În urma apelului transmis către parlamentari de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în care acesta le cerea să refuze a se mai pronunţa până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA, președintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a stabili dacă, prin afirmaţiile preşedintelui Senatului, se aduce atingere independenţei justiţiei.
Apelul către parlamentari a fost postat pe site-ul Parlamentului, săptămâna trecută. Tăriceanu afirmă că imaginea Parlamentului are de suferit în momentul de faţă când Parlamentul a devenit o ţintă predilectă pentru DNA. „Este binecunoscută poziţia mea potrivit căreia DNA nu mai slujeşte de mult Justiţia, ci, în spatele paravanului luptei necesare şi legitime cu corupţia, a devenit prea adesea un instrument folosit pentru anihilarea adversarilor politici ai celor care dirijează pe căi oculte activitatea acestei instituţii”, spune acesta în apel.
DNA „intervine brutal în procesul electoral”
„Din păcate, în România, după cum vedem, se face justiţie selectivă, procurorul-şef DNA vorbeşte de 9.000 de dosare ale unor înalţi demnitari, prin urmare înţelegem un lucru: că sunt numai demnitarii care sunt vizaţi, în restul ţării totul merge perfect. Realitatea este cu totul alta, vedem ce s-a întâmplat şi la alegerile locale, când DNA a intervenit brutal în procesul electoral şi face acest lucru şi acum. Şi cred că această distorsiune nu e admisibilă, cred că cetăţenii să fie cei care, prin votul lor, cei care decid care să fie cei care îi vor reprezenta în Parlamentul viitor. Nu este sarcina Procuraturii să facă această selecţie”, a declarat Tăriceanu.
Demisii din organizația de tineret a ALDE
Demersul lui Tăriceanu nu a rămas fără ecou în propriul partid. În urma declarațiilor sale, mai mulţi membri ai tineretului ALDE au anunţat, lunea trecută, că părăsesc partidul din cauza „politicienilor penali promovaţi de preşedintele Călin Popescu Tăriceanu”. „Ne-am înşelat. Am fost înşelaţi. Din fruntea Partidului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, domnul Călin Popescu Tăriceanu nu face politică liberală. Face politica de cadre a penalilor invitaţi să preia partidul şi să ocupe funcţiile-cheie. Listele partidului, aşa cum încep ele să se contureze, demonstrează că toată munca noastră din ultimul an, toate procentele – puţine sau multe, după caz – pe care am reuşit să le strângem la alegerile locale, toate eforturile noastre puse exclusiv în slujba ALDE se află acum la dispoziţia urmăriţilor penal, a trimişilor în judecată şi a condamnaţilor cu care Călin Popescu Tăriceanu a populat acest partid”, se spune în comunicatul tinerilor ALDE.