Fumatul, somnul insuficient, dieta deficitară și consumul excesiv de alcool sunt factori de risc pentru numeroase boli grave. Infarctul miocardic, accidentul vascular, diabetul, cancerul sunt strâns legate de așa-numitele vicii și vă pot scurta viața.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 598, ediția print

Fumatul duce la apariția cancerului

Fumatul crește riscul de deces cu până la 58% prin dezvoltarea cancerului. Țigara conține peste 60 de substanțe capabile să afecteze ADN-ul și să determine celula să se transforme în celulă canceroasă. Dependența este dată de nicotină care, administrată în mod regulat face ca receptorii din creier să se obișnuiască să stimuleze producția de dopamină (hormonul fericirii) și să ceară cantități tot mai mari pentru a produce efectul plăcut.

Lipsa somnului duce la demență   

Somnul insuficient sau care nu este odihnitor afectează sistemul cardiovascular, scade puterea de concentrare și crește riscul de obiezitate. Studiile efectuate până acum arată că, persoanele care nu dorm îndeajuns sunt mai predispuse decât celelalte la a suferi de demență la bătrânețe. Lipsa somnului modifică dramatic creierul. Nivelul ridicat al hormonilor de stres cauzat de insomnie crește și riscul accidentului vascular și hipertensiunii arteriale.

Dieta dezechilibrată și alcoolul afectează grav inima

O dietă săracă în nutrienți duce inevitabil la anemie, căderea părului, modificări ale ciclului menstrual la femei, depresie, dificultate de concentrare, scăderea zahărului din sânge, capacitate scăzută de apărare a organizmului în fața virusurilor sau bacteriilor și chiar supraponderalitate în anumite cazuri. La popul opus, dieta bogată în grăsimi este responsabilă de acumularea de grăsimi pe vasele de sânge. Ateroscleroza cum mai este denumită aceasta, poate da complicații precum anevrismul, atacul de cord sau accidentul vascular.  De asemenea, alcoolul privează de oxigen ficatul, celulele cardiace și nervoase ducând la creșterea tensiunii arteriale și a comportamentelor agresive.