Consilierul general UNPR Ştefănel Dan Marin a fost desemnat primar interimar al Capitalei, de către membrii Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), obţinând 39 de voturi „pentru“, fără a înregistra vreun vot „împotrivă“.

Anterior, Marin a fost ales viceprimar cu 41 de voturi, dintre care 34 „pentru“, 5 „împotrivă“ şi 2 anulate.

El a candidat la funcţia de viceprimar alături de consiliera independentă Julia Zarkoczy, după demisia viceprimarului Cornel Pieptea. Celălalt viceprimar al Capitalei, Dan Darabont (PSD), a anunţat că partidul din care face parte nu face nicio propunere pentru postul de primar interimar.

„Suntem minoritari şi dorim să susţinem majoritatea. Vrem să ducem la bun sfârşit acest mandat, mă aşteptam ca PNL să îşi asume responsabilitatea şi să desemneze pe cineva din rândul lor. Îl ştiu pe Ştefănel şi am o părere bună despre el. Îl vom vota şi îl vom sprijini pentru a nu fi nicio defecţiune de parcurs până la sfârşitul anului. Am, totuşi, un gust amar“, a spus, potrivit Mediafax, Darabont.

 

Auditare de urgență

În timpul discuţiilor, reprezentanţii PNL în CGMB au arătat că au iniţiat o platformă-program intitulată „Acordul pentru bucureşteni“, care cuprinde priorităţile pe termen scurt pentru administrarea Bucureştiului. Acordul propus prevede, printre altele, auditarea în regim de urgenţă a Primăriei şi a instituţiilor din subordinea CGMB, pentru a afla situaţia exactă în care acestea se află, transparentizarea actului administrativ, rezolvarea problemelor serviciilor publice din Capitală, continuarea unor investiţii de interes major pentru Bucureşti, stoparea risipei fondurilor publice şi rezolvarea restanţelor pe care Guvernul le are faţă de bucureşteni, precum investiţiile în noile magistrale de metrou şi în Centura Capitalei.

 

Planuri de primar

Primarul general interimar al Capitalei, Ștefănel Marin, a declarat, imediat după desemnare, că, în prezent, chestiunile financiare ale Primăriei Capitalei sunt foarte puţin cunoscute. „Gândiţi-vă că foarte puţini dintre consilierii generali au avut acces doar la o parte din informaţiile financiare. În momentul de faţă este un vid în ce privește situaţia financiară a Primăriei. Tocmai de aceea, una dintre primele măsuri pe care le voi lua este să fac o auditare externă“, a spus Ștefănel Marin.

Întrebat dacă își propune să facă și restructurări la nivelul primăriei, Marin a precizat că, în momentul în care va identifica că disciplina nu este regula care primează, va lua măsuri. „Fără să fac o identificare punctuală a problemelor nu voi face restructurări, dar am de gând să fac această evaluare. Face parte din planul de deblocare administrativă“, a spus Ștefănel Marin. Consilierul general UNPR a mai spus că s-a bucurat că factorii politici au ajuns să ia o decizie în ceea ce privește desemnarea unui primar al Capitalei și a precizat că această înţelegere, care s-a făcut între cele două grupuri mari PNL și PSD, a apărut din cauza faptului că niciunii nu au dorit să-și asume „guvernarea“ orașului în perioada următoare și atunci, pentru a nu bloca buna funcţionare a orașului, s-a decis ca membrii UNPR să se implice în administrare, cu sprijinul tuturor.

Întrebat cu ce planuri vine la conducerea Primăriei Capitalei, primarul proaspăt votat a spus că nu i se pare moral să vină pentru a dezvolta planuri pentru cetăţeni, atâta timp cât nu are votul lor.

„Planurile sunt de a eficientiza administraţia și de a transparentiza orice decizie administrativă. O primă decizie pe care vreau să o pun în practică vizează circuitul documentelor, care până acum pentru consilierii generali era necunoscut“, a spus primarul.

 

El a precizat că își propune să afle de ce anumite documente solicitate ajungeau să fie dezbătute în Consiliul General și de ce altele trebuiau să aștepte.