Educația nonformală și voluntariatul câștigă teren!

Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Ilfov, Casa Corpului Didactic Ilfov și Inspectoratul Școlar Județean Ilfov au organizat, pe 25 octombrie, la Brănești, Târgul ONG-urilor de tineret – ”Poartă spre voluntariat II”.

Aflat la cea de-a doua ediție, proiectul și-a propus promovarea educaţiei nonformale şi a voluntariatului în rândul tinerilor ilfoveni, elevi şi profesori, prin intermediul activităţilor şi proiectelor de tineret, prezentate de către instituţiile şi ONG-urile participante la acest eveniment.

Concret, fiecare dintre instituțiile și ONG-urile participante și-a pregătit câte o prezentare a activităților lor și a proiectelor derulate sau în curs de derulare. De la standurile amenajate în incinta Casei Corpului Didactic, elevii și profesorii au aflat informații utile despre ce înseamnă voluntariat și educație nonformală. În paralel, în aceeași locație, în organizarea Direcției Județene pentru Sport și Tineret Ilfov și a Fundației pentru Tineret a Municipiului București și în parteneriat cu Asociația ”Ecologie-Sport-Turism” și, de asemenea, Casa Corpului Didactic Ilfov – a avut loc și lansarea celei de-a patra ediții a proiectului ”Cu pasul, ochiul și sufletul prin comunitatea ta”, lansare marcată prin desfășurarea primului workshop de educație nonformală prin fotografie.

Educație nonformală outdoor. Indoor – din cauza vremii.

Chiar la intrarea Casei Corpului Didactic, Aso­ciația E.S.T. (Ecologie, Sport, Turism) a montat, în interior, un cort (vremea fiind una extrem de urâtă) și a expus câteva dintre echipamentele necesare unei drumeții pe munte. Tinerii au primit informații legate de programele ecoturistice ale asociației, programe ce se adresează grupurilor restrânse, între 6 și 18 turiști, urmărind o cât mai bună socializare între membrii grupului, dar și între aceștia și membrii comunităților din zonele vizitate. ”Excursioniștii” sunt învățati să respecte natura și să conștientizeze pericolele la care se pot expune, dacă nu respectă regulile montane.

Bibliotecă vie

Sergiu a prezentat asociația A.R.T. Fusion (Atitudine, Realitate, Tineret), care are ca misiune responsabilizarea oamenilor din comunitate prin campanii stradale, Teatru Forum, Bibliotecă vie – cea din urmă funcționând ca o bibliotecă obișnuită, însă, în acest caz – cărțile sunt ființe umane care intră în dialog personal cu cititorul care vine să împrumute o carte. Proiectul își propune să promoveze respectul pentru drepturile omului și demnitatea umană, să atragă atenția asupra diversității, în toate formele ei, și să stimuleze dialogul între oameni.

Voluntariat european

Igor a vorbit tinerilor despre voluntariatul european, el făcând o astfel de misiune în România, în calitate de cetățean străin, în cadrul Organizației pentru tineret ”Sakura” România, organizație ce derulează peste 20 de proiecte internaționale/an. În acest sens, s-a prezentat pe scurt, un proiect de succes al organizației – Proiectul Start to Vote Europe – care a avut ca principală temă cetățenia europeană și promovarea participării tinerilor la alegerile Parlamentului European, din iunie 2014.

Poartă spre voluntariat

Proiectele asociației Rise and Shine Youth Association (Rasya) – de altfel, asociație căreia îi aparține ideea organizării târgului, au fost prezentate, pe scurt, de către Ioana, care a vorbit elevilor și profesorilor despre dorința de a atrage cât mai mulți tineri către voluntariat și educație nonformală, elemente importante în dezvoltarea corectă a acestora. Unul dintre proiectele asociației este, cum arătam mai sus, ”Poartă spre voluntariat”, prima ediție fiind organizată, la Buftea, anul trecut. Așadar, primul târg al ONG-urilor de tineret din Ilfov.

Rețele de tineri

D.G.T. – sau ”Do Great Things and leave your mark…” – are ca misiune crearea de rețele la nivel național și internațional în rândul tinerilor, stu­denților, formatorilor și pro­fesorilor de diferite na­ționalități, culturi și medii și abordează subiecte precum schimbul inter-cultural, educația nonformală, ecologia, schimbările climatice, cetățenia europeană, dezvoltare durabilă, antreprenoriat, drepturile omului, geopolitică sau comunicare.

Dezvoltarea durabilă a individului

Asociația Bumerang a fost și ea prezentă la târg, iar reprezentanții săi au vorbit elevilor ilfoveni despre scopul acesteia – îmbunătățirea continuă a calității vieții și a bunăstării generațiilor de acum și viitoare, printr-o abordare integrată între dezvoltarea economică, protecția mediului și echitate socială.

Platformă program pentru voluntariat și educație nonformală!

Pomovarea educaţiei nonformale și a voluntariatului în rândul tinerilor elevi și profesorilor din judeţ va continua printr-o serie de workshop-uri organizate în unităţile de învăţământ care-și vor manifesta disponibilitatea implicării în acest proiect. Spre exemplu, în luna noiembrie a.c., ar putea avea loc noi întâlniri ale ONG-urilor de tineret cu elevii și profesorii din nordul județului, locațiile posibile fiind Casa de Cultură Otopeni sau Centrul Cultural Buftea.