Ceremonia de cinstire a celor care și-au dat viața pentru înfăptuirea Marii Uniri și pentru apărarea neamului românesc a început, la Ştefăneştii de Jos, cu intonarea de către localnici a Imnului Național, acompaniaţi de Fanfara Angely`s.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print. nr. 479
Viceprimarul localităţii, Mircea Gheorghiță le-a vorbit celor prezenți despre semnificația acestui eveniment, subliniind faptul că unirea aduce putere, credință și curaj unei națiuni. „Stimați concetățeni, la 1 Decembrie sărbătorim cu toții Ziua Națională a României, zi care a marcat, în anul 1918, visul de secole al înaintașilor noștri de a trăi într-o singură țară, după un lung șir de lupte și sacrificii. (…) Experiența istorică a relevat cu tărie faptul că unitatea politică era singura cale de rezistență în fața presiunilor covârşitoare făcute de Marile Puteri vecine. Doar ea avea puterea de a asigura supravieţuirea fiinţei etnice româneşti. (…). La 1 Decembrie 1918, în inima Transilvaniei, la Alba Iulia, votul Marii Adunări Naţionale pentru unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, aclamat de o impresionantă adunare populară, în număr de peste 100.000 de oameni, veniţi din toate colţurile ţării cu trenul, căruţele, călare sau pe jos, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, cu steaguri tricolore, încununa celelalte acte de unire de la Chişinău şi Cernăuţi. (…) Trebuie să apreciem că, la această măreaţă realizare şi-au adus contribuţia o serie de personalităţi remarcabile ca: Ion Inculeţ şi Pan Halipa, în Basarabia, Iancu Flondor şi Ion Nistor, în Bucovina, Vasile Goldiş, Iuliu Maniu şi Ştefan Ciceo-Pop, Mitropolitul Primat Miron Cristea şi Episcopul greco-catolic, Iuliu Hossu, în Transilvania. Înfăptuirea statului naţional a permis naţiunii române să-şi pună în valoare energiile şi capacităţile sale creatoare în slujba progresului economic, a dezvoltării ştiinţei, învăţământului şi culturii. Evoluând în cadrul regimului de democraţie parlamentară, România s-a înscris în perioada interbelică pe traiectoria unei vieţi moderne. Eforturile şi sacrificiile înaintaşilor noştri să ne fie întotdeauna un exemplu de curaj, onestitate şi jertfelnicie, iar tricolorul, ca simbol al Statului Român, să ne amintească tuturor că suntem responsabili de viitorul societăţii româneşti. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, a spus reprezentantul administraţiei locale.
Recunoştinţă, pentru veterani
După acest moment, au fost premiaţi veteranii din comună, care ne-au slujit patria pentru ca astăzi noi să fim o ţară liberă. Au primit recunoştinţă în bani (câte 1.000 de lei) şi alimente – Ecaterina Băicoianu, Florea Birjaru, Maria Curicuţă, Ioana Don, Ioana Ghinea, Cornelia Luiceanu, Ioana Mihailă, Petre Niţu, Crisia Pătrănescu, Ioana Stoian, Maria Teodorescu, Dumitra Tudoran şi Ioana Udrea. Apoi, un sobor de preoți din Parohia Ștefăneștii de Jos, alcătuit din preoţii Mitel Dumitru Florea, Marcel Matache și Aurel Mateescu au săvârșit o slujbă de pomenire în cinstea eroilor căzuți la datorie.
Corul de copii ai comunei a închis programul cântând Imnul Naţional al României. Toți copiii prezenți au primit din partea Primăriei câte o pungă cu dulciuri, oferită de viceprimar.
Momentul festiv s-a terminat cu tradiționala fasole cu cârnați, oferită în fiecare sat al comunei, din care s-au pregătit în total peste 2.400 de porţii.