Măsurile de relaxare fiscală, propuse prin noul proiect de Cod Fiscal, vor duce la neîncasarea unor venituri bugetare de peste 37 miliarde lei (circa 8,2 miliarde euro) în patru ani, jumătate din sumă fiind însă recuperată pe baza efectului pozitiv care va fi înregistrat în economie, potrivit estimărilor Guvernului.

Scenariul publicat în nota de fundamentare a proiectul de Cod Fiscal arată un impact negativ brut de 16,4 miliarde lei, în 2016, din care cea mai mare parte, respectiv 11,5 miliarde lei, va proveni din scăderea TVA cu patru puncte procentuale, de la 24% la 20%.

Tot pentru anul viitor, Guvernul se aşteaptă la o scădere a încasărilor din accize cu 2,8 miliarde lei, ca urmare directă a reducerii nivelului de accizare propus pentru benzină, motorină, bere şi băuturi alcoolice, precum şi al eliminării accizelor la cafea, blănuri şi bijuterii, concomitent cu o devansare a calendarului de creştere a accizelor la tutun.

Guvernul este optimist

Eliminarea impozitului pe construcţiile speciale (taxa pe stâlp) va duce la un minus bugetar de mai mult de 1 miliard de lei. Într-o altă prezentare a măsurilor fiscale propuse, efectul brut al măsurii se cifrează la 1,6 miliarde lei. Guvernul estimează că în urma măsurilor aplicate vor fi recuperate, în următorii trei ani, venituri de 16,67miliarde lei, din care 9,45 miliarde lei în 2016, 3,75 miliarde lei în 2017 şi 3,47 miliarde lei în 2018. De asemenea, autorităţile estimează un plus de creştere economică din măsurile de relaxare fiscală, faţă de prognozele actuale de 1,7 puncte procentuale în 2016, 0,6 puncte în 2017, 0,7 puncte în 2018 şi 0,5 puncte în 2019. Potrivit acestui scenariu şi estimărilor oficiale, România ar urma să înregistreze o creştere economică de 4,7% anul viitor, 3,9% în 2017 şi 4,2% în 2018.

FMI este circumspect

Măsurile de relaxare fiscală incluse în noul proiect de Cod Fiscal trebuie analizate cu grijă pentru o mai bună înţelegere a modului în care pot fi atinse ţintele de deficit fiscal ale României, au comunicat reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI).

„Misiunea de evaluare a FMI, aflată la Bucureşti între 27 ianuarie şi 9 februarie pentru consultări şi a treia evaluare a acordului stand-by cu România, a fost informată despre intenţia autorităţilor de a reduce, pe viitor, rata TVA şi nivelul accizelor,” a menţionat purtătorul de cuvânt al FMI. „Tăierile de taxe propuse vor trebui analizate cu grijă pentru o mai bună înţelegere a modalităţii în care pot fi atinse obiectivele de deficit fiscal. FMI este pregătit să discute propunerile cu Guvernul”, a declarat acesta.

De asemenea, există voci, printre care și cea a președintelui Iohannis, care a declarat că are mari semne de întrebare privind reducerile fiscale anunţate de Guvernul Ponta, precizând că Executivul nu a precizat cum va gestiona aceste reduceri de impozite şi taxe.

Accizele, reduse la sfârșitul lui 2015

 

„Accizele și TVA vor fi reduse înainte de finalul acestui an, în avans faţă de programul anunţat prin proiectul noului cod fiscal, pentru ca populaţia să nu-și amâne comportamentul de consum, mai ales în noiembrie și decembrie, care sunt luni de vârf”, a anunţat ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov.