România este afectată de corupţie instituţională şi există tentative politice de compromitere a justiţiei, a constatat Departamentul de Stat al SUA. Raportul denunţă discriminarea sistematică a romilor, abuzurile din penitenciare, ameninţările la adresa jurnaliştilor şi declaraţiile antisemite. 

“Probleme majore privind drepturile omului includ tratamentul inadecvat şi hărţuirea de către agenţi de poliţie şi jandarmi a deţinuţilor şi romilor, inclusiv moartea unei persoane în custodia poliţiei”, se arată în raportul privind situaţia din România pe anul 2013, intitulat “Practici în materie de drepturile omului”, elaborat de Biroul pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat american. “Corupţia instituţională rămâne o problemă răspândită care afectează toate structurile societăţii. Discriminarea socială sistematică împotriva romilor afectează accesul acestora la o educaţie adecvată, la locuinţe, la servicii medicale şi la oportunităţi de muncă”, precizează raportul. 

“Alte probleme privind drepturile omului, semnalate de-a lungul anului, au inclus condiţiile precare din penitenciare şi tentativele constante ale unor personalităţi politice de a compromite independenţa justiţiei. Guvernul nu a adoptat măsuri concrete pentru returnarea bisericilor greco-catolice confiscate de fostul regim comunist. Ameninţări personale şi profesionale la adresa jurnaliştilor au subminat libertatea presei. Au existat cazuri de violenţă şi de discriminare la adresa femeilor. Au fost semnalate unele declaraţii şi acţiuni antisemite, iar presa a continuat să publice articole cu caracter antisemit. Opinii antisemite, rasiste, xenofobe şi naţionaliste au fost difuzate, în continuare, prin Internet. Agenţii guvernamentale nu au furnizat asistenţă adecvată persoanelor cu dizabilităţi (…). Discriminarea societală la adresa lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT) şi a persoanelor care au HIV/AIDS, în special copii, rămân probleme», continuă raportul privind situaţia din România.