amintim că, în luna mai, el, împreună cu reprezentanţi ai partidelor şi oficiali din administraţia locală, s-au declarat solidari cu campionii karatişti, din Jilava. Şi au promis că vor face ceva. Fiecare după puteri, şansă şi posibilităţi. Erau prezenţi: Dan Mihai Neagu, Magda Caliu, Mariana Dumitrescu, Antonio Băcău, Ilie Ionescu și Alexandru Ungureanu. 

Acum, Cornel Mariea a adus un proiect pentru ridicarea unei săli de sport. Clădirea ar fi exact ce le trebuie. Planurile sunt făcute de o firmă care – spune el: „sper să câştige şi licitaţia de construire”, la momentul stabilit pentru asta. 

Preţul mic, un argument de forţă

Conform devizului, clădirea costă 62.500 euro, fără TVA. Cam cât un apartament de 3-4 camere, la bloc. Cum aşa? Dezlegarea e simplă: soluţii constructive noi, moderne, eficiente. 

  Noua clădire poate fi gata în 45 de zile

Structura ei de rezistenţă e metalică, din profile laminate, fixate pe casete de beton, cu buloane de ancorat stâlpi. Suprafaţa de teren ocupată – 360 mp (lungime-30m; lăţime-12 m). Vor fi vestiare separate, pentru băieţi, fete sau profesori. Apoi toalete, depozite, săli de forţă şi antrenamente.      

Pereţii şi acoperişul adună 1.200 mp de panouri speciale antiincendiu, tip sandviş, cu 100 mp de ferestre termopan. 

Cornel Mariea spune: „Pardoseala va fi acoperită cu un linoleum special, de rezistenţă, termo şi fono izolant. Ca cel din spitale sau aeroporturi”. 

Dilema practică: demolare sau consolidare? 

În propunerea consilierului, clădirea veche – unde se antrenează azi sportivii – ar trebui demolată. Iar pe terenul ei, să stea cea nouă. În principiu, toată lumea e de acord cu asta, inclusiv primarul interimar Ilie Ionescu şi mulţi consilieri locali. E o realitate vizibilă. Se ştie că e mult mai avantajos să ridici o casă nouă (costuri şi timp de lucru reduse) decât să reabilitezi o ruină, ce stă să cadă. 

Legea trebuie respectată

Totuşi, “demolare sau consolidare”, nu rămâne doar o dilemă gospodărească. Lucrurile se complică, fundamental. Ca timp şi perspectivă legală, pentru fiecare dintre variante. Iată: la demolare trebuie parcurşi paşi intermediari obligatorii, prevăzuţi de lege. Florin Matei, secretarul primăriei a punctat aceste repere. Astfel, clădirea trebuie trecută din patrimoniul obştesc al primăriei, în cel privat al acesteia, spre casare. Trebuie obţinute avizele Inspectoratului Şcolar Judeţean Ilfov şi al şcolii – ca administrator al clădirilor ei – cum că sunt de acord cu scoaterea clădirii din folosinţa lor. Toate astea – aprobări, avize, evaluări, plus altele – înseamnă timp. 

Iar cât priveşte construirea unei noi săli de sport, la fel, tot legea se opune. Pentru că la Jilava, există… 

…Dandanaua unui proiect început şi neterminat

În urmă cu câţiva ani, pe timpul fostei administraţii a comunei, a fost aprobată construcţia, la aceeaşi şcoală, a unei săli de sport, de care s-a ocupat Compania Naţională de Investiţii. Numai că devizul era uriaş. Ilie Ionescu acceptă amar:  “Costa peste 400.000 de euro. Iar noi – înglodaţi şi acum în datorii lăsate moştenire de vechea conducere a primăriei – bineînţeles că n-am mai avut bani să continuăm lucrarea”, spune el. 

Astăzi, acolo e o fundaţie, care a înghiţit deja sume mari. Şi chiar dacă primăria ar dispune de banii aceia mulţi, construcţia ar fi gata peste minimum 2 ani. 

Consecinţa pentru proiectul nou?

În situaţia asta, noul proiect propus de Mariea nu poate fi pus în aplicare. Se opune Legea 215, a Administraţiei Publice Locale. Ea obligă la  terminarea lucrărilor, pentru construcţia începută. E aşa cum spune necăjit primarul interimar Ilie Ionescu:  “La sala de sport veche, cea cu un preţ mare, nu pot să continui lucrările, pentru că n-am bani. La cea mică, modernă şi ieftină – care ar rezolva onorabil promisiunea făcută copiilor noştri campioni – nu pot să m-apuc de treabă, pentru că trebuie să o termin pe cea începută”.  

Un final amânat

Concluzia în acest caz dureros, nu poate evita legea. Prin ea, statul se protejează. În noianul de variante discutate, se pare că nu ar fi o altă ieşire pe termen scurt, decât schimbarea proiectului sălii de sport costisitoare – în funcţie de banii disponibili – şi reluarea lucrărilor. Iar soarta clădirii mucegăite, ar sta în reabilitarea ei şi nu în demolare. Asta, deo­camdată. Dacă există derogări sau alte căi legale de urmat, trebuie ca specialiştii să le afle. Şi să le aplice. Autorul relatărilor despre acest subiect salută iniţiativa lui Cornel Mariea şi îi urează să câştige licitaţia, la momentul oportun. După cum salută orice opţiune acoperită de lege, pentru grăbirea rezolvării situaţiei greu de tolerat, pe care o îndură campionii karateka, din Jilava.