Comuna Dobroești – perspective și realizări
Oricât de bine ar fi așezate lucrurile și oricât de „rotund” s-ar mișca ele, uneori se simte nevoia unei schimbări. Pentru că, în astfel de situații apare o rutină, o stagnare, o „încremenire în proiect”, cum vreți să-i spuneți, care face ca treburile să nu se mai desfășoare potrivit așteptărilor oamenilor. Un astfel de exemplu ar putea fi și comuna Dobroiești, așezarea ilfoveană, fără doar și poate, cea mai apropiată de Capitală.
„Pitită”, cumva, în spatele blocurilor din cartierul Pantelimon, comuna Dobroești este legată de marele oraș printr-un pod, aruncat peste lacul Pantelimon și lacul Dobroești situate pe râul Colentina, aflat la doar câteva sute de metri de cartierul amintit. Un soi de „apendice” care leagă așezarea ilfoveană de tumultul zbuciumatei metropole. Comuna este alcătuită din două „entități” distincte, Dobroeștiul propriu-zis și Fundeniul, care sunt, însă, legate intrinsec, ca două surori siameze. Aici, în această comună, alegerile din 12 iunie au consemnat realegerea fostului primar, Valentin Condu. Totodată, la ședința de constituire a Consiliului local, viceprimar a fost ales Ștefan Condu. Deoarece Valentin Condu a fost suspendat din funcție, viceprimarul Ștefan Condu a fost cel care a preluat prerogativele de primar interimar al comunei Dobroești, pe data de 11 iulie 2016, pentru a doua oară.
Comuna „oamenilor buni”
V-am povestit aceste lucruri pentru a înțelege cum a ajuns Ștefan Condu să ia în mâinile sale „frâiele” comunei. Un fapt văzut cu ochi buni de locuitorii din Dobroești. Și vom vedea că aceștia nu greșesc deloc în convingerea lor.
Așadar, cum Jurnalul de Ilfov și-a propus să prezinte cititorilor săi noii edili aleși, din județ, am purces în ultima zi a lui Gustar, când vara se îngâna cu toamna, să‑l cunoaștem pe Ștefan Condu, primarul interimar al Dobroeștilor.
Prima impresie pe care mi-a lăsat-o Ștefan Condu a fost aceea că este un om deschis, comunicativ și binevoitor. Pe măsură ce discutam, am mai remarcat din partea lui un entuziasm nestăvilit, un optimism debordant și o voință, dublată de multă energie, de a înfăptui lucruri bune, dar și de a le duce la bun sfârșit pe cele începute de predecesorul său, în crâmpeiul de Ilfov pe care jocul împrejurărilor l-a sortit să-l „păstorească”. De altfel, el ne-a povestit că pe aceste meleaguri s-au stabilit, în urmă cu aproape două veacuri, foarte mulți bulgari, pribegiți de urgia otomană. Și tot el mi-a zis că denumirea comunei are sorginte bulgărească, „dobro”, în bulgară, însemnând „bun”, „bine”.
Așadar, Dobroești a fost socotit de fugarii sosiți de la sudul Dunării un loc prielnic, cu oameni buni, liniștiți și gospodari… Astăzi, comuna Dobroiești numără 13.000 de suflete și 2.400 de gospodării, iar numărul acestora este într-o continuă creștere.
Birocrația – dușmanul nr. 1
Ștefan Condu are o experiență solidă în administrația publică, având în vedere că, în ultimele două mandate el a fost consilier local. Mai mult, este familiarizat cu activitatea de management, având în vedere că este antreprenor și administrator de firmă. Ștefan Condu recunoaște, însă, că în administrația locală lucrurile stau altfel decât la privat. „Cum am preluat funcția, am zis că vreau să asfaltez. Dar mi s-a spus «stai așa, aici nu-i ca la tine, la firmă!». Și într-adevăr, nu este ca la firmă. Vorbim aici doar de multă birocrație, licitații, contestații, proceduri greoaie, mormane de documente… Iar cetățeanul are așteptări și tu trebuie să-i explici de ce nu se poate mai repede. El ți-a dat votul ca să-i rezolvi problemele și necesitățile, iar tu îi oferi doar explicații! Am discutat deja cu parlamentari din Ilfov să încercăm să facem demersuri pentru a schimba unele legi care pun bețe-n roate activității administrațiilor locale”, povestește Ștefan Condu.
„Mai aproape de cetățean, așa cum am promis!”
Am putea spune, fără să greșim, că aceasta este deviza lui Ștefan Condu. Chiar dacă unora le va părea un slogan răsfolosit, răsuflat și demagogic, în cazul primarului din Dobroești lucrurile stau altfel. Argumentele le găsim în primele acțiuni pe care le-a întreprins acesta, în scurta perioadă de când se află la conducerea primăriei. Unele ar putea fi considerate cam mărunte, dar ele au avut un impact important asupra cetățenilor. Bunăoară, „ajustarea” limitatoarelor de viteză împrăștiate pe străzile comunei. Ele fuseseră improvizate fără cap și provocau avarii serioase autoturismelor care se confruntau cu aceste dâmburi din asfalt, nesemnalizate, care cu greu puteau fi observate la timp. „Oamenii m-au rugat să facem ceva să mai reducem din înălțimea cestor dâmburi de pe șosea, pentru că-și stricau mașinile. Ele nu erau nici măcar vopsite, ca să iasă cumva în evidență și mulți șoferi le observau în ultimul moment. De la atâtea zdruncinături, își distrugeau suspensiile și articulațiile mașinilor. Acesta a fost primul lucru pe care m-au rugat să-l rezolv”, ne explică primarul. Ascultând doleanțele concetățenilor săi, Ștefan Condu a rezolvat rapid situația și a dispus „bărbierirea” parțială a limitatoarelor care dădeau bătăi de cap șoferilor.
