Prefectul Adrian Petcu a cerut DSVSA Ilfov să ia toate măsurile ce se impun

În cadrul ultimei reuniuni a Colegiului Prefectural Ilfov pe 2015, participanții au prezentat măsurile pe care le iau, fiecare în raza de competență specifică, în perioada Sărbătorilor de iarnă.

Prima luare de cuvânt a aparținut directorului executiv adjunct al Direcției Sanitară Veterinară și pentru Protecția Alimentelor (DSVSA) Ilfov, dr. Filaret Brădățan. Acesta a vorbit despre intensificarea acțiunilor de supraveghere și control pentru verificarea con­dițiilor de igienă în producerea, depozitarea, transportul și valorificarea cărnii de porc, dar și pentru alte alimente de origine animală. Sunt vizate târgurile de animale, piețele agroalimentare, car­mangeriile/măcelăriile, cantinele, magazinele alimentare, supermarketurile și hipermarketurile. Declarația directorului Brădățan, potrivit căreia se va acorda o atenție deosebită modului în care sunt respectate condițiile sanitar-veterinare în târgurile organizate pentru vânzarea de animale vii (Domnești, Bragadiru, Voluntari și Brănești) a deschis ”cutia Pandorei”. Iar când s-a constatat că, de ani de zile, târgul de la Domnești nu este autorizat, iar controalele DSVSA Ilfov, aici, se soldează doar cu amenzi, fără confiscarea mărfii și închiderea acestuia, prefectul Adrian Petcu a răbufnit: „Târgul TREBUIE băgat în legalitate! Sau dați dispoziție de închidere, cu temei legal, iar Poliția și Jandarmeria vă vor sprijini în această acțiune. Ați tolerat această situație atâția ani și, acum, dacă tăiem cu barda copacul care a crescut prea mare, se vor produce victime colaterale. S-au confiscat vreodată, aici, produse fără documente sanitar-veterinare? Nu, niciodată! La Domnești, DSVSA-ul a scăpat problema din mână…problemă care nu este la DSP (n.r. – Direcția de Sănătate Publică) sau Poliție, ci chiar la dumneavoastră. Când o să luați măsuri? De ce mai funcționează acest târg? Controalele și amenzile sunt suficiente? Dacă ați parcurs toate etapele, iar ei nu se aliniază legislației, de atât de mulți ani încât a devenit un târg tradițional – de ce nu-l închideți?”, l-a întrebat Petcu pe reprezentantul DSVSA Ilfov.

 

Poliția, la datorie!

În continuare, din partea Inspectoratului Ju­dețean de Poliție Ilfov a vorbit Ștefan Frunzeanu, adjunctul șefului IPJ Ilfov, și a făcut referire, de asemenea, la acțiuni pe care polițiștii ilfoveni le întreprind pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, în sezonul rece şi pe timpul sărbătorilor de iarnă 2015-2016, pe raza Ilfovului. Astfel, începând cu ultima săptămână a lunii noiembrie și până pe 11 ianuarie 2016, ”toate subunităţile IPJ Ilfov angajate în misiuni vor acţiona pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică pe întreg teritoriul judeţului, cu măsuri sporite în perioada sărbătorilor”, a declarat Frunzeanu. Acesta s-a referit, concret, la creşterea vizibilităţii şi implicit a autorităţii Poliţiei Române; creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, consolidarea parteneriatului prin acţiuni preventive şi de comunicare publică; prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, de natură contravenţională şi penală; prevenirea tulburării ordinii publice şi prezenţa activă în zonele aglomerate, inclusiv în zona lăcaşurilor de cult, în scopul descurajării comiterii de fapte antisociale, precum şi pe timpul adunărilor publice; prevenirea accidentelor rutiere grave şi asigurarea unui trafic normal pe drumurile publice; asigurarea intervenţiei, potrivit competenţelor, în situaţii de urgenţă; creşterea nivelului de securitate personală a cetăţeanului prin îmbunătăţirea managementului şi creşterea capacităţii de intervenţie.

 

Control la brazi

S-a mai discutat despre prevenirea şi combaterea delictelor silvice şi intensificarea controalelor, pe drumuri și în pieţe, în vederea prevenirii tăierii şi comercializării ilegale a brazilor. Reprezentantul Gărzii Forestiere, Badea Marinescu, și cel al Direcției Silvice Ilfov, Theodor Chiriac – au declarat că nu s-au semnalat, deocamdată ilegalități, însă, ca în fiecare an, problema este legată de actele care însoțesc brazii. Spre exemplu, dacă în documente figurează 300/500 de brazi, nimeni nu va putea, fizic, să se apuce să-i numere, în piață, pentru a verifica acest lucru, chiar dacă, de cele mai multe ori, numărul pomilor scoși la vânzare este mai mare decât cel din acte.

S-a mai vorbit de organizarea şi executarea, alături de cei de la IGSU, (pentru continuarea activităţilor de control privind respectarea normelor PSI) de acţiuni punctuale în baruri, discoteci, locuri de cazare, târguri, pieţe etc, dar și de verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind importul, depozitarea, comercializarea şi utilizarea articolelor pe bază de produse pirotehnice de către persoanele juridice şi fizice. Și, s-au făcut referiri chiar și la adoptarea măsurilor specifice cu caracter antiterorist, pentru prevenirea unor posibile riscuri de această natură în zonele cu aglomerări mari de persoane sau de interes public, inclusiv lăcaşuri de cult, precum şi la obiectivele din responsabilitatea Poliţiei Române.

 

Atenție la rude!

Polițiștii ilfoveni au în plan ”pregătirea antivictimală” a persoanelor vârstnice care locuiesc singure sau în case izolate, precum și identificarea familiilor ale căror membri sosesc din străinătate pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă și cunoașterea relaţiilor dintre aceștia, în scopul prevenirii producerii unor evenimente cu consecinţe grave (de exemplu – infracţiuni comise cu violenţă între soţi sau rude pe fondul geloziei, proceselor civile aflate în derulare etc.).

 

Nu iese nimic neconform din Ilfov

Silviu Ionescu, comisar șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Ilfov a vorbit membrilor Colegiului prefectural despre acțiunile de control de la nivel național (și implicit de la nivelul județului Ilfov), având diferite tematici legate de sărbători. O problematică importantă o ridică, în acestă perioada, jucăriile – comercializate în Afumați/Dobroiești. ”Pentru că și țara se aprovizionează de aici, nu trebuie să plece nimic neconform”, a spus Silviu Ionescu, referindu-se apoi și la controale legate de zona metalelor prețioase – unde există o serie de probleme cu marcajul acestora și declarațiile vamale – (Aeroportul Otopeni).