Școlile, în „straie” noi
O altă inițiativă a fost cea care a privit asigurarea unor condiții optime pentru procesul de învățământ. „Am renovat școlile din Dobroești și Fundeni, pentru că nu cred că, în ultimii 8 ani s-a mai făcut ceva acolo, poate doar o zugrăveală de suprafață. Am schimbat tot, începând de la instalații sanitare, toalete, uși, calorifere, pardoseală, mobilier, pentru a ajunge la cerințele normelor europene. Închipuiți-vă la această școală încă mai aveam «WC-uri turcești»! Vom fi pregătiți, la începutul anului școlar, să-i primim pe cei 800 de copii care învață în cele două școli și cele două grădinițe cu program prelungit, în cele mai bune condiții. Totodată, anul acesta, 198 de copii din clasele pregătitoare și întâi vor primi, din partea primăriei ghiozdane noi, în cadrul unui program pe care l-am numit «primul ghiozdan»”, ne-a spus Ștefan Condu, atunci. Iar toate acestea le-am văzut cu ochii mei, la deschiderea anului școlar, la care a participat și edilul comunei, două săptămâni mai târziu, după vizita din august când încă se mai lucra la ultimele retușuri, în cele două școli ale comunei. Intrând în Școala gimnazială nr. 1, puteai să vezi o schimbare substanțială, produsă de renovările efectuate. Ba chiar am auzit un puști de clasa a treia exclamând uimit și încântat: „Uite mamă, podeaua și pereții sunt noi!”.
Cât de curând, comuna va fi asfaltată în totalitate
Vă povesteam, mai sus, despre nerăbdarea primarului de a vedea toate străzile comunei asfaltate. Și ar mai fi cam 45 de străzi care au nevoie de acest lucru, circa 10 kilometri, în total, din cele 103 care există în Dobroiești. „Așteptăm documentația. Știți foarte bine, fără autorizație nu te poți apuca de treabă. Pe lângă aceasta, mai avem o problemă – cea a transportului public. Ne-am dori să înființăm o societate de transport proprie, dar ne lovim de multe piedici legate de licență. O altă soluție pe care o avem în vedere ar fi prelungirea unei linii RATB până la noi în comună. Le avem pe toate în vedere”, ne-a spus Ștefan Condu.
Proiecte generoase, pe masa de lucru a primarului
Tot el ne-a vorbit despre o altă doleanță a celor din Dobroești. „Parcuri. Oamenii vor mai multe parcuri. În ultima vreme s-a construit foarte mult, dar lipsește verdeața. Vom ține cont de această dorință a lor și vom amenaja cât mai multe parcuri, în zonele în care sunt necesare. Deja, în parcurile existente am început să efectuăm reparații și lucrări de reabilitare, cum ar fi parcul „Copacul cu flori”, pe str. Dobroești-Fundeni, unde am construit un foișor, alei, și am montat leagăne noi. Tot cetățenii își doresc și un centru medical, cu un punct de primiri urgențe, ambulatoriu, cu ambulanță etc. Până atunci ne vom ocupa de reabilitarea celor două dispensare existente, în cele două așezări, Dobroești și Fundeni. Ne gândim să ridicăm un cămin pentru bătrâni și o cantină socială. În această ordine de idei, avem în proiect și construirea a două blocuri sociale, pentru familiile tinere, cu apartamente la cheie, mobilate, cu o chirie modică. Bineînțeles, în cadrul ADIA și a Masterplanului 2 de apă și canal vom realiza și extinderi ale acestor rețele, care în prezent se întind doar pe 80% din suprafața comunei. Totodată, sperăm că până în vara viitoare vom finaliza și Campusul școlar care se construiește în Fundeni, un proiect demarat pe vremea precedentei administrații. El cuprinde o școală, o grădiniță, o sală de sport și un bazin de înot. Și, de asemenea, vom începe înlocuirea lămpilor pentru iluminat public cu LED-uri, care va aduce o economie de energie electrică de circa 70%. La toate acestea se va mai adăuga și extinderea rețelei de camere de supraveghere, în zona de livadă, lucru cerut, de asemenea, de cetățeni.
Un om dedicat comunității
La despărțirea de Ștefan Condu, l-am întrebat cum crede el că ar trebui să fie un primar și de ce s-a hotărât să intre în această ”bătălie”.
„În primul rând, trebuie să fie aproape de oameni, să-i simtă, să‑i înțeleagă și să lucreze spre binele lor. Atunci primarul va avea o satisfacție deosebită. Eu, am o satisfație personală atunci când cineva, un bătrân, o bătrânică, vin cu o problemă la mine pe care eu reușesc să o rezolv și pleacă mulțumiți din biroul meu. Atunci mă simt mai împlinit decât dacă aș fi asfaltat 500 de străzi. Apoi, să fie un bun gospodar, care știe să-și așeze în cămară din vară, pentru iarnă. Apoi, am dorit să candidez pentru că am observat că lucrurile începuseră să stagneze aici, în Dobroești, din punct de vedere al dezvoltării urbanistice. Era un dezinteres din partea tuturor și mi‑am zis că trebuie să fac ceva pentru semenii mei”, ne-a spus primarul.